Gökçedağ Rüzgar Santrali İçin Kuş İzleme Raporu
Zorlu Enerji Grubu, Türkiye’nin en büyük rüzgar santrali olan Gökçedağ RES için, ornitoloji (kuş) izleme raporu hazırladı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının içerisinde en büyük yeri tutan rüzgar enerjisi yenilenebilir olmasının yanı sıra belirli ölçüde doğaya zarar verebiliyor. Bu konu hakkında, Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, rüzgar santrallerinin kurulacağı bölge seçiminin verimliliğin yanı sıra doğal hayatı korumada da büyük bir önem arz ettiğinine dikkat çekerek gelişmiş ülkelerin rüzgar santrali yer seçiminde ornitoloji (kuş) izleme raporu hazırlanmasına önem verdiklerini sözlerine ekledi.
Gökçedağ rüzgar enerji santrali
Zorlu Enerji Grubu, Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali olan Gökçedağ RES için, ornitoloji (kuş) izleme raporu hazırladı. Raporun hazırlık aşamasında 135 MW kurulu güce sahip Gökçedağ RES'in bölgedeki yabani kuş popülasyonlarının uçuşlarına ve kuş göç yolları üzerine etkisi araştırıldı. 2009 yılında başlatılan izlemeler, göç dönemleri olan ilkbahar ve sonbaharda yapıldı. Daha sonra 2010 yılı ilkbaharında ise özellikle turnalara yönelik bir gözlem daha gerçekleştirildi. Gözlem sırasında 30 gün boyunca 242,5 saat süresince göçmen kuş türleri, kuşların uçuş yüksekliği ve rüzgarla değişen uçuş rotaları izlendi. Gözlem sonucunda proje alanının ana göç darboğazının 80 km ötesinde bulunduğu ve göçmen kuşların uçuş rotalarının da projenin 50 km güneybatısından geçtiği tespit edildi. Böylelikle Gökçedağ RES'in, BirdLife International - Önemli Kuş Alanları Kriterleri doğrultusunda kuşların doğal hayatına olumsuz etkisi olmadığı belirlendi.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, rüzgar santrallerinin yer seçiminin, doğal hayatı korumada büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti ve gelişmiş ülkelerin, rüzgar santrali yer seçiminde ornitoloji izleme çalışmalarına önem verdiklerini sözlerine ekledi. Bursa, Türkiye'nin Avrupa ve Afrika arasındaki en önemli kuş göç yolları üzerinde olduğunu belirtti ve 'Ülkemizde rüzgar santrali yer seçiminde kuş izleme raporlarının göz önünde bulundurulmasının şart olduğunu düşünüyoruz' dedi. Murat Sungur Bursa, kuşların uçuş rotası üzerinde olan rüzgar santrallerinin, kuş ölümlerine ve uzun vadede kuşların göç yollarını değiştirmelerine neden olarak habitatı olumsuz etkilediğini, söyledi.
Hasanbeyli ve Bahçe'de 1450 çocuk enerjiyi öğreniyor
Enerji eğitimleri
Zorlu Enerji Grubu ayrıca Gökçedağ RES'in yer aldığı Osmaniye'nin Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerinde, ilköğretim öğrencilerine çevre bilincini yaygınlaştırmak için eğitimler de düzenliyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin desteği ile düzenlenen eğitimler çerçevesinde 1450 çocuk yenilenebilir enerji kaynaklarını ve enerji tasarrufunu eğlenceli atölye çalışmaları ile öğreniyor. Eğitime katılan öğrenciler, 'Enerji Biriktirme Takımı'na üye oluyor ve enerji tasarrufu ile yenilenebilir enerji hakkında öğrendiklerini ailelerine ve arkadaşlarına anlatmaya, onları çevreye duyarlı davranmaya ikna etmeye söz veriyorlar. Eğitimin sonunda çocuklara özel görev rozetleri takılarak sertifikaları veriliyor.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma