Gazprom'dan ABD iması:
Kiev'i üçüncü bir ülke yönetiyor olabilir
Gazprom Başkanı Aleksandr Medvedev, Ukrayna'nın Balkanlara giden boru hattını imzalanan anlaşmanın aksine kapatmasına "inanamadığını" belirtti.
Medvedev, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gerçekten inanılmaz. Dün Avrupa'ya Rus gazının gönderilmesi için kapıyı açtık, ancak Ukraynalıların sistemlerini hiç bir zaman açmayı planlamadıkları görülüyor" dedi.
Ukrayna'nın bu davranışına herhangi bir açıklama getiremediklerini ifade eden Medvedev, "Ukrayna'da tüm bu sahnelenen müzikalin başka bir yerden yönlendirildiği düşünülebilir" ifadelerini kullandı.
Medvedev, ABD ve Ukrayna arasında adını vermediği (stratejik ortaklık) anlaşmanın Aralık ayında imzalandığını söyledi. Söz kosunu stratejik ortaklık anlaşmasında ABD'nin enerji sektörünün altyapısını geliştirmesi için Ukrayna'ya yardımcı olacağı belirtiliyor.
Bir gazetecinin "Kiev'in doğrudan Washington'ın talimatlarıyla mı hareket ettiği" yolundaki bir sorusuna açık bir yanıt vermekten kaçınan Medvedev, "Ben politikacı değil, iş adamıyım" dedi.
Gazprom'un Avrupa'ya bu sabah yeniden gaz vermeyi planladığını ancak bunun Kiev'in tavrı yüzünden mümkün olmadığını ifade eden Medvedev, "Biz gaz gönderme, daha doğrusu göndermeye çalışıyoruz. Ancak göndermeye çalıştığımız gaz borunun sonunda değil başında duruyor. Ukrayna bu konudaki tüm faaliyetlerimizi engelledi. Tüm bunların sorumluluğu tamamen onlarda diye konuştu.
Medvedev, bu konuyu Avrupa Komisyonu temsilcileriyle görüştüğünü, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ukrayna'nın istediği şeyler imzalanan belgede olmayan şeyler. Avrupalı partnerlerimize Avrupa'ya yeniden gaz gönderme konusunda hiç bir şansımızın olmadığı konusunda bilgilendirdim" dedi.
Ukrayna'nın transit gaz hattını açmadığını kaydeden Medvedev, "Biz de fiziğe karşı hareket edemeyiz. Eğer sistem kapalıysa gaz verilmesini güvence altına alamayız. Ukrayna adeta alay eder şekilde gaz ulaştırma sistemlerinin yeniden iç tüketime yönlendirildiği bilgisini verdi. Bu koşullarda bu sistemden gönderilecek hiç bir gaz Avrupalı tüketicilere ulaşamayacak" ifadelerini kullandı.
Bu durumun Rusya'nın güvenilir enerji tedarikçisi imajını olumsuz etkilemeyeceğini umduğunu belirten Medvedev, "Bu özel durumda sadece belirsiz niyetleri olan kişiler komik bir şekilde bu durumu Gazprom'un imajını zedelemek için kullanmaya çalışabilir. Çünkü bu konuda kimin suçlu olduğu herkes tarafından çok net şekilde bilinmekte" diye konuştu.
Uluslararası Gözlemci komitesinde görevli adı açıklanmayan bir kaynak Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Gazprom'un Sudja gaz ölçme istasyonundan Ukrayna istikametine Moskova saatiyle 10.00'da (TSİ 09.00) gaz göndermeye başladığını belirterek, "Şu an itibariyle bu hattaki basınç 75 atm'ye yükseldi. Ama aynı zamanda Ukrayna ulaştırma sistemine giren gazın miktarı 0. Bu da giriş valflerinin hala kapalı olduğu anlamına geliyor" dedi.
Sudja pompalama istasyonundaki Rus görevli Aleksiy Fyodorov da yaptığı açıklamada, Rusya'nın gazı kesmediğini ancak Kiev'in bilinmeyen nedenlerdin dolayı bunu alamadığını belirterek, Rusya tarafındaki borulardaki basıncın sabit olduğunu ancak gazın yine de Ukrayna sınırına geçemediğini kaydetti.
Kaynak: AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler