Enerjimiz boşa tükeniyor
Küresel mali krizin etkileriyle sarsıldığımız şu günlerde, enerji maliyetlerindeki artışlar da bütçeleri fazlasıyla zorluyor.
Yılbaşından bu yana konutta yüzde 57, sanayide yüzde 49 oranında zamlanan elektriğe, yeni yılda çift haneli rakamlarda bir zam daha gelmesi bekleniyor. Zamların etkisiyle faturaları en çok kabartan faktör ise evlerimizde kullandığımız elektriğin yüzde 80'ini tüketen elektrikli aletler' Özellikle 10-15 yaşın üzerindeki eski elektrikli aletler yüksek faturalara neden oluyor. Oysa bu eski aletlerin, enerjiyi verimli kullanan yenileriyle değiştirilmesi durumunda yılda 750 milyon YTL tasarruf sağlamak mümkün'
Ülkemizde 10 yaşın üzerinde yaklaşık 16 milyon elektrikli alet bulunuyor. Bunların enerji verimlilik oranı yüksek olanlarla değiştirilmesiyle yılda 3 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanıyor. Bu tasarrufun parasal değeri ise ortalama 750 milyon YTL' Başka bir ifadeyle, eski elektrikli aletler nedeniyle israf edilen enerji, Keban Barajı'nın yıllık enerji kapasitesinin yarısı kadar'
İlerleyen teknoloji sayesinde günümüzde artık en düşük enerji tüketim oranına sahip A+ ve A++ elektrikli aletler de üretiliyor. Ve A+ bir buzdolabı sadece 44 Watt'lık bir ampul kadar enerji tüketiyor. Evlerde en çok elektrik tüketen alet olan buzdolaplarında A'dan A+'a geçiş yüzde 24, B'den A+'a geçiş yüzde 44 ve C'den A+'a geçiş yüzde 54 tasarruf sağlıyor. Klimalarda ise B'den A'ya geçişle yüzde 6, C'den A'ya geçişle yüzde 14 ve D'den A'ya geçişle yüzde 23 tasarruf sağlamak mümkün.
EİE (Elektrik İşleri Etüt İdaresi) Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve enverIPAB (Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması) Proje Koordinatörü Sebahattin Öz, 2009 yılından itibaren ülkemizdeki tüm buzdolaplarının satışının A+ olması durumunda 10 yılda Keban Barajı'nın sağladığı enerjinin iki katı kadar enerji tasarrufu elde edileceğini açıkladı. Enerji tasarrufunun çevreci yönüne de dikkat çeken Öz, satılan tüm buzdolapları A+ ve klimalar A sınıfı olursa, 10 yılda sağlanan enerji tasarrufu ile 120 milyon ağacın temizleyebileceği kadar karbondioksit gazı salınımının engellenebileceğini belirtti.
Pazarın A+ ve A sınıfına dönüşmesiyle 10 yılda elde edilecek tasarrufun 6 milyar doları bulduğunu vurgulayan Öz, devlet ve üretici firmaların işbirliği yapması, teşvik ve destek mekanizmalarının oluşturulması gerekliliğine de dikkat çekti. ABD'de enerji verimli ürünlerin üretimi için üreticilere ürün başına 100 dolara kadar teşvik sağlanıyor. Japonya'da ise enerji verimli ürün satın alanlar için ürün tutarının bir bölümü gelir vergisinden düşülüyor. Ülkemizde de bu tarz teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle, enerji verimli elektrikli aletlerin satışının hem tüketiciler hem de üreticiler için cazip hale getirilmesi mümkün olabilir.
Kaynak: SİRKETHABERLERİ.COM
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri