Firmalar Konya'da 'güneşi' gördü
Sahip olduğu geniş ve düz arazi, güneş tarlaları kurulmasına uygun coğrafyası ile Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli en yüksek bölgeleri arasında yer alan Konya, yerli ve yabancı firmaların ilgisini çekiyor.
Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Botsalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda dünyada petrol sıkıntısının baş göstereceğini, bu nedenle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verdiğini belirtti.
Sadece devletlerin değil, şirketlerin de güneş, rüzgar ve dalga enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini ifade eden Botsalı, dünyanın önünde bir enerji dar boğazı olduğunu ve bu dar boğazı aşmak için yenilenebilir enerjinin ön plana çıktığını bildirdi.
-KONYA'NIN GÜNEŞ POTANSİYELİ YÜKSEK-
Yenilenebilir enerjiler arasında yer alan güneş enerjisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Burdur ve Isparta gibi illerle Konya'nın da potansiyeli yüksek yerler arasında yer aldığını anlatan Botsalı, geniş düzlükleriyle büyük güneş tarlaları kurmak için son derece uygun olan Konya'nın firmaların daha fazla ilgisini çektiğini söyledi.
Konya'daki bu potansiyelini değerlendirmek isteyen başta Alman firmaları olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı şirketin, Konya Ovası'nda geniş güneş tarlaları kurarak, elektrik enerjisi üretmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Botsalı, günümüzde tarım ve gıda üretim ile yenilenebilir enerji sektörünün stratejik öneminin giderek arttığını, bu nedenle Konya Teknokent'te öncelikle desteklenmesi gereken araştırma dallarının enerji ve çevre teknolojileri olarak belirlendiğini söyledi.
Konya Teknokent'e bu yıl içerisinde yerli ve Alman ortaklığı olan bir firmanın yenilenebilir enerji konusunda Ar-Ge faaliyetleri yürütmek üzere kabul edildiğini anlatan Botsalı, ''Yerli ve yabancı birçok firma yenilenebilir enerji konusunda Ar-Ge faaliyetleri yürütmek üzere Konya Teknokent'te ofis ve deney alanı kiralamak istiyor. Konya'ya ilgi çok fazla. Ancak gizlilik prensibimiz gereği firmalar hakkında fazla bilgi veremiyoruz'' dedi.
-YASAL DÜZENLEME BEKLENİYOR-
Konya'da güneş tarlaları kurmak isteyen firmaların yasal mevzuatta güneş enerjisi üretimiyle ilgili düzenlemelerin yapılmasının beklediğini anlatan Botsalı, söz konusu düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde bölgeye enerji yatırımı yapmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı firmanın gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekotrent
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri