Elektrik zammı Orta Vadeli Program'ı erteledi
Mayıs ayında açıklanması beklenen Orta Vadeli Program, elektriğe yapılacak zam nedeniyle halen açıklanamadı. Elektrik zammı, büyüme ve buna bağlı olarak milli gelir rakamlarını etkileyecek.
Kanunen mayıs ayının son gününe kadar çıkması gereken ve 2009-2011 dönemini kapsayan ekonomik büyüklüklerin bulunduğu Orta Vadeli Program (OVP) hâlâ yayımlanmadı. "Yeni çapa" olarak ilan edilen orta vadeli mali çerçevenin eksik bırakılmış ayrıntılarının belli olacağı OVP'de, dengeleri kurmak için otomatiğe bağlanacak elektrik zammının beklendiği belirtildi. Elektrik zammı hem deflatör hem de büyümeyi etkileyecek. Bürokrasi rakamları netleştirmek için elektrik zammının kesinleştiğini görmek istiyor. Çalışmalarda 2008 yılı milli geliri için tahminler 950 milyar YTL, büyüme de yüzde 4.5 olarak tahmin ediliyor. Bu tahminler 2009 yılını da etkileyeceği için önce elektrik zammı ve zammın özel sektör ile kamu yatırımlarına etkisi dikkate alınacak.
Milli gelir için önemli
Otomatik fiyatlandırma sisteminin 1 Temmuz tarihinde başlaması planlanıyor. Sisteme geçiş öncesinde elektriğe zam gelecek. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) zammın yüzde 22,9 olmasını önerdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) da bugün (perşembe) yapacağı toplantıda öneriyi değerlendirecek ve büyük ihtimalle kabul edecek. Eğer zam yüzde 22,9 olarak kabul edilirse üstüne bazı vergiler geleceği için, tüketiciye yansıyan zam oranı biraz daha büyük olabilecek. Ayrıca haziran ayına ilişkin enflasyon farkı da eklendikten sonra oranın yüzde 25'lere çıkması bekleniyor. Bu yıl ocak ayında konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak uygulanan zam, enflasyon güncellemesi nedeniyle konutlara yüzde 19,5 ve sanayiye de yüzde 12 olarak tüketiciye yansımıştı. Bunun dışında örneğin, belediyelerin aldığı tüketim payı da zam uygulandıktan sonra ortaya çıkan fiyata göre belirleniyor. Konutlarda yüzde 5, sanayide yüzde 1 olarak alınan bu oran zamdan sonraki fiyata uygulanıyor.
Zam bugün görüşülecek
Orta vadeli mali çerçeve yeni çıpa olarak mayıs ayı başında açıklanmıştı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan mali çerçevenin içinin doldurulması ise OVP'ye bırakıldı. Gelecek üç yılı kapsayacak olan programda milli gelir, büyüme, deflatör gibi tahminler yer alacak. Enflasyon hedefleri bir süre önce revize edildi. Ancak özellikle büyüme ve bağlantılı olarak milli gelir tahminleri elektrik zammını bekliyor. Aslında orta vadeli program için çerçevenin oluşturulduğu, elektrik zammının da bunda dikkate alındığı ancak somut olarak kararın görülmek istendiği belirtildi. Elektrik zammından hemen sonra ay sonunu bulmadan Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının planlandığı belirtildi. Programın Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 5018 sayılı yasaya göre mayıs ayı sonunda açıklanması gerekiyordu. Maliye Bakanlığı'nın da ardından yine kanunen 15 Haziran'a kadar Orta Vadeli Mali Plan'ı açıklaması gerekiyordu. Ancak ikisi de geç kaldı.
Milli gelir 950 milyar YTL civarında
Yapılan tahminlerde bu yıl için milli gelirin 950 milyar YTL civarında, büyümenin de yüzde 4,5 civarında olacağı tahmin ediliyor. Vergi gelirlerinin 171 milyar YTL'den 174 milyar YTL seviyesine çıkabileceği belirtilirken merakla takip edilen faiz harcamalarında ise yıl sonunda ödeneğin aşılmayacağı tahmin ediliyor. Faiz harcamaları mayıs ayı sonu itibariyle 19.5 milyar YTL, yıllık ödenek ise 56 milyar YTL. Yetkililer faiz harcamalarını marjlı tahmin ettiklerini belirterek yıl sonuna ilişkin revizyonları temmuz ayında beklentiler raporunda açıklayacaklarını kaydettiler. Bu yıl ve gelecek yıla ilişkin milli gelir ve büyüme rakamlarının netleşmesinin ardından 2009-2011 dönemine ilişkin bütçe için de çatı oluşturulacak. Gelecek yıl GAP yatırımlarına 2.5 milyar YTL ödenek ayrılması ile özelleştirme gelirlerinin bütçe içine alınmasının orta vadeli programda yer alacağı kaydedildi.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye