Erdoğan ve Chavez kritik işbirliğine gidiyor
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Türkiye petrol ve doğalgaz zengini Venezüella ile stratejik işbirliği yapmak için harekete geçti.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Dünya Ekonomik Forumu'ndaki çıkışı Türkiye ile Venezüella ilişkilerinde yeni bir dönem başlattı. Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Venezüella ile enerji alanında stratejik işbirliği anlaşması imzalamak isteyen Türkiye'ye Chavez yönetimi 'yeşil ışık' yaktı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)' nun yurtdışı arama yapan alt şirketi TPIC'in Genel Müdürü Galip Özbek, " İki ülke arasında çok yakında bir stratejik işbirliği anlaşması imzalanacak. Gelen sinyaller son derece olumlu. Davos sonrasında süreç ciddi anlamda hızlandı" diye konuştu.
İKİ ÜLKE TAMAM
Özbek, " TPIC olarak 2007 yılından bu yana Latin Amerika'da petrol ve doğalgaz arama izinleri almaya ve yatırım yapmaya çalışıyoruz. Bölge ülkelerinde Türkiye'ye karşı ciddi bir sempati var. Bu da bizim iş yapmamızı kolaylaştırıyor" dedi. TPIC Başkanı Özbek'in verdiği bilgilere göre, Ankara 2007 yılından bu yana Ekvator ve Kolombiya ile stratejik işbirliğine yönelik anlaşmalar imzaladı. Venezüella ve Bolivya ile görüşmeler sürüyor. TPIC, Latin Amerika'daki çalışmalarına Ocak 2007'de Ekvator'dan start verdi. Faaliyetlerini sadece bu ülke ile sınırlı tutmak istemedi ve operasyonlarını Kolombiya'ya doğru genişletti. Bu ülkede petrol ve doğalgaz arama ve üretimi için çalışmalara başlayan TPIC, Gonzales adı verilen büyük bir petrol blokunda kuyu açma çalışmalarına başladı. Maria Concita adını taşıyan ve ciddi doğalgaz rezervine sahip bir başka saha da ise 2010 yılı başlarında sismik çalışmalara başlamayı hedefliyor.
HEDEF BOLİVYA
2008 yılında Venezüella'da arama çalışması yapmak için Chavez hükümetiyle görüşmelere başlayan TPIC yetkilileri stratejik işbirliği anlaşmasının imzalanmasının ardından bu ülkedeki bazı sahalarda arama yapmak için hemen harekete geçmenin hesaplarını yapıyor. Bolivya hükümetiyle de temaslarını sürdüren Ankara, bu ülkeden de olumlu cevap alacağına inanıyor.
Ortadoğu'yu ihmal etmiyoruz
TPIC Genel Müdürü Galip Özbek, şirketin halen Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan, Suriye ve Irak'ta petrol sahası faaliyetleri yürüttüğünü belirterek, "İran'daki Güney Pars sahası konusunda da Tahran yönetimiyle görüşmelerimiz sürüyor. Buradan da son derece iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
Piyango bu sefer İrlandalılara çıktı!
VENEZUELA Devlet Başkanı Hugo Chavez, geniş kapsamlı tarım reformunun bir parçası olarak hükümetin, İrlandalı karton üreticisi Smurfit Kappa Group'un arazisine el koyduğunu bildirdi. Chavez, hükümetin, Dublin merkezli şirketin Venezuela yasalarını ihlal ederek tarımsal ürün ekmek yerine, karton üretiminde kullanılmak üzere okaliptüs yetiştirdiği 1500 hektarlık arazinin kontrolünü üstlendiğini belirtti.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler