elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gazprom ve İran parası için zorlu mesai

Büyük bölümü devletten, 15 milyar YTL alacağı bulunan BOTAŞ, Rus Gazprom ve İran'a yapacağı 2 milyar YTL düzeyindeki borcu ödemek için önceki gün zorlu mesai yaptı.



A- A+
22.11.2008 tarihli yazı 4441 kez okunmuştur.

Büyük bölümü devletten olmak üzere 15 milyar YTL alacağı bulunan BOTAŞ, doğalgaz aldığı Rus Gazprom'a ve İran'a yapacağı 2 milyar YTL düzeyindeki ödeme için önceki gün saatlerce süren yorucu ve uzun bir maraton yürüttü. BOTAŞ, geçen ay Rus Gazprom'a tarihinde ilk kez ödemesini birkaç gün aksatmıştı. BOTAŞ, Rusya ve İran'a kasım ayı ödemelerini zamanında yapmak için önceki gün dolar ve YTL cinsinden para topladı. Değişik banka ve kreditörlerin kapısını çaldı.



FON'DAN PARA GELDİ


BOTAŞ'ın yapacağı ödeme için Özelleştirme Fonu'ndan enerji sistemine 450 milyon YTL aktarıldı. Bu kaynak, BOTAŞ'ı rahatlattı. Ancak bu parayla birlikte BOTAŞ'ın kasasında bulunan paranın, Rusya ve İran'a yapılacak 2 milyar YTL'ye yetmediği için finansman arayışı sürdü. BOTAŞ, kreditörlerden bir kez daha piyasanın üstünde sayılabilecek faizle kaynak kullanmak zorunda kaldı. BOTAŞ'ın, piyasaya girerek dolar alımıyla kurlarda az da olsa yukarı doğru hareketlilik gözlendi.



GÜN SONUNDA ÖDEME YAPILDI


Saatlerce süren uzun bir maratonun ardından gerekli para denkleştirildi. BOTAŞ, Rusya ve İran'a doğalgaz karşılığı 2 milyar YTL'lik ödemeyi yaptı. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin uluslar arası kuruluşu BOTAŞ'ın tedarikçi ülkelere yapacağı ödemelerde her zaman son derece duyarlı olduğunu belirterek, "BOTAŞ, büyük bir kuruluş. Gereken yapıldı" dedi.



BAŞBAKAN'A ANLATILACAK


Enerji Bakanlığı, enerji KİT'lerini kilitleyen borç alacak ilişkisini ve BOTAŞ'ın yaşadığı büyük sıkıntıyı, Başbakan Tayyip Erdoğan'a anlatacak. Erdoğan'a, Enerji KİT'lerinin finansman sorunun çözümünün acil bir hal aldığı aktarılacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, "TEDAŞ'ın, kamudan 7 milyar YTL alacağı var. TEDAŞ, abonelerine satmak üzere aldığı elektriğin parasını diğer enerji KİT'lerine ödeyemiyor. Bu durumdan en çok son halka olan BOTAŞ etkileniyor" dedi.



Kaynak: Sabah




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.