Elektrikli Arabanızı Kablosuz Şarj Edin !
Arabanızı park edin ve kendi kendine şarj olsun ya da seyir halindeyken kendini şarj etsin. HaloIPT isimli firmanın geliştirdiği teknoloji ile elektrikli araçlar kablosuz şarj olabilecek.
Elektrikli arabaların en önemli problemlerinden biri şarj olma süreleri ve şarj noktaları. Arup isimli mühendislik şirketinin iddiasına göre geleceğin elektrikli arabaları kablo kullanmadan ve seyir halindeyken belirli noktalarda şarj olabilecek.
HaloIPT, geliştirdiği teknoloji ile elektrikli araç sahiplerinin şarj etmeyi unutup yolda kalma korkularının olmayacağını iddia ediyor.
Geçtiğimiz haftalarda firmanın uygulama aracı Londra'da yola yerleştirilmiş olan verici panel üzerine park ederek kendini şaj etti. Citroen'in elektrik motorlu bir aracının kullanıldığı uygulamada aracın altında alıcı panel bulunuyor ve bu sayede araç diğer panelin üstüne geldiği anda otomatik olarak kablosuz bir şekilde şarj oluyor.
HaloIPT firmasının müdürü Anthony Thompsoni Guardian gazetesine verdiği demeçte üretici ve tüketicinin şarj konusunda endişe ettiklerini belirtti. " Kablosuz şarj etme elektrikli arabalar ile ilgili bir kaç sorunu ortadan kaldırabilir. İnsanlar araçlarını şarj etmek için fazla zaman kaybetmek istemiyorlar. Bizim sistemimizle, aracınızı şarj etmek için iki kere düşünmenize gerek yok" dedi.
Teknoloji, endüktif şarj prensibine dayanıyor. Daha önce yayımladığımız Kablosuz Enerji İletimi isimli haberimizde M.I.T'li bilim adamları alıcı ve verici bobinler kullanarak elektriği kablosuz ileterek 2 metre uzaktaki lambayı yakmayı başarmışlardı. Bu sistemde de yine içerisinde bobin olan alıcı ve verici paneller kullanılarak araçlar kablosuz şarj edilebiliyor ve yollarda bulunan paneller asfaltın altına gömülerek görünmez hale de getirilebiliyor. Bu teknoloji üzerinde çalışan diğer firmaların aksine HaloIPT'nin sisteminde aracınızı park alanına doğru bir şekilde park etmek zorunda değilsiniz. Vericinin yanına park etmenizde yeterli. Ayrıca rakiplerine göre bu sistemde alıcı ve verici arasındaki mesafe daha fazla olabiliyor.
1)Güç kaynağı 2)Güç iletimi 3)Verici 4)Manyetik alan 5)Alıcı 6)Kontrol kartı 7)Pil
Şirket, sistemini Yeni Zelanda da ki otobüslerde denedi bile fakat araba üreticileri henüz konuyla yeterince ilgilenmedi. Firma yetkilileri konuyla daha fazla ilgilenilmesi ve desteklenmesi halinde sistemin gerçekleşmesinin çok zor olmadığını düşünüyor.
Almanya'da gerçekleştirilen "tek şarj ve 600 km" rekoruna rağmen elektrikli araçların tek şarj ile çok uzun mesafe alamadıkları bir gerçek. Eğer bu teknoloji hayata geçirilebilir ve araba üreticileri ikna edilebilirse aracınızı yolda giderken ya da park ettiğiniz yerde şarj edebilecek hem zamandan hem de enerjinizden kazanacaksınız.
Sistemin çalışmasını anlatan animasyon ise aşağıda verilmiştir.
Elektrikport / Yusuf SAFRAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri