Enerjide yeni rota
Türkiye, doğalgaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma kararı aldı. Enerji Bakanlığı'nın stratejik planına göre, Rusya'nın doğalgaz ithalatındaki payı önümüzdeki dönemde yüzde 50'nin altına inecek.
"Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planı" açıklandı. Plana göre, ülkede 2009 sonu itibariyle 133 milyon ton ham petrol, 11,3 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirildi. Kalan üretilebilir ham petrol rezervi 39,4 milyon ton, doğal gaz rezervi ise 6,1 milyar metreküp oldu. Buna göre, 2009 sonu itibarıyla yaklaşık 1 yıllık petrol rezervi ve yaklaşık 2 aylık da doğal gaz rezervi bulunuyor.
2014 ÖNCESİ BAŞLAYACAK
Strateji planına göre, yapımına başlanan 3 bin 500 MW'lık yerli kömür yakıtlı termik santralle 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Yapımına başlanan 5 bin MW'lık HES'lerin 2013 yılı sonuna kadar bitirilecek. Türkiye, 2014 yılına kadar nükleer santral inşasına başlayacak. Enerjide arz güvenliğinin sağlanması için kaynak, güzergah ve teknoloji çeşitlendirilmesine gidilecek.
Bu amaçla, yerli kömür, petrol ve gaz arama ve üretim faaliyetlerine öncelik verilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payı, 2023 yılına kadar en az yüzde 30 düzeyinde olacak. 802,8 MW olan rüzgar enerjisi kurulu gücünün, 2015 yılına kadar 10 bin MW'ye, 77,2 MW olan jeotermal enerjisi kurulu gücünün ise 2015 yılına kadar 300 MW'ye çıkarılması hedefleniyor.
Nükleer ziyaret bir ay sonra gerçekleşecek
Enerjİ Bakanlığı'nın Rusya ile gerçekleştirdiği nükleer santral trafiği sıklaştı. Geçen hafta Enerji Bakanlığı'ndan bir ekip Rusya'ya giderken, önümüzdeki birkaç gün içinde de Rusya'dan yeni bir heyet Türkiye'ye gelecek. Enerji Bakanı Taner Yıldız da 28-29 Mayıs'ta Rusya'ya gideceğini açıkladı. Yıldız, 'Bu konuda her hafta mutlaka görüşme oluyor. Medvedev'in Türkiye'ye gelişinden önce bu konuyu belli bir noktaya taşımak istiyoruz' dedi.
Nabucco'da inşaat 2011'de başlayacak
Doğal gazda dışa bağımlılık oranı yüzde 97,3 seviyesinde olurken, Türkiye 5 ülkeden gaz alıyor. Ancak bu ithalatın 3'te 2'si Rusya'dan karşılanırken, Türkiye, doğal gaz ithalatında 2015 yılına kadar, en fazla ithalat gerçekleştirilen ülke payını yüzde 50'nin altına indirecek. Kaynak ülke çeşitliliği sağlanacak. Türkiye, 2,1 milyar metreküp olan doğalgaz depolama kapasitesini de 2015'te kadar 2 katına çıkaracak. Türkiye, enerjide stratejik konumunu da güçlendirmeyi amaçlıyor. Buna göre, Nabucco'da inşaat çalışmalarına 2011'de başlanması planlanıyor.
Kaynak: Akşam / Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri