Google Borsayı Tahmin Edebilir mi?
Günümüzde borsada ne tür bir dalgalanma olacağını önceden kestirmekle zengin olmak neredeyse aynı manaya gelmekte ancak milyonlarca insanın hangi hisse senetlerini alacağını ve satacağını önceden tam olarak bilmek hemen hemen imkansız. Ama belki Google bunu yapabilir. Bir grup bilim adamı yaptıkları araştırmalar sonucu, borsadaki dalgalanmalarla internet arama verileri arasında güçlü bir bağlantı buldu.
Borsa dünyadaki en karmaşık ve hızlı sistemlerden biri. Şirketlerin değerleri birden bire artabiliyor, aynı kalıyor ya da tamamen dibe çökebiliyor. Böyle bir sistem de tahminlerde bulunmak veya olacaklarla ilgili modeller yaratabilmek için büyük şirketler bünyelerinde matematikçiler ve fizikçilerden oluşan çalışan orduları barındırmakta. Ancak birçok hesaplamaya ve birçok veri analizine rağmen görünen o ki borsadaki dalgalanmalar rastgele değişiyor.
'Çünkü insanlar ne alıp satacaklarına karar verirken çokta bilinçli davranmayabiliyorlar' diye açıklıyor Gutenberg Üniversitesi'nden Tobias Preis. İnsanların bir tür sürü psikolojisine girip çevresindekilerin kararlarından etkilenip olması gerekenin dışında hareket etmeleri borsayı kaotik bir hale getiriyor. Tabi bu o hafta veya dönem için yapılan tüm modellemelerin çöpe gitmesi demek. Bu nedenle modellemelerin kullanışlı olabilmesi için insanların ne tarz finansal kararlar alacakları bilgisine ihtiyacımız var ve şu an bu bilgiyi bulabileceğimiz kaynak Google Trends gibi görünüyor.
Tobias'ın yönettiği araştırma grubu şu an 2004-2010 yılları arasında Amerika'nın ilk 500 şirketinin borsa verileri ile Google'daki aramaların karşılaştırılması üzerine yoğunlaşmış durumda.
Google'daki veriler ile direk borsa tahminlerinde bulunmak mümkün olmayabilir ancak yapılan araştırmalar sonucu bir şirketin adının internette aranması ile yine o şirketin borsadaki işlem hacminin arasında sağlam bir ilişki bulunmuş durumda. Örneğin herhangi bir haftada IBM adlı şirketle alakalı aramalarda bir artış varsa bir sonraki haftada IBM hisseleriyle ilgili birçok alım satım işlemi gerçekleşebiliyor. Ancak bununla beraber bu bağıntı bize ne kadarlık bir işlemin yapılacağı hakkında bilgi vermiyor.
Buna rağmen Miami Üniversitesi'nden Fizikçi Neil Johnson ümitli, eğer analizciler Google Trend'in sağladığı verileri daha dikkatli inceler ve daha derinlere inerlerse, haftalık değil günlük hatta saatlik tahminlerde bulunulabileceğini ve ekonomik krizlerin önceden haber verilebileceğini söylüyor. Tabi bir sorun daha var. Eğer Google Trend'den elde edilen verilerle yapılan borsa tahminleri başarılı olursa, Google'ın alacağı tavır belirsiz.
Elektrikport / Doğukan DUMAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri