Elektronik Sektörü Hedef Büyüttü
Prof. Dr. Sıddık Yarman, Celalettin Dinçer, Armağan Şakar, C.Müjdat Altay, Erkan Duysal, İlter Terzioğlu Telekom hizmetleri de dahil olmak üzere yaklaşık 145 bin kişinin istihdam edildiği elektronik sektörü, 2023 yılına kadar ihracat payını iki katına çıkartmayı planlıyor.
Tüketim cihazları, bileşenler, bilgisayar cihazları, telekomünikasyon, endüstriyel cihazlar ve savunma elektroniği gibi pek çok alt sektörü de içinde barındıran elektronik, bugün yılda 10 milyar dolarlık üretim hacmine sahip bir sektör. Özellikle son yıllarda bilgisayar cihazları alt segmentinde yüzde 25'lik büyüme elde eden sektör Ar- Ge ve üretim teşvikleriyle de hedef büyüttü.
Geçen hafta içinde düzenledikleri basın toplantısıyla sektörün büyüme hedeflerini ve 2009 verilerini açıklayan TESİD (Türk Elektronik Sanayicileri Derneği) önümüzdeki 10 yıllık sektör politikalarını 'Şimdi sahaya inme zamanıdır' sloganıyla açıkladı.
2009'da yalnızca telekomünikasyon hizmetleri pazarının 24 milyar dolara ulaştığını anlatan TESİD Yönetim Kurulu Başkanı ve Netaş Genel Müdürü C. Müjdat Altay, telekomünikasyon hizmetleri de dahil olmak üzere 145 bin kişinin istihdam edildiği sektörde yıllık 180 milyon dolar Ar -Ge harcaması yapıldığını belirtti.
Elektronik sanayindeki KOBİ'lerin Ar - Ge faaliyetlerini artırmasının büyük önem taşıdığını anlatan Altay, 'Son yıllarda ileri teknoloji alanında dünyada dengeler değişiyor. En önemli kaynağı insan olan Ar- Ge, batıdan doğuya kayarak Asya ülkelerinde yoğunlaştı. Buradan hareketle genç ve dinamik nüfusumuzla çok avantajlı bir konumdayız. Şimdiden Türkiye'nin Ar - Ge yatırımlarını çektiğini, global teknoloji laboratuarlarının ülkemize geldiğini, ileri teknoloji ürünlerinin tasarım ve üretiminin arttığını memnuniyetle görüyoruz' dedi.
İstihdam hedefi büyük'
TESİD'in sektöre dair öngörüleri de oldukça iddialı. Öyle ki, 2023 yılında üretim hacminin 70 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektörün ihracatta yüzde 7 olan payının yüzde 14'e, dünya elektronik pazarındaki payının ise yüzde 0.36'dan yüzde 1'e yükselmesi ise diğer hedefler arasında.
2023 için koyulan diğer bir hedef ise istihdam rakamı. TESİD'in verilerine göre elektronik sektörü 2023 yılında 300 bin kişiyi istihdam edecek. Üç BİT teknolojisinde dünyada ilk akla gelen ülke olmak da diğer hedefler arasında.
Türkiye'nin bu hedefleri gerçekleştirmek için uzun vadeli devlet politikaları, yaratıcı, etkin işbirliği ortamı ve güçlü KOBİ'leriyle elektronik sektöründe hamle yapacağına inandıklarını anlatan C. Müjdat Altay, 'Bu süreçte TESİD olarak üstümüze düşen görevi yerine getireceğiz' dedi.
İpek OLGUNSOY - Sabah / İşte İ