EPDK'dan enerji üretme izni
EPDK, herkesin kendi enerjisini üretebileceği ve fazlasını piyasaya satabileceği yönetmeliğini tamamladı. Kendi elektriğinizi kendiniz üretebilirsiniz.
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu(EPDK); hastaneler, üniversiteler, toplu konutlar, küçük sanayi şirketleri ve hatta vatandaşlar için geçerli olacak çok önemli bir karar aldı. Buna göre yukarıda sayılan kişi ve kurumlar lisans almadan veya şirket kurmadan kendi elektriğini üretebilecek.
2007 yılında çıkarılan bir yasayla kurulu gücü 500 kilovatın altında olan elektrik üretim tesisleri için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu kaldırılmıştı. Bu yasayla ilgili yönetmelik çalışmalarını tamamlayan EPDK, yönetmeliği yayınlanması için Resmi Gazete'ye gönderdi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Hasan Köktaş; güneş, ırmak, jeotermal, rüzgar gibi doğal kaynakların kullanılması gerektiğini, böylece ekonominin de gelişeceğini söyledi. Artık her türlü enerji kaynaklarından en az bürokratik işlemle en fazla üretim yapılabileceğine dikkat çeken Köktaş, bu sayede vatandaşın kendi enerjisini üretebileceğini, artan miktarı da satabileceğini vurguladı.
Bu uygulama ile serbest enerji piyasasında çok rollü bir mekanizma olacağını söyleyen Köktaş sözlerine şöyle devam etti: "EPDK olarak her yıl serbest tüketici sınırını azaltıyoruz, bu sayede piyasada elektrik alım-satım alanı genişliyor ve tüketicinin enerjiyi daha ucuza kullanması sağlanıyor."
Köktaş, uygulamanın hastaneler, üniversiteler, toplu konutlar gibi yerler için büyük avantaj getirdiğini belirterek bu gibi yerlerin hem ısı hem de kesintisiz ve güvenilir elektrik ihtiyacını verimi yüksek kojenerasyon tesisi kurarak sağlayabileceğini söyledi. Ayrıca, tüketiciler maliyeti çok yüksek olmayan santraller, paneller ve düzenekler kurarak elektrik üretip kendi makinesini çalıştıracak, konutlarını aydınlatacak. Fazla enerjiyi de belirlenen teknik kriterlere göre sisteme bağlanarak satabilecek.
Üretilen fazla elektrik, tesis yenilenebilir enerjiyle çalışıyorsa Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda belirtilen fiyata göre, mikrokojenerasyon ise Türkiye ortalama toptan elektrik satış fiyatına göre perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi tarafından satın alınacak.
Türkiye'de bir hanenin yılda ortalama 1500 kilowatt saat elektrik tükettiği göz önüne alınırsa, 500 kilowattlık yenilenebilir enerjiyle çalışan bir tesis, yılda ortalama 2000 saat çalışmayla 1 milyon kilowatt saat elektrik üreterek yılda 700 hanenin veya küçük bir işletmenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Bir hanenin kendi elektrik ihtiyacını karşılaması içinse çok daha küçük bir tesis kurması yeterli.
Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynaklarının kontrol edilemeyen kaynaklar olması yüzünden, istendiği zaman üretim yapmak mümkün olmayabilir.Yönetmelikte bunun için düzenlenen ölçeğe göre (500 kw altı) örneğin gündüz güneşten üretilen elektriğin akü gibi cihazlarla depolanarak gece kullanılmasına olanak sağlanıyor.
Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri