Enerjide verimlilik projelerine destek sözü
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sanayide kullanılan motorlardan enerji verimliliği elde edilebilmesi için, sanayicilerin sunacağı projelere destek vereceklerini açıkladı.
Güler, enerji verimliliği danışma şirketlerine hazırlatılacak projelerin de, 20 bin YTL'lik kısmının yarısının KOSGEB tarafından karşılanacağını söyledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen, "Enver Motor Hareketi" tanıtım toplantısında konuşan Güler, bir misyoner gibi Türkiye'yi dolaşıp enerji verimliliğini anlattıklarını söyledi. Yaşam kalitesinden ödün vermeden, daha aydınlık ortamda, daha az sarfiyatla enerji kullanılmasını istediklerini kaydeden Bakan Güler, enerjinin adam gibi kullanıldığı bir sistem oluşturmak istediklerini vurguladı.
Bu kapsamda 4 ana çalışma yaptıklarını ve öncelikle 100 Waltlık ampullerin yerine, 17 Waltlık ampul kullanılması yoluna gittiklerini anlatan Güler, "Bu uygulamamız tuttu. 2 Keban Barajı karımız olur. Türkiye'de ampul üretilmiyor. İyi lamba da, kötü lamba da dışardan geliyor. O zaman neden kötüsünü kullanalım? 100 Waltlık yerine 20 Waltlık ampul kullandığımızda yüzde 80 daha az karbondioksit üretilecek. Bu 2 ağaç dikilmiş anlamına gelecek. Küresel ısınma için de en direkt çözüm olacak" dedi.
Başvurular kasımda başlıyor
Diğer bir çalışmalarının da sanayideki motorlar ile ilgili olduğunu ifade eden Güler, sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70'inin motorlar tarafından tüketildiğini dile getirdi. "Çocuklarımıza ayakkabı alırken, bir numara büyük aldığımız gibi, motorların da büyüğünü alma alışkanlığımız var" diyen Güler, sanayicilerin enerji verimliliği için elektrik motorlarına ilişkin yapacakları projeleri destekleyeceklerini söyledi. Bu konuda bir yönetmelik çıkardıklarını belirten Güler, "Kasımdan itibaren başvurular başlayacak. 500 bin YTL'ye kadar olan projelerin yüzde 20'sini destekleyeceğiz. Enerji verimliliği danışma şirketlerine proje hazırlattıran sanayicilerimizin de 20 bin YTL kadar olan harcamalarının 10 bin YTL'sini KOSGEB destekleyecek" diye konuştu.
BTSO Başkanı Celal Sönmez de, her geçen gün üretim ve tüketim anlamında daha fazla enerji bağımlısı olunduğuna işaret ederek, enerji talebinin hızlı artması nedeniyle alınan önlemler ve kaynakların çeşitlendirilmesinin kısa vadede sorunu çözmeye yeterli olmayacağını savundu.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri