elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Otomobile Hazırız

Otomotiv ana ve yan sanayi arasındaki ilişkinin, dünya ve ay arasındaki ilişkiye benzediğini ifade ederek, yan sanayinin, elektrikli araçların parçalarını tedarik edebilecek potansiyele sahip olduğu b



A- A+
01.10.2009 tarihli yazı 3890 kez okunmuştur.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Sekreter Yardımcısı Cüneyt Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv ana ve yan sanayi arasındaki ilişkinin, dünya ve ay arasındaki ilişkiye benzediğini ifade ederek, ana sanayinin hazır olduğu bir projeye yan sanayinin de uyum sağlayacağını ve uyum sağlamak zorunda olduğunu söyledi.



Kalkan, yan sanayinin bu doğrultuda sürekli yatırım yaptığını, gelişen teknoloji ve yüksek teknoloji ürünü araçlara ayak uydurmaya çalıştığını vurgulayarak, ''Günü kurtarmaya çalışan, kısa sürede oyunun dışında kalır. Oysa otomotiv yan sanayi, sprinter değil, maraton koşucusudur'' dedi.



Türk otomotiv yan sanayinin, 60-70'li yıllardan 1995 yılına kadar kemikleşen bir yapıya sahip olduğunu ve iç pazara yönelik üretim yaptığını hatırlatan Kalkan, yan sanayinin bu tarihten itibaren, Renault Station ile birlikte ihracata başladığını ve bugün, 100'den fazla ülkeye ihracat yaptığını kaydetti.



Kalkan, otomotiv ana sanayinin bu süreçte kendi iç pazarını besleyen konumdan tüm dünyayla eş zamanlı, aynı teknolojiye sahip araç üretir konuma geldiğini, yan sanayinin de buna ayak uydurduğunu belirterek, 1 milyon araç hedefini aşan sektörün, 2015'te 2 milyon araç üretmeyi hedeflediğini, bunun da yan sanayiyle birlikte başarılacağını kaydetti.



''OTOMOBİL PARÇALARININ YÜZDE 90'I TÜRKİYE'DE ÜRETİLEBİLİR''



Cüneyt Kalkan, elektrikli otomobil parçalarının üretimi konusunda da yan sanayinin üzerine düşeni yapabilecek güce sahip olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:



''Bir araç, 5-6 bin farklı parçanın bileşkesinden oluşur ve yan sanayimiz, bunun yüzde 90'ını Türkiye'de üretebilecek teknoloji ve kapasiteye sahiptir. Mevcut yakıtlarla çalışan bir araçla elektrikli araç arasında,dış görünüş ve iç giydirme parçalarında fark yok. Özellikle yakıt sistemlerinde, motor, vites kutusu, akü ve egzoz gibi parçalarda değişiklikler var.



Bunlarla ilgili de bir hazırlık süreci olacaktır. 2011 yılından itibaren üretileceği açıklanan elektrikli araç için parça tedariği konusunda, ilgili yan sanayiler ile gerekli görüşmeler mutlaka yapılmıştır. 5-6 bin parçanın büyük kısmının Türkiye'den tedarik edilmesi daha makul olacaktır. Yan sanayimiz, yüksek teknoloji ürünü araçlara parça tedarik edebilecek potansiyele sahiptir.''



Türkiye'de, sadece elektronik parçaların üretiminin yapılamadığını belirten Kalkan, bu alanda Çin ve Hindistan gibi Uzak Doğu ülkelerinin tartışmasız üstünlüğü bulunduğunu ve hükümetlerin, inanılmaz sübvansiyonlar uyguladıklarını kaydetti.



31 Ağustosta ilk kez Bursa'da basına gösterilen, 63. Frankfurt Otomobil Fuarı'nda da dünya tanıtımı yapılan Renault Fluence'ın, elektrikli versiyonunun ise 40-50 milyon avroluk ilave yatırımla 2011 yılından itibaren üretimine başlanacağı açıklanmıştı.



Kaynak: Rota Haber


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.