elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Sektörüne Büyük Yatırım

Yerli ve yabancı özel şirketler 22'si termik, 44'ü hidroelektrik ve rüzgâr olmak üzere toplam 66 projede yer alıyor. Yabancı şirketlerin ortak olduğu yatırımların tutarı ise 15.1 milyar dolara ulaşıyor.



A- A+
02.08.2010 tarihli yazı 6364 kez okunmuştur.

Türkiye'nin en büyük holdingleri ve dünyanın enerji devleri enerji yatırımlarına son sürat devam ediyor. Türkiye elektrik enerjisi sektöründe, yabancı şirketlerin ortak olduğu projelerde toplam yatırım tutarı 15.1 milyar liraya kadar ulaştı.


Stratejik Teknik Ekonomik Araştırma Merkezi'nin (STEAM) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden yaptığı araştırma, '2010 Türkiye Elektrik Enerjisi Sektör Raporu'nde yer aldı.



Rapora göre yerli ve yabancı özel şirketler 22 termik, 44 hidroelektrik ve rüzgar projesinde olmak üzere toplam 66 projede yer alıyor. Söz konusu projeler, 9 bin 943 megavatı termik, 2 bin 554 megavatı rüzgâr ve hidroelektrik (yenilebilir) olmak üzere, toplamda 12 bin 497 megavatlık güçten oluşuyor.





2 milyar doları rüzgâr için



Türkiye elektrik enerjisi sektöründe yabancı şirketlerin ortak olduğu termik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projelerde, toplam yatırım tutarı 15 milyar 106 milyon 370 bin liraya ulaşıyor. Bunun 10 milyar 618 milyon 986 bin liralık kısmı termik enerjiye dayalı projelerden, 2 milyar 491 milyon 984 bin lirası hidrolik enerjiye dayalı projelerden, 1 milyar 995 milyon 400 bin lirası da rüzgâr enerjisine dayalı projelerinden oluşuyor.



Araştırmada, yabancı yatırımcıların özellikle termik santral projelerine ilgi gösterdiği görünüyor. Termik santrallerde kurulmuş, yatırım aşamasında, lisans verilmiş ve başvurusu yapılmış olan yerli ve yabancı özel şirketlerin 10.6 milyar liralık yatırımlarının, yabancı sermayeye karşılık gelen kısmı ise 6.6 milyar lira düzeyinde.





Termiğin ağırlığı artıyor



Yabancıların ortak olduğu termik santrallar hayat bulduğunda yıllık elektrik enerjisi üretim toplam miktarının 74 milyar 503 milyon kilovatsaat olması, bu tutarın da 2009 yılı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 39'luk kısmını oluşturması öngörülüyor. Termik santrallında ortaklığı bulunan yabancı şirketler arasında, Alman RWE Holding, ABD'li General Electric, Çek Cumhuriyeti merkezli CEZ Group, Verbund, OMV, AES gibi köklü kuruluşlar yer alıyor. Rüzgâr ve hidroelektrik santralları lisanslarındaki yabancı ortaklar arasında da Italgen Elektrik Üretim, EDF Falck Energy, General Electric, AES Corp, CEZ Group gibi şirketler bulunuyor. Bu yıl da enerji özelleştirmeleriyle yatırımların sürmesi bekleniyor.



Yerli devler enerjide büyüyor



Enerjisa: Sabancı Holding ve Avusturyalı Verbund ortaklığındaki Enerjisa, Şubat 2010 itibarıyla yüzde 1.8 olan pazar paylarını 5 yıl içinde elektriğe 7.5-8 milyar avroluk yatırım yapıp yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyor. Şirket Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin ihalesini kazandı.





Aksa Enerji: 1975 MW kurulu gücünde işletmede, 765 MW yatırım aşamasında olmak üzere toplam 2740 MW kurulu güce ulaştı. Çoruh, Van gölü ve Fırat elektrik dağıtım bölgelerinin ihalelerini kazandı. Gazprom ile kuracağı ortaklık ile doğalgaz ithalatı, yeni enerji santralları ve dağıtım bölgeleri ile daha da güçlendirmek istiyor.





Akenerji: Yabancı ortağı CEZ ile enerji sektöründe agresif büyüme amaçlıyor. Akenerji, 5 yıl içinde 3 bin MW kapasiteye ulaşmayı, bu dönemde yaklaşık 2.5 milyar dolar ciro hedefliyor. Özelleştirilen Sakarya elektrik dağıtım bölgesinde (SEDAŞ) yabancı ortağı CEZ ile ortaklığı bulunuyor. Şirket, ayrıca nükleer santral yapımı ile de ilgileniyor.





Zorlu Enerji: Türkiye'de 5 doğal gaz, 7 hidroelektrik, 1 jeotermal, 1 termik ve 1 rüzgar santralı ile toplam 738 MW kurulu güce sahip. Bunu beş yıllık dönemde toplam 4 bin 200 MW'a çıkarmayı hedefliyor.


Enka İnşaat: Enka'nın Yap-İşlet kapsamında işletmede bulunan toplam 3 bin 854 MW kurulu gücünde üç adet doğalgaz kombine çevrim santralı bulunuyor.





Doğan Holding: İkisi üretim, biri de toptan satış olmak üzere üç adet enerji lisansına sahip.



Radikal


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.