GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gülbahar ile Güneş Santralleri üzerine...
Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) alternatif enerjilerden, ötelenmeye çalışılan güneş santrallerinin önemini belirtmek üzere kurulmuş, yaklaşık 61 firmanın yer aldığı bir dernek.
Giderek sanayileşen ülkemizde, artan enerji ihtiyacımızı karşılamak için, uzun vadede hesaplı yenilenebilir kaynaklara yönelmek zorundayız. Gensed Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gülbahar da bu konuya dikkatimizi çekiyor ve ekliyor: 'Hem teknolojisi bize ait olan hemde ham maddesini öz kaynaklarımızdan tedarik edebileceğimiz enerji kaynaklarına doğru yönelelim...'
İlk olarak yeni dönem yönetim kurulunuz hayırlı olsun. Gensed'in kuruluşundan biraz bahsedermisiniz. Güneş enerjisi sistemleri üreticilerini bir araya toplama ve dernek kurma fikri kim tarafından ortaya atıldı ve derneğin kuruluş süreci nasıl gerçekleşti?
Derneğimizin kurulma fikri, çoğu üyemiz olan sektördeki firmalardan çıktı. Öncelikle Eylül ayında yapılan bir ön görüşmede mail yazışmalarıyla gündeme geldi. Daha sonra 1 Ekim 2009 tarihinde Bostancı Greenpark Otel'de yaptığımız toplantıda; ki bu toplantıya mailleşme grubundaki toplam 43 firma ve dernek talebi olan firmalar geldi, orada derneğimizin kuruluşu ile ilgili ilk adım atıldı. Daha sonra olağan genel kurul yapıldı. İlk kurucu yönetim kurulu seçildi ve ardından faaliyetlerimiz başladı.
Akademisyenlerden katılım var mı?
Şu anda 12-13 tane muhtelif akademilerden hocalarımız onursal üye olarak katıldı.
Bünyenizde yer alan firmalar hangileridir? Derneğe katılım için belli şartlar var mı? Varsa nelerdir?
Toplam 61 tane firma bazında üyemiz var. Bunların içinde Aneltech, Anelenerji, İnceakü, Akfel grubu, Hizmark grup var... Sektörün bu konuda öncü olan birçok firması derneğimizin üyesi.
Derneğe katılım için şartlara değinirsek; öncelikle bu sektörde faaliyet göstermesi gerekiyor. Bu konuda üretim yapan, araştırma-geliştirme yapan, kurulum veya proje yapan, danışmanlık hizmeti veren, yarı mamül üreten veya elektrik enerjisini güneşten üreten tüm firmalar üye olabiliyor. Bunun dışında üye olabilmesi için bir de belli bir aidatlar var, bunların ödemesi gerekiyor.
Güneş enerjisi sistemleri; bu konuda bilgisi olmayan insanların gözünde pahalı gibi göründüğünden, dahası bu konuda bilgisi olan insanlarında gözünde de pahalı göründüğünden ötelenmeye çalışılan alternatif yenilenebilir enerji. İnsanların gözünde bu ön yargıyı kırmak için eğitimler düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
Tabi düzenliyoruz zaten, kaldı ki bunu daha da çok yaygınlaştırıcağız. Örneğin birçok üniversitede eğitimler verdik. Bunun yanında; EMO'da, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde ve İSO'da verdik ve bunlar devam edecek. Amacımız toplumsal bilinçlendirme düzeyinde, sektör dışındaki insanlara bile -yani sadece kendi içimizdekilerle değil- bu konuda eğitimler vermek, güneş enerjisinin faydalarını ve maaliyetini doğru anlatmak.
Dernek olarak birlikte çalışmalar yürüttüğünüz ya da yürüteceğiniz başka dernekler var mı? Bunlarla nasıl çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?
Rüzgarcılarla görüşüyoruz bir de Global Enerji Derneği ile görüşüyoruz.
Biraz da güneş enerjili sistemlerden bahsedelim. Uluslararası arenada güneş enerjisinin son durumuyla ilgili geniş yankı uyandıracak örnekler verebilir misiniz?
Yakın zamanda 'Solar İmpulse' denen, güneş enerjisiyle çalışan uçak ikinci uçuşunu yaptı. Onun dışında uzayda bir istasyon kuruluyor. Yani Dünya'da bu tip uygulamalar yer almakta.
Peki Türkiye'de güneş enerjili sistemlerin kullanımı ne durumdadır? Güneş panelleri hala evlerin çatılarından, büyük panel tarlalarına dönüşemedi mi?
Oranı çok düşük, sıfıra yakın. Santral hiç yok. Sadece küçük uygulamalar var ve toplam güçleri yaklaşık 3, 3.5 MW civarında. Dünyada 23000 MW ile kıyaslarsak bu oran neredeyse sıfıra yakın bir değer.
Dernek olarak, enerji bakanlığına güneş santralleri kurulumu için bir yaptırımınızın olması söz konusu olabilir mi?
Kesinlikle. Bu konuda enerji komisyonuyla görüşüyoruz. Enerji bakanlığıyla görüşüyoruz. EPDK ve EÜAŞ ile de görüşüyoruz. Aynı zamanda TEDAŞ ve TEİAŞ gibi dağıtım iletim hatları birimleriyle de görüşüyoruz.
Bir güneş paneli kurulduktan sonraki bakım maaliyetlerini bir hidroelektrik veya termik santralle kıyaslarsak oranı nasıl tutabiliriz?
Sıfır. Hiç bakım gerektirmez. Sadece elektronik derelerin bir kısmı için gerekebilir. Bunun dışında fotovoltaik piller hiç bakım gerektirmez.
Peki Levent bey, bir güneş enerjisi santrali kurduk, diğer yandan doğalgazla çalışan bir termik santral. İkisinin 20 yıllık bir süreç içinde kıyaslamasını ne şekilde yapabiliriz?
Bir hidroelektrik veya rüzgar santraliyle kıyasladığımız zaman, 20 yıllık bir süreye baktığımızda güneş santralleri daha aantajlı duruma düşüyor. Ilk 10 yılda rüzgar ve hidroelektrik, yatırım maaliyetleri dolayısıyla, daha avantajlıdır. Ama 12. ve 13. yıldan sonra güneş yavaş yavaş öne geçmeye başlıyor.
Peki, ömrü ne kadar bir güneş panelinin?
25-30 yıl...
Son olarak enerjinin doğru kullanımı için bilinçlendirme maksatlı insanlara çağrınızı dinlemek ve hiçbir adım atılamayan bu sektöre biraz ilgi çekmeye çalışalım isterim...
Öncelikle yerli öz kaynak açısından baktığımızda Türkiye'mizin en büyük ihtiyacı, kendi güneş, hidroelektrik, rüzgar veya jeotermal kaynakların kullanması. Yani yurt dışından almayı bırakalım, fosilden uzaklaşmaya ya da oranını düşürmeye çalışalım. Hem teknolojisi bize ait olan hemde ham maddesini öz kaynaklarımızdan tedarik edebileceğimiz enerji kaynaklarına doğru yönelelim. Tabii bu arada enerji tasarrufu yapmak da esas ama sanayileşen bir ülke olacaksak enerji üretimimizi arttırmamız lazım. Bugün için 200 Twh civarında olan enerji tüketimimiz, 2020 yılında 400 Twh'i geçecek ve bu durumda bizim mevcut kapasitemizi iki kat arttırmamız gereekecek. Bu yüzden yapılacak olan bu ikinci dilim yatırımın en azından %20'lik kısmını rüzgar, güneş, hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklara ayırmamız gerekiyor.
Levent Gülbahar Kimdir?
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Haberleşme Bölümü'nden "Mikroişlemcili Sistem Tasarımları" konusunda yüksek lisans tezini vererek 1982 yılında mezun oldu. ITT Schaub Lorenz firmasında 7 yıl audio video üretim şefi, yazarkasa üretim, TV üretim ve fabrika müdürlüğü görevlerinde bulunan Gülbahar, 10 Yıl Siemens Simko Planlama, ARGE, kalite, üretim, işletme müdürlüğü yaptı. 7 yıl boyunca da Inform A.Ş. Genel Müdür Yardımcılığını sürdüren Levent Gülbahar, Canovate A.Ş.'nin Genel Müdürlüğünü yaptı. Halen Aneltech İş Geliştirme Yöneticiliğini yürütmektedir. Gülbahar, aynı zamanda GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı ve UFTP Ulusal Fotovoltaik Teknolojileri Platformu YK Üyesidir.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri