Enerji Verimliliği Meclisi'nin ilk hedefi 25 milyar dolar tasarruf
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşlarının kurucusu olduğu ''Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi'' göreve başladı.
"Türkiyem enerjini verimli kullan, yılda 25 milyar dolar kazan" sloganı ile yola çıkan meclisin başkanlığını ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler yapacak. Güler, Türkiye'nin yıllık 100 milyar dolarlık enerji harcaması olduğunu belirtirken, buradan sağlanacak yüzde 25'lik tasarrufun çok önemli bir gelir anlamına geldiğini söyledi.
İmza töreninde konuşan Güler, bu hareketi enerjide bağımsızlık savaşında tıpkı Sivas ve Erzurum kongrelerine benzettiğini söyledi. Enerji verimliliğinin iş dünyasından ev hanımlarına kadar tüm halkı içine alan bir hareket olduğunu belirten Güler, kendilerinin de ampul değişiminden sanayide kullanılan motorların verimliliğinin artırılmasına kadar geniş kapsamlı bir çalışma başlattıklarını anlattı. Enerji, çevre ve gıda konularını ''trilemma'' (ekonomide üçlem) olarak niteleyen ve bunlardan birindeki olumsuz etkilerin diğerlerini de etkilediğini ifade eden Güler, enerji verimliliğinin sadece parasal anlamının bulunmadığını ifade etti. Güler, bunun aynı zamanda karbondioksit salınımını azalttığı için çevresel ve sağlık boyutunun da bulunduğunu kaydetti. Güler, ''İşadamlarının, derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının da bu harekete katılması, seçim, küresel kriz ve suni gündemlerin oluşturulduğu bu günlerde çok önemli'' dedi.
Spor dışında birlik yok
Deklerasyonda yer alan kuruluşların temsilcileri de kısa konuşmalar yaptı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çağlar, enerjinin bir devlet politikası haline getirilmesi ve enerji politikalarını stratejik bir temele oturtulması gerektiğini vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2008 yılı sonunda 132 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, enerji yatırımları olmasa bu ihracatı gerçekleştirmenin mümkün olmadığını ifade etti. Enerjinin en önemli sektörlerden biri olduğuna işaret eden Büyükekşi, söz konusu proje ile de yüzde 25'lere varan enerji verimliliği sağlama hedefinin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Uluslararası Rebaket Araştırmaları Kurumu (URAK) Ali Koç, birlik ve beraberlik konusunda spor dışındaki alanlarda eksikliğin olduğunu belirterek, sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti.
MECLİSTE KİMLER VAR
Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi'nin kurucuları arasında TOBB, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER), Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), TİM, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TUGİK), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), URAK ve Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği (YBTB) bulunuyor. Meclis, enerji ve enerji verimliliğine ilişkin politikaların oluşturulmasına katkı sağlayarak, enerjinin verimli kullanımı ile ilgili gelişmeler ve yenilikleri topluma duyurmak için çaba göstermeyi ve bunun için toplumsal uzlaşma ve işbirliğini sağlamayı amaçlıyor.
VERİMLİ LAMBA DAĞITIMINA DEVAM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler tören sonrasında, Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi kapsamında 2008 yılında yapılan ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi notu verdi. Bu çerçevede, ilk etapta 23 ile 2,8 milyon adet verimli lamba dağıtıldı, 30 ile 2 milyon adetlik lamba dağıtımı da Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Geçen yıl, bütün illerde bir vali yardımcısı "EN-VER koordinatörü" olarak atanırken, Sanayi ve Ticaret, Milli Eğitim ve Adalet bakanlıklarıyla işbirliği protokolleri imzalandı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile protokol gelecek ay imzalanacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, ilköğretim öğrencilerinin "Enerji İzcisi" olmasına yönelik programın Nisan 2009'da başlatılması hedefleniyor. 23 Nisan dolayısıyla "EN-VER Çocuk Şenliği" yapılacak. Sanayideki verimlilik artırıcı projelerin ve gönüllü çalışmaların desteklenmesine ilişkin alt yapı hazırlandı, 66 işletmeden 83 proje başvurusu geldi. Destekler için Maliye Bakanlığı tarafından 2009 bütçesine konulan 5 milyon lira tutarındaki ödenek kullanılacak. Tüketici tercihlerine yardımcı olunması amacıyla "EN-VER Etiketi" programı başlatıldı. Bu amaçla isteyen beyaz eşya veya elektronik motoru üreticisine, ithalatçısına numune testleri yoluyla "EN-VER" etiketi verilecek, testler TSE işbirliğiyle yapılacak.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler