elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Moleküler Robotu Geliştirildi

İngiltere'nin Manchester kentinde bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilen dünyanın ilk moleküler robotu olma özelliğini taşıyan robot, nanoteknoloji alanında büyük bir adım olmakla birlikte geniş kapsamlı etkileri ile bilim dünyasında bir çok alanda çeşitli beklentilere neden oldu.



A- A+
19.10.2017 tarihli yazı 10993 kez okunmuştur.
Manchester Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi yapay zeka destekli nanoteknoloji alanında büyük bir adım atlatacak olan dünyanın ilk moleküler robotunu geliştirdi. Robotun asıl görevi bir dizi molekül oluşturma görevini yürütmek. Geliştirilen robotlar  sadece 150 azot, hidrojen, karbon ve oksijen atomunun karışımından oluşmakta. Görevleri ise, esas olarak bilim insanlarının verdiği kontrollü ve spesifik bir rehber eşliğinde kimyasal reaksiyonlar gerçekleştiren alanlarda çalışmak.

Robotların akıl almaz ince tasarımları gün geçtikçe insanları kendilerine hayran bırakıyor. İnsan gözü tarafından milyarlarca kum tanesi gibi görünecek yapıların küçük gibi görünmelerine rağmen görevlerinin büyüklüklerini kavramak oldukça güç. Kusursuz bir uyum içerisinde hareket eden küçük yapıların ortaya çıkarılması filmlerden hatırladığımız oldukça şaşırtıcı bir görüntü olarak hafızalarımızda yer etmişti. Fakat günümüzde teknoloji boyutsal olarak gitgide o noktaya yaklaşıyor.

 


► İlginizi Çekebilir: Bulut Bağlantılı Robotların 6 Etkisi

Araştırma ekibinde yer alan Manchester Üniversitesi Kimya Profesörü David Leigh robotların çok sayıda kimyasal girdileri kullanarak gerçekleştirdikleri görevlerden bahsetti. Profesör robotların gerçekleştirdikleri görevi bir araba montaj hattının işleyişine benzeterek robotların çeşitli görevleri bir bütün oluşturmak için yerine getirdiklerini dile getirdi. Sistemin bu şekilde fabrikadaki bir robotun arabayı oluşturması gibi düşünülebileceğini dile getiren profesör, çok daha küçük ölçekteki bileşenlerle farklı ürün grupları oluşturmak için robotların farklı şekillerde de programlanabileceğini açıkladı. Bilim insanları için çalışmanın bir sonraki adımı sentetik sistemlerdeki çalışmaların çoğaltılması. Profesör  David Leigh açıklamalarına işlemin bilim insanlarının basit yapı taşlarından ilaçlar ve plastiklerin oluşturulması için kullanıla işlemle aynısı olduğunu da ekledi.



Edinburgh Üniversitesi Kimya Profesörü Fraser Stoddart nanoteknolojide henüz yeni sayılan bu alanda yapılan çalışmaların bir gecede gerçekleşmediğini, sunulan ürünün çok uzun süredir süregelen bir bilgi birikimine dayalı olarak ortaya çıkarılmış bir ürün olduğunu dile getirdi. American Chemical Society (ACS) başkanı ve kimya profesörü olan Donna Nelson ise bu araştırma alanındaki merakın alanı genişleteceğini ve bilim insanlarının bu alana yoğunlaşarak daha fazla kaynak birikimini sağlayacaklarını dile getirdi. Profesör artık uygulamaların çok daha hızlı şekilde gelişebileceğini gözlemleyebileceğimizi ve gelecek zamanlarda bu alanda çalışan araştırmacıların yaptıkları bütün çalışmaları da destekleyeceklerini belirtti.




Kaynak:


interestingengineering
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.