Enerji Bakanı Yıldız:
''Özelleştirme sürecinin uzaması, olumsuz yansır''
İhale süreci belirsizliğini koruyan elektrik dağıtım özelleştirmelerini değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sürecin uzaması elektrik üretim şirketlerinin özelleştirilmesiyle alakalı sürece olumsuz anlamda yansır" dedi.
İhale süreci belirsizliğini koruyan elektrik dağıtım özelleştirmelerini değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, '10.8 milyar dolarlık portföyü hızla devretmek istiyoruz. Tekliflerin ikinci veya üçüncü sıraya düşmesiyle rakam 10 milyar doların altına düşer. Eğer bu rakamlar 9.8 milyar dolarda buluşacaksa bunu da saygıyla karşılarız. Ancak bu sürecin uzaması elektrik üretim şirketlerinin özelleştirilmesiyle alakalı sürece olumsuz anlamda yansır' dedi.
Üretimde gaz azalacak
Doğalgazın elektrik üretimi içerisinde payının azalması, fakat konut ile bir kısım sanayi sektöründeki payının artırılması yönünde hedefleri bulunduğunu anımsatan Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: 'Önümüzdeki yılsonuna kadar ister kamu, ister özel sektör marifetiyle olsun tüm illere doğalgaz ulaştırılmış olacak. Petrol ve doğalgazın yerli kaynak haline gelmesi cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacak. Fakat petrol çıkartamamışsak oturup ağlayacak değiliz. Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler hiç petrol çıkartamamış olmasına rağmen ithalata olan bağımlılıklarını aşağılara düşürebildiler. O yüzden nükleer güç santralleriyle ilgili yürüttüğümüz çalışmanın bu ana yapının önemli bir parçasını olduğunu söylemem lazım.'
Ağustos'a kadar süre
Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santralla ilgili Japonya ile başlatılan müzakerelere ara verildiğini hatırlatan Taner Yıldız, 'Dün Japonya'nın ilgili temsilcisini çağırdığımızda kendilerine şunu ilettik; tabii ki Japonya'nın çektiği sıkıntıyı en aza indirecek bir yapı içerisindeyiz. Ama bunun makul bir zaman içerisinde mutlaka karara bağlanması lazım. Ay sonuna kadar bize yol haritasını netleştirecek bir teklifi beklediğimizi kendilerine ilettik' dedi.
Öğrencilerin ilgisi büyük
Nükleer santrallarla alakalı önümüzdeki yedi yıllık süreçte her yıl 50 seçkin öğrenciyi Rusya'ya eğitime göndereceklerini vurgulayan Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: 'Masrafları da proje şirketince karşılanacak. Buna çok ciddi bir rağbet var. Önümüzdeki haftaya kadar bu öğrenciler belirlenmiş olacak.'
Kaynak: Hurriyet.com / Ekonomi / 15.07.2011
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye