Gazprom ve İran parası için zorlu mesai
Büyük bölümü devletten, 15 milyar YTL alacağı bulunan BOTAŞ, Rus Gazprom ve İran'a yapacağı 2 milyar YTL düzeyindeki borcu ödemek için önceki gün zorlu mesai yaptı.
Büyük bölümü devletten olmak üzere 15 milyar YTL alacağı bulunan BOTAŞ, doğalgaz aldığı Rus Gazprom'a ve İran'a yapacağı 2 milyar YTL düzeyindeki ödeme için önceki gün saatlerce süren yorucu ve uzun bir maraton yürüttü. BOTAŞ, geçen ay Rus Gazprom'a tarihinde ilk kez ödemesini birkaç gün aksatmıştı. BOTAŞ, Rusya ve İran'a kasım ayı ödemelerini zamanında yapmak için önceki gün dolar ve YTL cinsinden para topladı. Değişik banka ve kreditörlerin kapısını çaldı.
FON'DAN PARA GELDİ
BOTAŞ'ın yapacağı ödeme için Özelleştirme Fonu'ndan enerji sistemine 450 milyon YTL aktarıldı. Bu kaynak, BOTAŞ'ı rahatlattı. Ancak bu parayla birlikte BOTAŞ'ın kasasında bulunan paranın, Rusya ve İran'a yapılacak 2 milyar YTL'ye yetmediği için finansman arayışı sürdü. BOTAŞ, kreditörlerden bir kez daha piyasanın üstünde sayılabilecek faizle kaynak kullanmak zorunda kaldı. BOTAŞ'ın, piyasaya girerek dolar alımıyla kurlarda az da olsa yukarı doğru hareketlilik gözlendi.
GÜN SONUNDA ÖDEME YAPILDI
Saatlerce süren uzun bir maratonun ardından gerekli para denkleştirildi. BOTAŞ, Rusya ve İran'a doğalgaz karşılığı 2 milyar YTL'lik ödemeyi yaptı. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin uluslar arası kuruluşu BOTAŞ'ın tedarikçi ülkelere yapacağı ödemelerde her zaman son derece duyarlı olduğunu belirterek, "BOTAŞ, büyük bir kuruluş. Gereken yapıldı" dedi.
BAŞBAKAN'A ANLATILACAK
Enerji Bakanlığı, enerji KİT'lerini kilitleyen borç alacak ilişkisini ve BOTAŞ'ın yaşadığı büyük sıkıntıyı, Başbakan Tayyip Erdoğan'a anlatacak. Erdoğan'a, Enerji KİT'lerinin finansman sorunun çözümünün acil bir hal aldığı aktarılacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, "TEDAŞ'ın, kamudan 7 milyar YTL alacağı var. TEDAŞ, abonelerine satmak üzere aldığı elektriğin parasını diğer enerji KİT'lerine ödeyemiyor. Bu durumdan en çok son halka olan BOTAŞ etkileniyor" dedi.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri