'Enerji'miz tükeniyor!
Elektrik zammı 1 Temmuz'dan itibaren otomatik! Peki yapılacak zam sanayiyi nasıl etkileyecek? Yenilenebilir enerji ne kadar teşvik ediliyor? Enerji, Türkiye’de nereye gidiyor?
Otomatik zammına tepki olarak basın toplantısı düzenleyen Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) hükümete yüklendi.
Enerji piyasasının karaborsaya dönüştürüldüğünü, bedelinin ise halka mal edildiği vurgulanan toplantıda konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay, 'Halk, afyon içirilmiş halde, zamla uyanacağını düşünüyoruz' dedi.
4628 sayılı yasa, karaborsa yasası!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş'nin (TETAŞ) satış fiyatlarına % 12.7 oranında zam yapılmasını onayladığını hatırlatan Karaçay, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası'yla kamu tarafından düzenlenen bir elektrik piyasası yapısından vazgeçilip, piyasa kurallarının geçerli olduğu rekabetçi, serbest bir elektrik piyasasının getirildiğini söyledi.
Karaçay, özel şirketlerin güvenilir ve ucuz enerji sağlamadığını şu sözlerle dile getirdi: '1 Temmuz 2006 tarihinde 13 il karanlıkta kaldı. Tarife değişikliği gerekçesiyle, fahiş fiyatla elektrik satmayı hedefleyen elektrik üreticileri o akşam santrallerini devre dışı bıraktı. Arz güvenliğini tehlikeye attı. Kendi çıkarları için bir gecede kamu kaynaklarını kendi kasalarına aktarıp, dağıtım şirketlerini borçlandırdı.'
AKP hükümeti döneminde kamuya enerji alanında yatırım yapılmadığını belirten Karaçay, serbest piyasa mantığı içinde bazı şirketlerin kar garantili elektrik üretme dayatmasına gidildiğini, otomatik fiyatlandırma kararıyla da elektrik fiyatlarının fahiş düzeylere çıkmasına neden olan o şirketlerin lehine kararlar alındığını söyledi.
Otomatik fiyatlandırmanın sanayi sektörüne nasıl yansıyacağını cevaplandıran Karaçay, 'Dış ülkelerde sanayinin korunduğu enerjinin de Türkiye'ye göre ucuz kullanıldığı biliniyor. Ülkemizde elektrik ile üretim yapan yerler, vahşi kapitalizmin pençesi altında bırakılıyor. Yapılan uygulama ile tamamen üretimin ortadan kalkmasına neden olabilecek adımlar atılıyor. Özelleştirme ve zamlar ile üretim yapamaz hale gelen bir ülke yapısına dünüştürülüyoruz.' dedi.
'Tasarrufa, AKP'nin ampülenden başlanmalı!'
Karaçay, Türkiye'de enerjiye ihtiyaç olduğunu ancak ihtiyacı nükleer santral kurarak değil, dışa bağımlı kalarak değil tasarruf ile enerji verimliliğinin sağlanacağını belirtti. Karaçay, tasarrufa öncelikle AKP'nin ambleminde bulunan ampül türlerini kaldırarak işe başlanacağını söyledi.
Ekonomik anlamda Türkiye'den çok daha düşük ülkelerin, tasarruf sağlayan ampüllere teşvik edildiğini kaydeden Karaçay, 'Her konuta ücretsiz olarak bu ampüllerden dağıtılsa; tasarruf, ayrılan kaynağın üstünde olacaktır.' dedi. Karaçay sözlerine şöle devam etti: 'Enerjinin verimliliği için gerekli önlemler bir an önce alınmalı. Bu ülkeye geçen sene ithal edilen klimalar, çöp klimalardır. Herkesin ürettiği çöp klimalar buraya getiriliyor ve 3-4 katı enerji tüketiliyor. Oysa tüketicinin de lehine klimalar kullanılabilir. Ki yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırım ile daha ucuz ve verimli enerji de üretebiliriz.'
Doğalgaz anlaşması, Türkiye'nin elini kolunu bağladı!
'Türkiye'de yenilenebilir enerji ne kadar teşvik ediliyor? Bu enerjiyi kullandığımız taktirde elektrik zamlarında bir değişme olur mu?' sorusu üzerine söz alan EMO İstanbul Şubesi Enerji Komisyonu Üyesi Tanay Sıdkı Uyar, doğalgaz anlaşması ile bunun pek de mümkün olamayacağının sinyalini verdi. İşte o konuşma; 'Doğalgaz fiyatları otomatik olarak artıyor, petrol fiyatına, kömür fiyatına orantılanmış ve hiçbir zaman için ucuzlamıyor. 25-30 yıllığına doğalgaz almayı taahhüt etmişiz. Almazsak parasını ödeyeceğiz demişiz. Yani kullanmasak da onun parasını ödeyeceğiz. Antalya'ya Mersin'e doğalgaz tesisatları kuruyorlar ki bu iller için doğalgaz hattına gerek yok. Burda büyük bir problem var... Yazın mesela para ödüyoruz! Ama kışın ihtiyacımız olmasına rağmen gaz yollanmadığında karşı tarafa bir ceza yok. 30 yıllığına anlaşmalar bu şekilde yapılmış.
Avrupa ülkeleri ve Amerika başta olmak üzere yenilenebilir enerji, yani rüzgardan, güneşden elektrik üreterek teknolojilerini geliştirdiler. Fakat Türkiye'de yapılan anlaşmalar nedeniyle geriye doğru gitmektedir.'
Doğalgaz anlaşması hidroelektrik santrallerimizi de vurdu!
Yapılan doğalgaz anlaşmasıyla hidroelektrik santrallerinin de kapasitesinin çok altında çalıştırıldığını belirten Uyar, 'Hidroelektrik santrallerimizde yüzde 30, yüzde 40 kullanım kapasitemiz var. Fakat doğalgaz anlaşması nedeniyle bu kullanım kapasitemiz, yüzde 17'ye kadar düştü. Enerjinin etkin kullanımı için ücretsiz bir çözüm olmasına rağmen, yenilenebilir enerjimizi kullanabilecekken anlaşma ile bunun önü kapatılıyor.' dedi.
Haber: Birsen Can
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye