elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerjide Türk-Alman işbirliği gelişiyor

6. Türk-Alman Enerji Sempozyumu iki ülke arasında özellikle yenilenebilir enerji konusundaki işbirliğinin ivme kazandığını gösterdi



A- A+
22.10.2011 tarihli yazı 4237 kez okunmuştur.

Bu sene altıncısı düzenlenen Türk-Alman Enerji Sempozyumu ve İkili İşbirliği Görüşmeleri'nin ana temasını yenilenebilir enerjiler ve verimli enerji kullanımı oluşturuyor. NRW International GmbH, Kuzey Ren Vesfalya Bölgesi Ticaret Odaları ve diğer partnerler, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştirilen görüşmeler 17 Ekim'de başladı. Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti firmalarının temsilcileri bu tarihten itibaren Türkiye'deki firmalarla ikili işbirliği görüşmeleri gerçekleştiriyor. NRW enerji sektörü temsilcilerinin ilk durağı başkent Ankara'daki firmalar oldu. Ankara'daki temasları Sakarya ve Bursa'daki görüşmeler takip etti. Organizasyonun son durağı İstanbul'da ise ikili görüşmelerin yanı sıra RENEX Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Enerji Verimliliği Fuarı kapsamında yapılan Türk-Alman Enerji Sempozyumu açılışı da yapıldı. Sempozyumun açılış bölümünde konuşan Kuzey Ren Vestfalya eyaleti temsilcileri Ankara'da yaptıkları resmi temaslar ve iş dünyası ile gerçekleştirilen görüşmelerden sonra iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştiğini gözlemlediklerini belirttiler. Yapılan temaslar sonucu iki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirecek kararların alındığı da ifade edildi.



'Uzmanlar arası bilgi alış verişi olacak'



Ankara'daki resmi temaslarda yer alan Kuzey Ren Vestfalya İklim, Çevre ve Tarım Bakanlığı Temsilcisi Dr. Heinz Baues, iki ülke arasında yapılan temasların son derece olumlu geçtiğini belirtti. Baues, sempozyumda yaptığı konuşmasında, 'Ankara'da Enerji Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri olmak üzere birçok resmi temasta bulunduk. Amacımız iki taraf arasındaki işbirliğini geliştirmekti. Yaptığımız temaslar sonucunda iki ülke arasında yenilenebilir enerji konusunda bilgi alışverişi anlaşması imzalandı. Bunun yanında yenilenebilir enerji konusunda kimi üretim birimlerinin açılışına da katıldık. Bu açılışlar Türkiye ve Almanya arasındaki gelişen işbirliğinin göstergesi niteliğini taşıyor' ifadelerini kullandı. Baues, Türkiye'de yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Yasası'nın da bütün işletmeler için güvenli bir planlama imkanı sunduğunu belirtti. Baues, 'Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Yasası'nın çıkmasını uzun süredir bekliyorduk. Kanımca Türkiye bu açıdan fevkalade olumlu bir yoldadır. Tıpkı Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de yenilenebilir enerji mevzuatında zamanla deneyim kazanacaktır' açıklamalarını yaptı. Enerjide tüketimden dağıtıma tümüyle yeni bir yapılanma hedeflediklerini anlatan Dr. Heinz Baues, '2050 yılında 1990 yılına kıyasla karbon emisyonlarını yüzde 80 düşürmeyi hedefliyoruz. Bu yeni yapılanma için bir İklim Konseyi oluşturacağız. Bu konseye toplumun tüm kesimlerinin katılımı sağlanacak' sözlerini kaydetti.



'NRW ile işbirliğine ilgi artıyor'



Türkiye'deki temaslarda yer alan bir başka yetkili isim olan Kuzey Ren Vestfalya enerji ajansı EnergieAgentur Temsilcisi Stephan Lintker ise yaptığı konuşmada, 'Bu sempozyuma üçüncü defa katılıyorum. Buradaki görüşmelerden sonra NRW ile Türkiye arasındaki işbirliğinin geliştiğini gözlemledim' ifadelerini kullandı. Lintker gibi sempozyuma katılan Türk ve Alman iş temsilcileri de her sene iki ülke arasındaki yenilenebilir enerji piyasası işbirliklerinin arttığının altını çizdi. Sempozyumu düzenleyen kuruluşlardan biri olan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Marc Landau, 'Enerji sempozyumunun altıncısını düzenliyoruz. Bu sempozyumlara ilgi gittikçe artıyor' diyerek bu ilgi artışına temas etti. Sempozyumda Alman yetkililere yatırım olanakları ile ilgili soru soran Türk iş insanlarının sayısı da bu ilginin somut göstergelerindendi.



'Türkiye'de pazar henüz bilinmiyor'



NRW Enerji Ajansı Temsilcisi Stephan Lintker, Türkiye'de ilginin yükselmesine rağmen, yenilenebilir enerji piyasasının detaylarının henüz tümüyle ortaya çıkmadığını da ifade etti. Lintker, 'Türkiye yenilenebilir enerjisinde süreci, sürecin içine girerek tanımak istiyor. Almanya da böyle bir deneyimden geçti. Türkiye'de bu alanda bekleyen 78 bin lisans var. Aslına bakılırsa bu kadar çok sayıda lisans olmaması gerekiyor. Çünkü lisans almak zor bir süreçtir. Dolayısıyla pazarın detayları henüz bilinmiyor. Güneş enerjisi konusunda 'İspanya efekti' denen kavrama da dikkat çekmek gerekiyor. Güneş enerjisinden elde edilen enerjinin şebekelere fazla gelmesi de söz konusu olabilir. Bu yüzden bu konularda temkinli adımlar atmak gerekiyor' diye konuştu.



Kaynak: Deutsche Welle


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.