'Enerji Üst Kurulu bizi kurtarsın' feryadı
Akaryakıt bayilerinin satışları artırmak için düzenledikleri promosyon kampanyaları sektörü zor duruma düşürdü.
Benzin, motorin ve otogaz alan müşterilere verilen çay bardağından cumhuriyet altınına kadar değişen promosyon kampanyaları araç sahiplerini mutlu ederken istasyon sahipleri tepki gösteriyor.
Yasak olmasına karşın ana dağıtım şirketleri bayilerin gönüllülük esasına göre kampanyaları kendilerinin istediğini öne sürerek promosyon uygulamasına devam ediyor. Buna karşın bayiler ise, dağıtım şirketlerinin kendilerini zorla promosyona yönlendirdiğini söylüyor. Bankaların ve medyanın başa çıkamadığı promosyon uygulamasını bugün akaryakıt ana dağıtım şirketlerinin bayilere zorla yaptırdığını belirten sektörün önde gelen bir temsilcisi, "Kriz var ama biz promosyon veriyoruz. Bu nasıl iş?" diyerek tepkisini ortaya koyuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) kendilerini 'promosyon belası'ndan kurtarmasını isteyen bayiler, bölgesel toplantılar yapmaya başladı. Bayiler, toplantılarda iki ana konuyu masaya yatırıyor: Bir taraftan tabak-çanak promosyonunu kaldırmak, diğer yandan puan uygulamasına son vermek.
Zaman'a konuşan bayiler ve sektör temsilcileri, EPDK'dan bir an önce promosyon çalışmasını tamamlamasını istiyor. Krizde öncelikle reklam harcamalarının kısıldığını hatırlatan bayiler, şunları aktarıyor: "Bizim reklamımız da promosyon. Ama tam aksine promosyonu artırıyoruz. Bunu kendi isteğimizle yapmıyoruz. Promosyona bankalar dayanamadı, kanuna sığınıp yasakladılar. Gazete patronları dayanamadı. Ama, akaryakıt istasyonları devam ediyor. Feryat ediyoruz; ana dağıtım şirketleri bizim üzerimizden promosyon yapmasın." Bayilerin en çok tepki gösterdiği konulardan birini de puan uygulaması oluşturuyor. Sektörde 'sadakat kartları' olarak adlandırılan kartlarla yapılan alışverişler karşılığında müşterilere puan veriliyor. İddiaya göre ana dağıtım şirketleri puanların bedelini de bayilerden alıyor. Benzinliklerde yapılan bazı promosyonların maliyetini tamamen bayi karşılarken, bazılarının maliyeti ana dağıtım şirketi ile paylaşılıyor. Promosyonların bayilere ortalama yükü ise yüzde 1-2 civarında.
Şirketler, bayilere vadeyi kısalttı
Akaryakıt bayileri, son dönemde yeni bir krizle karşı karşıya kaldı. Ana dağıtım şirketleri, bayilere sattığı akaryakıtın bedelini almak için uyguladığı vadeyi kısalttı. Buna göre, küresel krizden önce 15-20 gün olan vade, son zamanlarda 4-6 güne kadar indirildi. Satışların azaldığı bir ortamda vadenin kısalmasının kendilerini zora soktuğunu vurgulayan akaryakıt bayileri, ana dağıtım şirketlerine tepkili: "Vadeyi tekrar eski haline getirin." Bayilerin verdiği bilgilere göre kriz sebebiyle ana dağıtım şirketleri vadeyi kısaltarak nakit akışlarını hızlandırıyor. Ancak bayilerin böyle bir imkânı yok, satışların çoğunluğu kredi kartıyla yapılıyor ve para hesaba ortalama 15 gün sonra geçiyor. Bu durum da istasyonlara ayrı bir maddi yük getirdi.
Akaryakıt istasyonları promosyonda yarışıyor
Cep telefonu
Kontör
Cumhuriyet altını
Çekilişle otomobil ve tatil Ütü
Tost makinesi
Tencere-tava
Oyuncak arabalar
Tıraş köpüğü
Havlu
Sabun
Deterjan
Islak-kuru mendil
Çay
Kaynak: Zaman
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler