Geçici istihdamın maliyeti 2.4 milyar TL, kaynak belirsiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "500 bin kişiye iş yaratma imkânı" olarak sunduğu projenin 6 aylık maliyeti 2.4 milyar TL.
Yetkililer söz konusu kaynağın nasıl temin edileceğiyle ilgili şu anda bir çalışma bulunmadığını belirtirken istihdam edilecek kişilerin hangi alanlarda çalıştırılacağı konusunda da sıkıntı bulunuyor. Çünkü bakanlıkların büyük bir bölümü, geçici işçi yerine kadro talebinde bulunuyor.
Bakan Çelik'in çalışması olarak sunulan düzenlemeyle, 500 bin işçinin 6 ay süreyle kamu için geçici işlerde asgari ücret üzerinde çalıştırılacağı kaydedilmişti. Bunun maliyeti ayda 400 milyon TL olarak hesaplanıyor. Söz konusu uygulamanın 6 ay sürmesi durumunda maliyetin en az 2.4 milyar TL'ye çıkması bekleniyor. Maliyetin nasıl karşılanacağı ise net değil. Şu anda yeni istihdam paketiyle ilgili çalışmalar, Devlet Planlama Teşkilatı'nın koordinasyonunda yürütülüyor.
Bakanlıklar kadro istiyor
"500 bin kişinin geçici olarak istihdam edilmesi" projesinin yaşama geçirilmesiyle ilgili bazı sıkıntılar da var. Çalışanların istihdam edileceği alanların, özel sektörün bulunmadığı alanlar olması gerekiyor. Yetkililer, özel sektörün de yer aldığı alanlarda çalışanların istihdam edilmesi durumunda "bir yandan istihdam yaratılırken diğer taraftan istihdam kaybına neden olacağı" kaygısını taşıyor. Milli Eğitim, Sağlık ve Çevre Bakanlığı'ndan geçici çalışmayla ilgili olarak taleplerinin de sorulduğu belirtiliyor. Ancak, bakanlıkların büyük bir bölümünün geçici işçi çalıştırmak yerine; kadro talebinde bulunduğu kaydediliyor. "Kamu yararına çalışma" projesi, ilgili bakanlıkların kaynak bulma çalışmasından sonra, bakanlardan da kabul görürse uygulamaya konulabilecek.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri