Erdoğan:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hedefimiz, 2015'te petrol ihtiyacımızın en az yarısını kendi üretimimizle karşılamak. İnanıyorum ki bunu da başaracağız'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Ulusal Enerji Forumu tarafından bu yıl 5. kez gerçekleştirilen, ''Enerjide Yükselen Yeni Bölgesel Güç: Türkiye'' ana temalı Türkiye Enerji Forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'yi geleceğe hazır hale getirecek bir altyapının temellerini bugünden attıklarını söyledi.
Erdoğan, ''2002'den bugüne kadar toplam 9 bin 464 megavat kurulu güçte yatırımı tamamladık ve devreye aldık. Bu dönemde EPDK tarafından verilen lisanslar 28 bin megavat gücünde olmuştur. Bu projelerden 15 milyar dolarlık 12 bin 600 megavatlık yatırıma başlanmıştır. 2013 itibarıyla bunların tamamlanmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
Özel sektörün gerek yatırım ortamının iyileşmesi, gerekse istikrar ortamından dolayı enerji yatırımlarında daha fazla rol almaya başladığına işaret eden Erdoğan, Afşin Elbistan C ve D santralleri için başlatılan yarışta tekliflerin alındığını ve sürecin değerlendirilmesinin yapıldığını, karara varılacağını hatırlattı. Başbakan Erdoğan, ''Burada, önümüzdeki günlerde hedefimiz, devletin bütçesinden herhangi bir para çıkmadan yatırıma nasıl başlanacak? Bunun uygulamalarını ortaya koyuyoruz'' dedi.
Diğer hedeflerinin de Akkuyu ve Sinop santralleri olduğunu ifade eden Erdoğan, yaklaşık 10 bin megavat gücünde bir nükleer santral yapmanın çalışmalarının da devam ettiğini, Akkuyu ihalesinin Eylül ayında yapılacağını bildirdi.
ILISU PROJESİ
Erdoğan, bir diğer adımın da bin 200 megavat gücündeki Ilısu Projesi olduğunu dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:
''Ilısu Projesi'nin temeli atıldı. 15 gün önce bölgeye gittim, dolaştım. Burada özellikle bir çok spekülasyon yapılıyor. Yani kredi noktasında, finansör olacak ülkeler, ister bu finansı versin, ister vermesin, biz bunları GAP, DAP, KOP kapsamında yatırım ayırdığımız finanstan kesinlikle çözme kararlığı içindeyiz. Buradan geri adım söz konusu değil. Zira alınmış mesafeler var. Bütün bölgede korumaya yönelik çalışmalar bitirilmiş vaziyette... Bütün barajlarla ilgili çalışmalar hızla devam ediyor.''
Erdoğan, 510 megavat gücündeki Boyabat hidroelektrik santralinin yapımına, Konya'da ise Mavi Tünel Projesine bu dönem başladıklarını, 300 megavatlık Borçka, 100 megavatlık Muratlı hidroelektrik santrallerini de tamamlayarak açılışını yaptıklarını anımsattı.
-TÜRKİYE'NİN RÜZGAR VE GÜNEŞ HARİTALARI ÇIKARILDI-
Türkiye'nin rüzgar ve güneş haritalarını çıkardıklarını, bunların yatırımcıların hizmetine sunduklarını belirten Başbakan Erdoğan, 2015'te 5 bin megavat, 2020'de ise 15 bin megavat rüzgar santrali kurulmasını hedeflediklerini, bunların takipçisi olduklarını kaydetti.
Bu santrallerle enerji talebinin önemli ölçüde karşılanacağını ifade eden Erdoğan, doğalgaz noktasında da ciddi bir sıkıntı bulunmadığını, 2011'e kadar olan dönemde doğalgaz talebinin karşılandığını söyledi. Kış aylarında bu kaynağın temin edildiği ülkelerle bazı sıkıntılar yaşandığını anımsatan Erdoğan, bunu aşmak için de Silivri doğalgaz depolama tesisi kapasitesinin artırıldığını, yeni bir adım olarak da başta Tuz Gölü havzası olmak üzere yeni depolama tesislerinin yapımına başlandığını bildirdi.
Başbakan Erdoğan, bu dönemde madencilikte de önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini, 2004'te Maden Kanunu'nu çıkardıklarını, bu kanunun bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
YER ALTI KAYNAKLARI
Zonguldak'ta gerçekleştirdiği temaslara da değinen Erdoğan, atılan gerekli adımların ardından hem ruhsat sayısında, hem de işletme ruhsat sayısında yüzde 100'ü aşan artış kaydedildiğini belirtti.
Türkiye'de yer altı kaynaklarının envanterini çıkardıklarını ve 81 ile bunları dağıttıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
''2002'ye kadar kömür aramaları neredeyse ülkede hiç yapılmıyordu. Biz 2005-2010 yılları arasında 300 bin metre sondaj yapma kararı aldık. TPAO yurt içinde ve dışında son 6 yılda 4,5 milyar dolara yakın yatırım yaptı. Bugün TPAO sadece Türkiye'de değil, Kolombiya, Azerbaycan, Libya, Kazakistan, Irak ve İran'daki çalışmalarıyla dev bir dünya şirketi olma yolunda hızla ilerliyor.
Hedefimiz 2015'te petrol ihtiyacımızın en az yarısını kendi üretimimizle karşılamak. İnanıyorum ki bunu da başaracağız. Bor madenlerinde önemli bir mesafe kaydettik ve ülkemizin jeotermal potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışma yaptık. Türkiye'yi hem ulusal hem de uluslararası ölçekte enerji üssü haline getirmek için 5,5-6 yıllık sürede tarihi adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Hedef Türkiye'yi büyütmek, Türkiye'nin emeğini, ekmeğini büyütmek. Önümüzdeki dönemde enerjiye yönelik yatırımlarımız, girişimlerimiz kararlılıkla devam edecek.''
Başbakan Erdoğan, özel sektörün istikrar ve güven sayesinde enerji yatırımlarında daha fazla yer almaya başladığını, önümüzdeki dönemde bunun daha da artacağına inandığını söyledi. Bunun zeminini hazırladıklarını, sağlıklı bir yatırım ortamı oluşturduklarını ifade eden Erdoğan, ''Biz özel sektörümüze doğrusu güveniyoruz. Özel sektörümüze inanıyoruz. Umuyoruz ki, enerji noktasında da özel sektörümüz üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirecektir'' dedi.
Kaynak: Habertürk
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye