Elektrik Üretim AŞ'de yeni iddia:
80 milyon liralık usulsüz avans
Kamunun elektrik üretim şirketi Elektrik Üretim AŞ'de (EÜAŞ) başlatılan ihalelere yönelik soruşturma kapsamındaki yeni iddialar gündeme gelmeye başladı.
EÜAŞ'ın Türkiye'nin tek fuel-oil ile çalışan Ambarlı Santralı'na yönelik rehabilitasyon projesinde, ihaleyi kazanan Prokon firmasına usulsüz avans verdiği belirtildi. İhale şartnamesinde, proforma fatura karşılığında ihale bedelinin yüzde 20'sine kadar şirkete avans verilebileceği maddesinin bulunduğu ifade edildi. İddiaya göre EÜAŞ, Prokon firmasına bu fatura olmadan 80 milyon TL avans ödemesi yaptı. İhaleyi şirketin 388 milyon euroluk teklifle aldığı belirtilerek, ancak yapılacak işin bedelinin bunun altında olması gerektiği de iddia edildi.
Proje neyi içeriyor
EÜAŞ'ın anahtar teslimi Ambarlı Fuel-Oil Santralı 4'üncü ve 5'inci ünitelerinin çift yakıtlı (doğalgaz ve motorin) kombine çevrim santraline dönüştürülmesi ve rehabilitasyon projesine yönelik açtığı ihaleyi EKON Endüstri-Prokon Mühendislik-Prokon İmalat A.Ş'den oluşan EPP iş ortaklığı kazandı. İhaleye bu ortaklığın dışında bir şirketin daha teklif verdiği ancak diğer şirketin teklifinin 500 milyon euroya yakın olması nedeniyle, EPP ortaklığının teklifinin daha düşük kaldığı belirtildi. Bu proje çerçevesinde EÜAŞ ile Prokon'un ağırlıklı olduğu iş ortaklığı arasında 10 Kasım 2008 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşmenin Ambarlı Termik Santralı'ndaki 300 MW'lık iki ünitedeki kazanların sökülmesi ile buhar türbinleri, jeneratörler ve yardımcılarının rehabilitasyonu, yeni iki adet 250-300 MW aralığında gaz türbini konulması, 2 adet yeni atık ısı kazanı konulması ve santralin kombine çevrim santralına dönüştürülmesi işlerini kapsadığı belirtildi.
Proforma fatura yok
İhale bedeli olarak 388 milyon euroluk fiyatın ortaya çıkması üzerine, o dönemde de tartışmaların yaşandığı ve bu işin bedelinin 200 milyon euroyu aşmayacağı yorumu yapıldı. Buna rağmen, ihale işleminin tamamlandığı ve ayrıca proforma fatura olmadan avans ödemesi yapıldığı da iddialar arasında yer aldı. Proforma fatura, satıcının alıcıya teklif ettiği fiyat ve teslim şekli ile mal cinsini gösteren ancak KDV veya maddi bir diğer taşımayan ön fatura anlamına geliyor. Bu fatura olmadan avans ödemesi yapılmasının ise sözleşme şartnamesine aykırı olacağı kaydedildi. BOTAŞ'a olan 3.2 milyar liralık anapara borcunu dahi ödeyemeyen EÜAŞ'ın faturasız avans ödemesi yapabileceği iddiası ise dikkat çekti. İş ortaklığında yer alan Prokon firmasının ise daha çok müşavirlik hizmetinde bulunduğu belirtilerek, şirketin rehabilitasyon ve yeni türbin inşaatına yönelik bir tecrübesinin bulunmadığı ileri sürüldü.
Siemens onay verdi mi?
İhale bedelinin yüksekliği de dikkat çeken unsurlar arasında yer aldı. Bursa Doğalgaz Çevrim Santrali'nin 1.400 MW kurulu gücünde olmasına rağmen 350 milyon dolarlık bedelle yapıldığı örneği verildi. Rehabilitasyon Projesi ise toplam 630 MW kurulu güce sahip santrale 300 MW'lık iki yeni ünitenin daha eklenmesini öngörüyor. Rehabilitasyon işini alan iş ortaklığının, ihalede projede kullanılacak gaz türbinleri için Siemens markasını teklif ettiği belirtilerek, buna rağmen Siemens'den herhangi bir onayın ise henüz alınmamış olduğu da iddia edildi.
EÜAŞ'da başlatılan soruşturma kapsamında, EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, EÜAŞ Malzeme Yönetimi ve Ticaret Daire Başkanı Mehmet Kasap ile İnsan Kaynakları ile Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ali Canik görevinden alınmıştı. Görevden alınan Kasap'ın Ambarlı ihalesini yapan kişi olduğu ifade edildi. Canik'in ise personel atamalarına yönelik bazı usulsüzlükler nedeniyle görevinden alındığı belirtiliyor.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler