Fransa nükleerden vazgeçebilir mi?
Fukuşima felaketi, nükleer güvenlik konusunu Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ana temalarından biri haline getirdi. Halkın tepkisi üzerine ülkenin etkin nükleer lobisi de karşı atağa geçti.
Fransa'da iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimi gelecek yıl 22 Nisan-6 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Fukuşima felaketi ve Almanya, İsviçre ve İtalya gibi ülkelerin nükleerden kademeli olarak vazgeçme kararı almış olmaları, nükleer enerjiye dünya genelinde en bağımlı ülke olan (yüzde 70'in üstünde) Fransa’da nükleer güvenliği seçimin en önemli konularından biri yapmak üzere.
Konu öncelikli olarak muhalefetteki sol ve çevreci partiler tarafından kullanılmakta. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti’nin (PS) cumhurbaşkanlığı seçimi aday adaylarından Martine Aubry, gelecek 20-30 yıl içinde nükleer bağımlılığa son verilmesini savunuyor. PS’nin diğer iddialı aday adayı François Hollande nükleer enerji bağımlılığını 2025 yılına kadar yüzde 50’ye indirmeyi öneriyor. Yeşiller Partisi’nin cumhurbaşkanlığı adayı Norveç kökenli siyasetçi Eva Joly nükleerden vazgeçilip en az yüzde 80 oranında yenilenebilir enerjiye geçilmesini savunuyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin liberal-muhafazakar iktidar partisi UMP (Halk Hareketi Birliği) ise nükleer konusunun gündeme gelmesini istemese de orantı belirtmeden yenilenebilir enerjiye daha fazla ağırlık verilmesinden yana olduğunu söylüyor.
İş kaybı tehlikesi
Fransız nükleer lobisi de toplumda yükselen nükleer karşıtı akımı ekonomik tezlerle bertaraf etmeye çabalamakla meşgul. Fransız Atom Enerjisi Komiserliği (CEA), nükleerden vazgeçme politikasının Fransa’ya maliyetinin en az 750 milyar Euro olacağını öne sürüyor. Fransa'ya oranla nükleere üç kat daha az bağımlı olan Almanya’da nükleerden vazgeçmenin faturasının 250 milyar Euro olduğuna işaret eden CEA, Fransa’nın 2003 yılında 23 milyar Euro olan enerji ithalatı faturasının 2010 yılında 48 milyar Euro’ya yükseldiğini ve bu rakamın bu yıl için 60 milyar Euro olarak öngörüldüğünü hatırlatıyor. CEA yönetimi, nükleerden vazgeçme senaryosunda bu rakamın bugüne kadar görülmemiş düzeye ulaşağını söylüyor. CEA’ya göre, petrolün varilinin 105 doların üstünde seyrettiği, döviz kurlarının enerji tüketimi fazla olan ülkelerin aleyhinde olduğu ve iklim konusunda alınan önlemlerin yoğunlaştığı bir dönemde nükleerden vazgeçilmesi mümkün değil.
Fransa’nın nükleer devi Areva için gerçekleştirilen bir araştırma ise nükleerden vazgeçilmesi halinde ülkede 410 bin kişinin işini kaybedeceğini, 450 şirketin iflas edeceğini ve 12,3 milyar Euro katma değer kaybı olacağını gösteriyor.
Kaynak: Deutsche Welle
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye