Enerji devleri yatırımı bıraktı
Küresel kriz nedeniyle kredi bulmakta zorlanan Alarko, Akfen, Cengiz İnşaat ve Çeçen Holding-AES ortaklığı, enerji yatırımlarını ve lisans başvurularını askıya aldı.
Küresel ekonomik kriz istihdam ve bütçenin yanı sıra yatırımları da vurdu. Kredi bulmakta zorlanan enerji şirketleri yatırımlarını ve lisans başvurularını askıya aldı. Yatırımını ertelemek için son dönemde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuran firmalar arasında Alarko, Akfen, Cengiz İnşaat, Çeçen Holding-AES ortaklığı yer alıyor.
Tüketim yüzde 10 düştü
Sanayideki durgunluk nedeniyle yüzde 10 azalan elektrik tüketimi son yıllarda elektrik üretimine olan yoğun ilgiyi sekteye uğrattı. Son yıllarda enerji sektörüne yeni giren şirketlerin sayısının da artmasıyla yoğun lisans başvuruları alan EPDK, bu kez ek süre uzatımı, kurulu gücü azaltma ve yatırımı geri çekme talepleriyle karşılaşıyor.
Şirketlerin lisans ve elektrik üretim lisansı alma talebini geri çekmesinde, sanayideki durgunluğun yanı sıra kredi pazarındaki daralmanın da etkili olduğu ifade ediliyor. Firmaların yatırımları için uygun bulma kararı çıktıktan sonra 90 gün içinde lisans başvurusunda bulunması gerekiyor. Lisans alındıktan sonra ise yatırım süresi başlıyor. Bu nedenle firmalar yatırım süresini geçirerek teminatını yakmadan, süre uzatımı alarak ekonomik krizin etkisinin azalmasını beklemeyi tercih ediyor.
Ek süre talep ediliyor
EPDK verilerine göre, Alarko Grubu Çanakkale Biga'da kurmayı planladığı 500 megavat kurulu güçteki elektrik santralı için süre uzatımı istedi. Akfen Grubu da Sinop'ta kuracağı 1600 megavat kurulu gücündeki santralı için EPDK'dan 1 yıl ek süre talebinde bulundu.
Amerikalı AES Enerji ve İbrahim Çeçen'in İÇTAŞ Enerji firması ile ortak kurulan Göller Enerji de Antalya'da 270 megavat kurulu güçte doğalgaz üretim santralı yatırımı için süre istedi. Bu arada Cengiz İnşaat'ın 600 megavat kurulu güçteki termik santral yatırımını geri çekmeyi planladığı belirtildi.
Geçen günlerde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın şirketi AB Gıda da, Balıkesir Bandırma'daki enerji yatırımının kurulu gücün azaltmak için EPDK'ya başvurmuştu.
Kaynak: Milliyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler