Enerjide 11.3 milyar TL'lik borca çözüm aranıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji KİT'lerinin birbirine olan borçlarının silinmesine yönelik çalışma başlattı.
Bakan Taner Yıldız'ın Suriye ziyareti öncesinde yapılan toplantıyla 11.3 milyar TL'lik borç sarmalına çözüm arayışı başladı. Çözüm arayışına Hazine'nin de devreye girdiği ve mahsuplaşma yöntemlerinin tartışıldığı öğrenildi. Ancak bunun için öncelikle kaynak bulunması gerekiyor. Mevcut borcun 4.4 milyar TL'sinin 2006-2008 döneminde oluştuğu ve ihtiyaç olmasına rağmen elektrik fiyatlarına 5 yıl boyunca zam yapılmamış olmasının en büyük zararın bu 2 yıl içinde oluşmasına sebep olduğu ifade ediliyor.
BOTAŞ'tan başlanacak
Enerji KİT'lerindeki borç sorununun çözümüne öncelikle BOTAŞ'tan başlanacak. BOTAŞ'ın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden olan alacağına Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme kapsamına girmesi yoluyla çözüm bulan bakanlık, EÜAŞ'ın BOTAŞ'a olan borcunun çözümünü liste başına aldı. Çünkü BOTAŞ'ın nakit akışı problemi bulunuyor ve bu durum Rusya, İran ve diğer ithalat yaptığı ülkelere faturalarının ödenmesinde sıkıntı yaratıyor. TETAŞ'ın da ciddi oranda alacağı var ve bununla birlikte ortalama 1 milyar TL'lik de borcu söz konusu. TEİAŞ üzerinden özel sektör elektriği alan TEDAŞ, özel sektöre ise 2 milyar TL'ye yakın oranda borçlu. Sorunun çözümüne yönelik formül arayışındaki çalışmalara Hazine de katılıyor. Mahsuplaşma için öncelikle kaynak bulunması gerekiyor. Üzerinde durulan formüller arasında kâr öngörülerinin aşağıya çekilmesi de bulunuyor.
Zam kuru bekliyor
Enerji KİT'lerinin borçlarını artıran temel unsursa 2003-2008 döneminde elektrik fiyatlarına gerektiği halde zam yapılmamış olması. Ancak enerji KİT'lerinin en çok 2006-2008 döneminde borç yönetiminde zorlandığı ve bu dönemde yapılmayan zamların etkisinin borçlarda daha fazla olduğu belirtildi. Kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ, toptan satış fiyatlarını yani TEDAŞ'a satış fiyatını belirliyor. Artırıma giderse TEDAŞ da vatandaşa ve sanayiciye sattığı elektrikte zam yapıyor. Bu yılın başında ihtiyacı bulunmasına rağmen TETAŞ'ın yerel seçim öncesinde zamma gitmesinin önüne geçildiği ve bu durumun mali dengeyi bozduğu öğrenildi.
TETAŞ, Hazine'nin bugün açıklayacağı döviz öngörülerinden sonra yeni 3 aylık tarifelerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) bildirecek. TETAŞ'ın mevcut durumda yüzde 20'ye varan oranda zam ihtiyacı bulunuyor. Bu zam kararı alınırsa, TEDAŞ da zam yapacak ve bu durum vatandaşa satılan elektriğin yüzde 5-10 zamlanması anlamına gelecek.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri