Elektrik üreticisinde 'tefeci' endişesi
Elektrik üreten özel sektör, devletten olan 1.5 milyar TL'lik alacağı nedeniyle "tefeci" endişesi yaşıyor.
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, devlete sattıkları elektrikten dolayı 1.5 milyar TL'lik alacakları bulunduğunu belirterek, "Bu parayı alamıyoruz. Bu nedenle özel sektör tefeciden para alarak işlerini döndürme çabasında" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan biran önce çözüm beklediklerini ifade eden Karaduman, "Aksi halde özel sektör santralleri çalışamayacak duruma gelecek" dedi.
Teminat mektubu belediyelerden istensin
Karaduman, kamunun özel sektöre borcunu ödememesinde elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ ile kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ'ın etkili olduğunu belirtti. Enerji KİT'lerinin birbirine olan borçlarının özel sektörü de etkilediğine dikkat çeken Karaduman, eski bakan Hilmi Güler zamanında mahsuplaşmaya gidilmesine yönelik yasa taslağı hazırlandığına dikkat çekti.
Bunun yeni dönemde eyleme geçirilmesini istediklerini kaydeden Karaduman, bakanlıktan acil çözüm istediklerini vurguladı. Karaduman, özel sektörün BOTAŞ'dan aldığı doğalgazın parasını bir gün bile ödememezlik yapmadığını ifade ederek, sektör olarak teminat mektubu ısrarıyla da boğuştuklarını belirtti. Karaduman, normalde teminat mektubunun borcunu ödemeyenlerden alındığını ifade ederek, BOTAŞ'ın bunu özel sektör yerine belediyelerden talep etmesi gerektiğini vurguladı.
Sorun Bakan Yıldız'a iletildi
Karaduman, özel sektöre olan borcun ödenmemesi durumunda santrallerin çalışamayacak hale geleceğini belirterek, "Bugün çalışmaması gereken barajlar çalışıyor. Yarın o barajlarda su kalmadığı zaman herhalde bugünleri hatırlayacağız" dedi. Karaduman, bürokraside de ciddi bir tedirginlik bulunduğunu ve bunun bürokraside değişim endişesinden kaynaklandığını kaydetti. Karaduman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la bir toplantıda konuştuklarını ve Yıldız'ın sorunların çözümüne yönelik bir komisyon kurulacağını ifade ettiğini belirtti. Karaduman, komisyon kurulmasıyla bu sorunların ise çözülemeyeceğini belirterek, mahsuplaşmaya gidilmesine yönelik önceden hazırlanan planın devreye sokulmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler