"Enerjinin Oscarları " sahibini bulacak
Kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK'ların katılımı ilegerçekleştirilen ilk Özel Enerji Zirvesi'nde sürdürülebilir enerjinin yaygınlaştırılması gerektiğine ilişkin görüş birliğine varıldı. ICCI Çevre ve Enerji Fuarı'na ilişkin değerlendirmelerini paylaşıldığı zirvede, bu yıl ilk defa ICCI 2010'da verilecek "Enerji Oscar'ları için Enerji Sektörüne Katkı, Yılın Enerji Yatırımcısı, En Başarılı Termik İyileştirme ve Yılın Yenilenebilir Enerji Tesisi kategorilerinde yarışacak adaylar seçildi.
16'ncı ICCI Çevre ve Enerji Konferansı'nı 12-14 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecek Sektörel Fuarcılık, uluslararası alanda gerçekleştirilecek organizasyon öncesinde Türkiye enerji sektörünün önde gelen şirket ve kurumlarını, Türkiye'nin ilk enerji zirvesinde bir araya getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Zorlu Enerji, EnerjiSA, Borusan, GE, Turbomach, Wartsila gibi firmaların üst düzey yetkililerinden oluşan yaklaşık 50 kişi Türkiye'nin öncelikli enerji ajandasını ve ICCI 2010'un programını detayları ile ele aldı.
ICCI 2010'DA VERİLECEK ENERJİ OSCAR ADAYLARI ZİRVEDE BELİRLENDİ
ICCI Çevre ve Enerji Fuarı'na ilişkin değerlendirmelerini paylaşıldığı zirvede, bu yıl ilk defa ICCI 2010'da verilecek "Enerji Oscar'ları için Enerji Sektörüne Katkı, Yılın Enerji Yatırımcısı (En Çevreci, En Cesur ve En Yönlendirici Yatırımcısı), Üretimde Enerji Verimliliği, En Başarılı Termik İyileştirme (yenileme ve verim arttırma) ve Yılın Yenilenebilir Enerji Tesisi (Rüzgar, Jeotermal ve Hidro) kategorisinde yarışacak adayları belirledi.
Zirvede konuşan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, Türkiye'nin başlıca konusu olarak eğitimin yanında enerjiyi gördüğünü belirtti. Özden, "Çıktığımız uygarlık yolunda devam etmek istiyorsak ülkemizin enerji sektöründeki sorunlarını çözmemiz gerekiyor" dedi. Konferansta ayrı bir panel oluşturulması önerisinde bulunan Özden, "Son 7-8 yıldır Türkiye'de enerji sektöründe özelleştirmeye büyük önem verdik, yasalar, yönetmelikler çıktı ama elimizi yüreğimize koyduğumuz zaman, kendimize sorduğumuzda acaba kağıt üzerinde düşünülen değişikliklere paralel olarak Türkiye'de özel sektör enerji sektörüne rahatlıkla girebilmiş midir? Girememişse özel sektörün sorunları nedir diye seçilecek bir kaç özel sektör yetkilisini sahneye alarak bir panel de düzenlenebilir mi? Özel sektörün sorunlarının tartışılacağı bir panel düzenlenmesinde yarar var" dedi.
Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak ise, 12-14 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası enerji etkinliği ICCI hakkında bilgi verdi. Bu yıl 16'ncısı düzenlenecek ICCI fuarında yerli ve yabancı toplam 150 katılımcı olacağını ve 7 bin 200 ziyaretçi geleceğini belirten Bulak, konferansın ana konuşmalarını ilk gün Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, ikinci gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Müsteşarı Metin Kilci tarafından yapılacağını açıkladı. Bu yıl ICCI 2010 kapsamında ilk defa Avrupalı temsilcilerle Türk girişimcilerin ikili görüşmeler yapacağını açıklayan Bulak, "Bu yıl 25 oturumda 120 bildiri sunulacak. Ayrıca 3 panel oturum düzenlenecek. Bildiri başvuru sayısı geçen seneye oranla bu sayı yüzde 40 arttı. Bu da ICCI'ye olan ilginin artışına yönelik önemli göstergelerden biri" diye konuştu.
Türkiye Koojenerasyon ve Temiz Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Ağış ise bu yıl 16'ıncı düzenlenen ICCI'nin her geçen yıl daha ileri gittiğini önümüzdeki dönemde Power Gen'in alternatifi olacağına kesin gözüyle baktıklarını söyledi.
