Enerjide borç affının Hazine'ye maliyeti 6 milyar TL
Enerji KİT'lerinin birbirine olan borçlarının faiz ve gecikme zamlarının tasfiyesine yönelik yasa tasarısı bakanlar kurulu tarafından kabul edilerek yasalaşmak üzere Meclis'e gönderildi.
Düzenlemenin Meclis'ten geçmesiyle bu affın Hazine'ye maliyeti ise yaklaşık 6 milyar TL olacak. Maliyetin bir kısmı, büyüklüğü 2 milyar TL'yi geçen aydınlatma bedelleri nedeniyle biriken borcun mahsuplaşılmasından kaynaklandı. Enerji KİT'leri arasındaki borçların mahsuplaşılması da 4 milyar TL'ye yakın bir maliyet getirdi.
Botaş'ın vergi borçları da siliniyor
AA'nın haberine göre Meclis'e gönderilen düzenlemeyle Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (Botaş), Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) 31 Aralık 2008 itibariyle birbirlerine olan borç ve alacaklarının tasfiyesinde faiz ve gecikme zammı uygulanmayacak. Tasfiye nedeniyle oluşacak bakiye ise TEDAŞ bilançosunda muhasebeleştirilecek. Botaş'ın Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı tahsil dairelerine,
Maliye Bakanlığı'na olan borçları ile EÜAŞ'ın Maliye'ye bağlı tahsil dairelerine borçları silinecek.
TETAŞ'ın kaldırılan Kamu Ortaklığı Fonu'na borçları ile kanunun kapsadığı enerji KİT'lerinin Hazine'ye olan temettü borçları da silinecek. TETAŞ'ın Aralık 2008 vergilendirme dönemine ait Katma Değer Vergisi beyannamesinde "devreden Katma Değer Vergisi" olarak yer alan tutar sıfır kabul edilecek.
Kimin ne kadar borcu var
EÜAŞ, elektrik üretimi için Botaş'tan doğalgaz alıyor. EÜAŞ ürettiği elektriği TETAŞ'a, TETAŞ ise TEDAŞ'a satıyor. Ancak TEDAŞ, TETAŞ'a gerekli ödemeyi yapamayınca; TETAŞ da EÜAŞ'tan aldığı elektriğin parasını ödeyemiyor. TETAŞ'ın TEDAŞ'tan alacağının anapara olarak 10 milyar TL olduğu öğrenildi. TETAŞ'ın ise EÜAŞ'a olan borcunun 8 milyar TL'ye yakın olduğu kaydedildi. TETAŞ'ın TEİAŞ bünyesindeki mali uzlaştırma sistemi üzerinden satın aldığı elektrikten kaynaklı olarak, bu kuruma 1.5 milyar TL borcu bulunuyor. EÜAŞ'ın TETAŞ'tan olan alacağıyla birlikte, TEDAŞ ve TEİAŞ'tan da alacakları bulunurken toplam alacağının ise 11.3 milyar TL'ye ulaştığı kaydedildi. EÜAŞ'ın Botaş'a 6.1 milyar TL, TKİ'ye 195.1 milyon TL, TTK'ya 107.6 milyon TL, TEİAŞ'a ise 1.2 milyar TL olmak üzere ortalama 7.7 milyar TL borcu bulunuyor. Mahsuplaşmaya konu olan tutarın ise 3.6 milyar
TL olduğu kaydedildi.
Likidite ihtiyacı var
Enerji KİT'lerinin birbirine olan borçlarının yanı sıra yap-işlet-devret (YİD), yap-işlet (Yİ) santralarına da borcu bulunurken Botaş'ın ticari bankalara ve mali uzlaştırma sistemi üzerinden özel sektöre de borcu var. Bakanlık yetkilileri, bu düzenleme ile enerji KİT'lerinin faiz tahakkukundan kaynaklı günlük 1 milyon TL'lik masraftan kurtulacağını belirterek, faizlerin affının yanı sıra enerji KİT'lerinin likidite ihtiyacı için de önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Düzenleme ile birlikte 2008 yıl sonu itibariyle tahakkuk eden ancak TEDAŞ'a ödenmemiş genel aydınlatma ile ibadethanelerin aydınlatma bedeli, köylerin içme suyuna yönelik elektrik kullanım bedeli borçlarının bir kısmı TEDAŞ'ın özkaynaklarından mahsup edilecek ve faiz tahakkuk ettirilmeyecek.
Diğer bölüm ise TEDAŞ'ın Özelleştirme Fonu'ndan kullandığı para nedeniyle oluşan borçlardan mapsup
edilecek ve bakiye tutar silinecek. İbadethanelerin aydınlatılmasından kaynaklı olarak 150 milyon TL
civarında bir maliyet çıkarken, genel aydınlatmanın maliyeti ise 2 milyar TL'nin üzerinde bulunuyor.
Tarımsal sulamadan kaynaklı olarak ise 1 milyar TL'nin üzerinde bir maliyet var.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler