Elektriğe 9 yılda yüzde 68 zam geldi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2002 yılından bu yana geçen yaklaşık 9 yıllık sürede, son olarak 1 Ekim tarihinde yapılan zamlarla birlikte elektrik fiyatlarının konutlar için yüzde 68, sanayi tesisleri için ise yüzde 63'e ulaştığını bildirdi.
Bakan Yıldız, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın son olarak Ekim ayında elektriğe yapılan yüksek oranlardaki zamların, elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin özendirilmesini amaçladığı iddiasını, soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı. Işık önergesinde, zamlarla birlikte kamu adına hizmet veren okullar, yurtlar, sağlık kuruluşları, spor tesisleri, müzeler, vakıflar, dernekler ve hayır kurumları gibi kuruluşlarla kalkınmada öncelikli illere verilen desteklerin kaldırılmasının “elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin özendirilmesinin amaçlandığı iddialarının kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara yol açtığını” savundu. Işık bu çerçevede Bakan Yıldız’a, yapılan zamların gerekçelerini, 2002 yılıyla karşılaştırıldığında birim elektrik bedellerindeki artış oranlarının kaça ulaştığını, fakir ailelere kömür dağıtımı yerine elektrik desteği sağlanmasına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Bakan Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan aldığı bilgiler doğrultusunda Işık’a verdiği yanıtta, elektrik tarifelerindeki değişimin özel şirketlerin kârlılığını artırmaya yönelik olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Elektrik tarifelerindeki değişimin “Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması” gereğince uygulandığını belirten Yıldız, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçildiğini anımsattı.
Söz konusu YPK kararı gereğince maliyet ve döviz kurlarındaki değişimlerin fiyatlara yansıtıldığını kaydeden Enerji Bakanı Yıldız, “Bu karar gereğince 1 Ekim 2011 tarihinden geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarında; konutlar için yüzde 9.57 ve sanayi için yüzde 9.26 oranında artış yapılmıştır. Bununla birlikte ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmasının temini için sürekli, verimli ve ucuz enerji sağlanmasına yönelik olarak çalışmalarımız yoğun olarak sürdürülmektedir” ifadesini kullandı.
En uygun fiyat hassasiyeti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2002’den bu yana elektrik fiyatlarında yaşanan değişime ilişkin bilgi verirken, “1 Ekim 2011 tarihinde yapılan artış oranı dahil olmak üzere 2002 yılından günümüze kadar olan elektrik fiyatı değişimleri; konutlar için yaklaşık yüzde 68 ve sanayi için yaklaşık yüzde 63 oranında olmuştur” dedi.
Yıldız yanıtında, “9 yıla yakın bir süreyi kapsayan bu dönemde tüketicilerin elektriği en uygun fiyatlarla kullanabilmelerine yönelik olarak Bakanlığımızca gereken hassasiyet gösterilmiştir” vurgulamasını yaptı.
Kaynak: Vatan
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri