elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Denizaltı Veri Merkezi Açıldı

Microsoft, deniz kıyılarına yüksek hızlı veri hizmeti sunabilecek, kendi kendine yeten sualtı veri merkezlerini geliştirmek için kurulmuş Project Natick isimli çalışmanın ikinci aşamasını başlattı. Deneysel, nakliye- konteyner boyutlu prototip; İskoçya'nın Orkney Adaları yakınlarında deniz tabanına yerleştirildi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
13.06.2018 tarihli yazı 7705 kez okunmuştur.
Veri merkezleri, genellikle çok fazla ısı üretir ve sağlayıcılar, enerji faturalarından tasarruf etmek için veri merkezlerini, daha serin ortamlara taşımak isterler. Bu amaçla Microsoft, yaklaşık beş yıl boyunca denizaltı veri merkezleri ile ilgili deneyler yapıyor. Bu deneyler doğrultusunda 2015 yılında,  Kaliforniya sahillerinde  beş ay boyunca küçük çaplı testler yapılmıştı.Birinci aşamanın başarıyla tamamlanmasından sonra, projenin ikinci aşaması başladı. İkinci proje kapsamında Microsoft, büyük sunucularını denizde soğutup enerji tasarrufu yapıp yapamayacağını test edebilmek için İskoç Denizi'ne, bir veri merkezi indirdi.
 

Bu hafta ilk kez su altı veri merkezine sunucular taşındı ve araştırmacılar, suyun 35 metre altında çalışmalarına başladı. Project Natick adlı projenin, su altı tesisi yaklaşık 40 metre uzunluğunda  ve büyük nakliye gemilerinde görülen silindir benzeri bir kargo konteynerı bulunuyor. Ayrıca veri merkezi, toplam 864 sunucuya ev sahipliği yapıyor. Denizaltı veri merkezinin toplam depolama kapasitesinin 27.6 petabayt olduğu belirtiliyor.
 
 
Deney için Orkney'in seçilmesinin sebebi, yenilenebilir enerji araştırmaları için önemli bir merkez olması. Microsoft, projede çalışmak  için gereken enerjiyi adanın yenilenebilir kaynaklarından gelen elektriğinden alıyor Orkney adasında, karada; rüzgar türbinleri çiftçilerin haddeleme alanlarından filizleniyor ve güneş panelleri  evlerin çatılarını süslüyor. Böylece;  % 10'luk yenilenebilir enerji ile adaların 10,000 sakinine yetecek kadar elektrik üretiliyor. Orkney Ada'sı şebekesinden gelen bir kablo, İskoç Denizi'ndeki veri merkezine güç sağlayarak, verilerini kıyıya ve daha geniş alanlara aktarabiliyor. Microsoft'un denizde yenilenebilir enerji ile yapılan veri aktarımı, firmanın veri merkezlerini, kendi sürdürülebilir güç kaynakları ile gerçekleştirme yolunda büyük  bir adım attığını gösteriyor.
 
 
Project Natick adlı proje kapsamında yapılan bu çalışmalar , giderek artan bir şekilde internet bağlantısına bağımlı bir dünyada, bulut bilgi bilişimi sağlamaktır. Büyük nüfus merkezlerinin yakınında açık denizde çalışan konteynerli veri merkezlerinin çalışmasının ekonomik yaşayabilirliğinin belirlenmesine odaklanan uygulamalı bir araştırma projesidir. Proje kapsamında, denizaltılarına; su altı veri merkezlerini soğutmada yaygın olarak kullanılan bir ısı değişim teknolojisi uyarlanıldı. Sistem, deniz suyunu doğrudan 12 sunucu rafının her birinin arkasındaki radyatörlerden geçtikten sonra okyanusa geri döecek şekilde tasarlandı. Araştırmacılar, 5 yıl boyunca herhangi bir bakıma ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanan veri merkezinde, önümüzdeki 12 ay boyunca  veri merkezinin performansını izleme ve kaydetme yaparak, güç tüketimi ve dahili nem seviyelerinden ses ve sıcaklık seviyelerine kadar her şey üzerinde incelemelerde bulunarak merkezin güç tüketimini ve dış etkenlere olan direncini ölçecek. 



Microsoft, projenin güvenilir ve ölçeklenebilir hale gelmesi için her türlü çalışmayı yapacaklarını bildirdi. Projenin başarılı olması durumunda, veri merkezinin kurulduğu kıyı toplumunda yaşayan milyonlarca insanın, dünyadaki veri merkezlerine güç veren enerji kaynaklarını tüketmeden interneti kullanabileceği anlamına geliyor.

KAYNAK:


►Microsoft

wonderfulengineering

Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.