elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fosil yakıtlar dünyanın sonunu hazırlıyor

Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve ÇED Planlama Şubesi Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran fosil yakıt tüketiminin dünyanın ortalama sıcaklığını arttırdığını söyledi.



A- A+
23.07.2008 tarihli yazı 7396 kez okunmuştur.
Artan enerji ihtiyacının sağlanmasına yönelik fosil yakıtların tüketilmesi, dünyanın sonunu hazırlıyor. Bilim adamları fosil yakıtların tüketimindeki artışın küresel sıcaklığı her geçen gün daha fazla tetiklediği görüşünde. Bilim adamlarının tezine göre yüz yıl içersinde yaşanacak olan 5 derecelik sıcaklık artışı kutupların erimesine yol açacak.




Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve ÇED Planlama Şubesi Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran, dünyada fosil yakıt tüketiminin aynı derecede sürmesi halinde dünya ortalama sıcaklığındaki artışın 2100 yılında 5.4 derece artacağını söyledi. Çok duyarlı ve kararlı bir dengede bulunması gereken dünya ortalama sıcaklığının, 1860 yılından bu yana toplam 0.7 derecelik artış gösterdiği kaydeden Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran, "Fosil yakıt tüketimi böyle sürecek olursa, CO2'in ek etkisiyle dünya ortalama sıcaklığındaki artışı, 2025 yılında 1.25, 2050 yılında 2.2, 2075 yılında 3.5 ve 2100 yılında 5.4 derece olabileceği hesaplanmaktadır. Hatta hızlı bir tüketim temposuyla 2050 yılında dünya ortalama sıcaklığındaki artışın 3-5 derece arasında olacağı da sağlanmaktadır. İlk bakışta küçük gibi görünebilen bu sıcaklık artışlarının olası etkileri, ne yazık ki dünyadaki yaşamı alt üst edebilecek kadar büyüktür. Çünkü her bir derecelik artış, kuzey ve güney yarım kürede iklim kuşaklarına 160 kilometrelik yer değiştirtebilecek, 5 derecelik artış ise kutuplardaki buz erimeleri sonucu denizlerin 1 metreden den daha çok yükselmesine, pek çok yerin sular altında kalmasına, göllerin kurumasına, tarımsal kuraklığa ve toprak erozyonlarına neden olabilecektir" dedi.




Sıcaklık artışıyla yaşanabilecek doğal afetlerin önüne geçmek için sürdürülebilir, ekolojik dengeyle uyumlu temiz yakıta gereksinim olduğunu vurgulayan Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve ÇED Planlama Şubesi Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran, "O yakıt, bir başka alternatifi olmayan hidrojendir, güneş enerjisidir. Kısacası yenilenebilir enerji çeşitleridir" diye konuştu.




Kaynak: İHA




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.