ZİRVE SONUÇ BİLDİRGESİNDEN ÖNE ÇIKANLAR
Zirve'nin ikinci bölümünde katılımcılar, Türkiye enerji sektöründe gördükleri soruları, kanun ve yasa tasarılarının sektöre kazandırıp kaybettirecekleri ile ICCI 2010'da ele alınması gereken konuları tartıştı. Zirve katılımcıların üzerinde önemle durduğu bir diğer konu ise Türkiye'nin enerji konusunda küresel oyuncu olması için atılması gereken adımların ICCI 2010'da ayrıntılı olarak ele alınması oldu.
Türkiye'nin enerji sektörünün sahip olduğu bilgi ve tecrübe birikimini Avrasya ve Hazar ülkelerine taşıyacak platformların oluşturulması gerektiğine dikkat çeken katılımcılar, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 yılı için yerel kaynakların kullanımına ilişkin hedefler belirlenmesini ve buna ilişkin yol haritasının belirleneceği "Hedefler" oturumunun ICCI 2010 kapsamında düzenlenmesini önerdiler.
ICCI 2010 ENERJİ OSCARLARI ÖDÜL ADAYLARI
Yılın En Çevreci Yatırımcısı
Bilgin Enerji, Demirer Enerji, Fina Enerji, Hidro Kontrol, Zorlu Enerji, Sabancı, Kiler Holding, Nisan Enerji, Analtech, Sanko Enerji, Enerji SA, Polat Enerji, Borusan Enerji, Ayen Enerji, Bereket Enerji, ITC Ankara, Ortadoğu Enerji, Ağaoğlu Enerji
Yılın En Cesur Yatırımcısı
Aksa Enerji, Bilgin Enerji, Çalık Enerji, Çolakoğlu-Ege Gaz, Enerjisa, Habaş, Hidro Kontrol, 3S Holding, Limak, Kolin İnşaat, Zorlu, Borusan Enerji, Bereket Enerji, ITC Ankara, Ortadoğu Enerji
Yılın En Yönlendirici Yatırımcısı
Aksa Enerji, Bilgin Enerji, Çolakoğlu Enerji, Enerjisa, Eskişehir OSB, Zorlu Enerji, 3S Yıldız Holding, Park Grubu, Akenerji, Borusan Enerji
Üretimde Enerji Verimliliği
Can Enerji (Can Tekstil), Doğa Enerji, Ereğli Demir-Çelik, Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, Kastamonu Entegre, Mersin Soda, Abdi İbrahim, TÜPRAŞ, Tübaş Tekstil, Koç Üniversitesi, EnerjiSa, Ortadoğu Enerji, Karabük Demirçelik
En Başarılı Termik İyileştirme (renovasyon, upgrade)
ENKA (Adapazarı, Gebze, İzmir), EÜAŞ (Yeniköy), Zorlu Enerji (Kızıldere Jeotermal), Rain Power (Keban), EÜAŞ (Ambarlı), Baymina
Yenilenebilir Enerji Tesisi ( Rüzgar, Jeotermal ve Hidro)
Ayen Enerji, Bereket Enerji, Bilgin Enerji, Demirer Enerji, Ere Enerji, Gürmat Enerji, Sanko Enerji, Zorlu Enerji, Kiler Holding, Ataş(Nisan Enerji), Hidro Kontrol, Polat Enerji, Borusan Enerji, EnerjiSA, Ağaoğlu Enerji
Enerji Sektörüne Katkı Ödülü (Bilimsel)
Prof. Dr. Abdurrahman SATMAN (İTÜ), Prof. Dr. Filiz KARAOSMANOĞLU (İTÜ ve Yalova Üniversitesi), Prof. Dr. İskender GÖKALP CNRS (Fransa) Yanma Direktörü, Prof. Dr. Mete ŞEN (İTÜ), Doç. Dr. Mustafa TIRIS (Tübitak MAM), Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP (Erciyes Üniversitesi), Prof. Dr. Nejat VEZİROĞLU (ABD.Miami Üni.)Emekli, Prof. Dr. Nilüfer EĞRİCAN (Yeditepe Üniversitesi), Prof. Dr. Şener OKTİK (Muğla Üniversitesi), Prof. Dr. Raşit TURAN, Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU, Gürkan Kumbaroğlu, TUBİTAK, Marmara Enerji Enstitüsü Prof. Dr. Eralp ÖZİL ve Dr. Oğuz CAN (İSTAÇ)
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri