Ekonomide Sürpriz Gelişme
Sanayi üretim rakamları ekim ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında artış gösterdi. Uzmanlar, ekim ayındaki bu artışın büyük bir sürpriz olduğunu belirtiyor.
Sanayi üretimi, bir önceki yılların aynı ayına göre bakıldığında geçen yılın ağustos ayından itibaren ilk kez büyümüş oldu. Bu da sanayinin kriz döneminde ilk kez artıya geçmesi anlamına geliyor.
Öte yandan ekimde sanayi üretimindeki artış, eylül ayına göre de yüzde 13.7 olarak kaydedildi.
EN YÜKSEK ARTIŞ ARA MALI İMALATINDA
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.6, Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksi ise yüzde 6.4 artış gösterdi.
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre en yüksek artış ise yüzde 11 ile ara malı imalatında görüldü.
EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin en kötüyü geride bıraktığını ve bir iyileşme yaşandığını belirterek, önümüzdeki dönemde de ihracatın, sanayi üretiminin, istihdamın ve büyümenin artacağını öngördüklerini bildirdi.
Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Bizim 1 Kasım'da ihracatta açıkladığımız çıkışın, TÜİK Sanayi Üretim Endeksi ile desteklendiğini de görüyoruz. İhracat kayıt rakamları ekonomideki gelişmelerin pusulası konumundadır. Türkiye ekonomisindeki iyileşme sürmektedir. Kasım ayında da ihracat artışı sağladık. 2009 yılının son çeyreğinde pozitif büyüme beklediğimizi ifade etmiştik. Açıklanan veriler de bizim bu yöndeki beklentimizi desteklemektedir. Türkiye en kötüyü geride bıraktı, bir iyileşme yaşanıyor, önümüzdeki dönemde de ihracatın, sanayi üretiminin, istihdamın ve büyümenin artacağını öngörüyoruz.
Önemsediğimiz önemli bir gelişme de, ana sanayi grupları içerisinde en yüksek artışın yüzde 11 ile ara malı imalatında görülmesidir. TİM olarak, krizin başından beri cari açık sorunun çözülmesi için ara malı üretimini yurt içinde geliştirmemiz gerektiğini, krizin bu konuda bir fırsat olduğunu ifade ettik. Bu bağlamda, kur düzeltmesiyle gelen bu krizin bir fırsat olarak görülmesi mümkündür. Zira kur düzeltmesi ile daha önceki dönemde dışarıya kaçan bir miktar üretimin içeriye dönebileceğini görmüş olduk. Sanayi üretim artışını sürekli ve istikrarlı kılmanın en önemli unsurunun ve aracının ihracat artışı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye sanayi üretiminde artışını ve büyümesini yine ihracat artışı ile sağlayacaktır. Önceki dönemlerden farklı olarak, ithal girdi yerine bunu yerli üretim ile yapmamız gerekiyor. Burada da en kritik faktör, rekabetçi kur desteğidir.'
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri