elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerjisini İnsandan Alan Pil

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) ve Connecticut Üniversitesi araştırmacıları, insan vücudundan elektrik üretebilen bir enerji depolama cihazı geliştirdi. Biyolojik süper kapasitör adı verilen protein tabanlı pil benzeri cihaz, insan vücudundan enerji elde ederek bu enerjiyi vücuda yerleştirilen bir tıbbi cihazda kullanıyor.



A- A+
09.06.2017 tarihli yazı 6879 kez okunmuştur.
Süper kapasitör, vücudun ısısını ve hareketlerini, kan, serum ya da idrar gibi insan sıvılarında bulunan iyonlardan elektrik yükleri elde etmek için kullanan ‘harvester’ adlı bir cihazdan oluşuyor. Elektrotlar gibi harvester de grafen adı verilen, üst üste dizilmiş insan proteinlerinden oluşan karbon nanomalzemeyi kullanıyor. Elektrotlar insan bedeninden topladıkları enerjiyi haevestere aktarıyor. Enerji burada daha sonra kullanılmak üzere depolanıyor.
 

Grafen tabakaları sadece birkaç atom kalınlığında olabildiği için, süper kapasitörler çok çok ince bir şekilde üretilip, klasik pillere alternatif olarak kullanılabiliyor. Örneğin, araştırmacıların geliştirdiği canlı dostu süper kapasitörler insan saçından daha ince ve insan vücuduyla birlikte hareket edip dönebilecek kadar esnek.

İnsan vücudunu oluşturan temel elementlerden birisi olan karbondan üretilen grafen gibi canlı dostu malzemelerin bir diğer özelliği de diğer piller gibi zehirli olmamaları. Sıradan piller hem esnek değil hem de sızıntı halinde içinde bulunduğu kişiyi öldürebilecek zehirli maddelerden yapılıyorlar.

Süperkapasitör, yüksek performanslı elektrokimyasal kapasitörlere verilen bir isim. Bir pil gibi çalışan cihazlar sıradan pillere göre çok daha yüksek güç yoğunluğunda enerji depolayabiliyor. Pillerle karşılaştırıldığında süperkapasitörlerin daha hızlı şarj-deşarj oranları, daha düşük direnci, daha yüksek güç yoğunluğu, daha iyi döngü kararlılığı ve harici sıvıları elektrot olarak kullanabilme yetenekleri bulunuyor.

 

Araştırmacılar, vücuda yerleştirilen tıbbi cihazların, bu süperkapasitörleri kullanarak ömür boyu çalışabileceğini ve böylece hastaların sırf pil değişikliği için belirli aralıklarla ameliyat olması zorunluluğunun ortadan kalkacağını söylüyor. Bu ameliyatlar, vücuda yerleştirilen tıbbi cihazların sorun çıkarmasının en önemli nedenlerinden biri.

Şimdilik süperkapasitörler kalp pilleri ile uyumlu bir şekilde çalışmak üzere geliştirildi. Ancak araştırmacılar bu teknolojinin beyin, mide ve idrar kesesi gibi diğer organlara yerleştirilecek cihazlarda da kullanılabileceğini belirtiyor.


Kaynak:


bleepingcomputer
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.