elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araç Bataryasını Geri Dönüştürmek

Elektrikli arabalar yaygınlaşırken daha sürdürülebilir olmaları için geliştirmeler de devam ediyor. Bir lityum-iyon pil hücresini, yalnızca pil atıkları kullanarak geri dönüştürdüğünü açıklayan İsveçli bir şirket ilke imza attı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
11.12.2021 tarihli yazı 5410 kez okunmuştur.
Northvolt adlı İsveçli şirket, "Revolt" adını verdikleri geri dönüşüm programı kapsamında yeniden kullanılmış malzemeler kullanarak bir elektrikli araç pilini %100 oranında geri dönüştürdüklerini iddia ediyor. Northvolt'un tüm geri dönüşüm ve üretim işlemleri, tek bir tesiste, İsveç'in Västerås kentindeki laboratuvarlarında gerçekleştirildi. Gelişmekte olan elektrikli araç endüstrisini gerçekten sürdürülebilir kılmaya uğraşıldığı çalışmalar, küresel pil endüstrisi için önemli bir atılım. Sürdürülebilirlik, dünyanın yaşadığı çip krizi sonrasında elektrikli araç sektörü için önemli bir sorun haline gelmeye başladı.

Lityum iyon piller, sürdürülebilirlikle çelişen yoğun madencilik çalışmaları gerektiriyor. Başka bir değişle elektrikli araba teknolojisi araçların kullanımındaki kirliliği azaltsa da üretimde kirliliğe sebep oluyor. Northvolt, geri dönüşüm süreciyle pillerdeki metallerin %95'inin geri kazanabileceğini ve işlenmemiş malzemeyle kıyaslanabilir bir saflık seviyesi ortaya konulabileceğini açıkladı. Yeni pil hücresinde kullanılan geri dönüştürülmüş kobalt, manganez ve nikel metalleri, düşük enerjili bir hidrometalurjik işlem yoluyla pil atıklarından toplandı. Northvolt için bir sonraki adım, 2030 yılına kadar endüstriyel ölçeklerde %50 geri dönüştürülmüş malzeme içeren hücrelerin üretilmesini içeriyor. Bu hedef doğrultusunda şirket her yıl 125.000 ton pilin geri dönüşümünü yapabilecek.

Tüm bunlar Northvolt’un tesisini Avrupa'nın en büyük pil geri dönüşüm tesisi yapacak. Elektrikli araçların gittikçe yaygınlaşması ve şu an üretilen araçların 2030 yılında pil ömürlerini tüketeceği düşünülüyor. 2030 yılında yaklaşık 250.000 ton pilin ömrünün biteceğini düşünen Northvolt, bu durumu büyük bir fırsat olarak gördüğünü belirtti. Atık elektrikli araç pillerini çöp olarak değil adeta bir hazine olarak gören şirket sürdürülebilirlik konusuna önemli bir adım atmış oldu.



Elektrikli araç sektöründe üretimde ve elektrikli araç pillerinde tamamen sürdürülebilirliğe ulaşıldığında geriye tek bir sorun kalıyor: elektrikli araçları şarj ettiğimiz istasyonların enerji ihtiyacını karşıladığı kaynakları sürdürülebilir ve yenilenebilir hale getirmek.

Kaynak:

interestingengineering.com
Serhat Sancı Serhat Sancı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.