elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EPDK'dan geri adım

EPDK, Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’te geri adım atarak yerli teşviği kaldırdı, fiyatları düşürdü ve üretime sınırlama getirdi.



A- A+
23.03.2011 tarihli yazı 9043 kez okunmuştur.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) taslak halindeki yeni yönetmelikle, evlerde, yazlıklarda, otellerde ve fabrikalarda ucuza elektrik üretiminin ve kullanımının önünü tıkadı. Aralık ayında çıkan yönetmeliğe göre evine, yazlığına ya da tesisine rüzgâr türbini kurarak elektrik üreten kişi ve kuruluşlar ihtiyaç fazlası elektriği o bölgenin dağıtım şirketine satabilecekti. Üstelik yerli türbin kullanarak elektrik üreten kişi ihtiyaç fazlası elektriğin kW/saatini dağıtım şirketine 20 kuruş ile 30 kuruş arasında bir fiyattan, ithal malzeme kullananlarsa ortalama 13-15 kuruştan satacaktı. Şimdi ise üretici ihtiyaç fazlası elektriğin kW/saatini 11.5 kuruştan satabilecek. Yani yerli teşviği tamamen kalktı. Ayrıca üretime de sınırlama geldi. Bu durum da yaklaşık üç ay önce çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'e göre yatırım yapan kişi ve kuruluşları zor durumda bıraktı.



Japonya dünyaya ders oldu



EPDK'nın kararı sonrası rüzgar santrali yatırımcısının şaşkınlık yaşadığını söyleyen Türkiye'nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind'in Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, 'Japonya'da yaşanan nükleer enerji felaketinden sonra bir çok ülke rüzgar, güneş, hidrolik ve biokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı hızlandırırken, Türkiye'de EPDK'nin aldığı bu kararını anlamakta zorlanıyoruz' dedi.



Türkiye'de elektrik kullanmanın maliyetinin son derece yüksek olduğunu belirten Ali Çolak şöyle devam etti:'3 Aralık'ta çıkarılan yönetmelik ile pek çok sanayici kendi elektriğini yerli imkanlar kullanarak, ucuza üretmek için yatırıma başladı. Bu yatırımlar tamamlandığında, elde edilecek ucuz enerji ile Türk sanayisinin rekabet gücü ciddi anlamda artacaktı. Ancak yeni yönetmelik ile bu durum sekteye uğradı. Özellikle Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Taslak Yönetmelik'te yer alan 4'üncü, 18'inci, 19'uncu ve 22'inci maddeler hem yerli malzeme kullanana getirilen teşviği kaldırıyor, hem de elektriğin kW/saat fiyatını düşürüyor. Bu durum da resmen olmasa da fiilen yatırımların önü kapatılıyor. Eklenen maddelerle yatırımcı ürettiği elektriği dağıtım firmalarına hibe etmek zorunda kalacak. Bu da birçok kişi ve kuruluşun yatırımdan vazgeçmesi anlamına geliyor.'



Fiyat rekabetçi değil



Eski ve yeni yönetmelik arasında en büyük farklılığın elektrik satış fiyatında yaşandığını ifade eden Ali Çolak, 'Eski yönetmeliğe göre yerli türbin kullanarak elektrik üreten kişi ihtiyaç fazlası elektriğin kW/saatini dağıtım şirketine 20 kuruş ile 30 kuruş arasında bir fiyattan, ithal malzeme kullananlarsa ortalama 13-15 kuruştan satacaktı. Taslak yönetmeliğe göre üretici ihtiyaç fazlası elektriğin kW/saatini 11.5 kuruştan satabilecek. Yani fiyat rüzgar türbini kurmayı teşvik edici olmaktan çıktı. Oysa eski yönetmelik bir çok kişi ve kuruluş için rüzgar türbini kurulumu teşvik edici olmuştu. Pek çok kuruluş yatırım için sıraya girmişti' diye konuştu.



Ali Çolak'ın verdiği bilgiye göre 30 kW'lık bir rüzgâr türbini, çiftlik evi, otel, benzin istasyonu ya da dinlenme tesisinin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. 30 kW'lık rüzgâr türbininin fiyatı 40 bin dolar civarında. Yazlıklar için daha düşük kapasiteli rüzgar türbini yeterli oluyor. Örneğin fiyatı 9-10 bin lira olan 3 kW'lık rüzgar türbini bir yazlığın elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor.



Kaynak: Şirket Haberleri