elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google Street View' in Yeni Durağı Cern

CERN’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’na giden Google Street View ekibi, bizlere çok önemli deneylerin yapıldığı bu mükemmel mekanı detaylı inceleme imkanı tanıyor. İsviçre'nin Meyrin kentinde yer alan yüzlerce bilim adamının çeşitli deneyler yaptığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) 3 boyutlu bir tur atmaya ne dersiniz? Ayrıntılar haberimizin devamında...



A- A+
10.10.2013 tarihli yazı 10882 kez okunmuştur.
Kişilere bilgisayarları başında dünyayı gezme imkanı sağlayan Google Street View servisi, eklenen yeni yerler ile her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Dubai'de bulunan Burj Klalifa'yı (Burç Halife) ve dünyaca ünlü Galapagos Adaları’nı görüntüleyen servis, şimdi de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) içerisine giriş yaptı.
 
►İlginizi Çekebilir : Bilimin En Büyük Deneyi:CERN - Bölüm 1
 
 
 
 
 
►İlginizi Çekebilir : Bilimin En Büyük Deneyi:CERN - Bölüm 2
 
 
1954 yılında 12 farklı ülkenin katılımıyla kurulan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), şuan 20 asıl ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 gözlemci üyeye sahip. İçerisinde oldukça fazla sayıda bilim adamı ve çalışan bulunan tesisin en önemli noktası ise yerin altında bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) denilen parçacık hızlandırıcılarının olduğu bölge. Büyük bir arazinin altında kilometrelerce uzanan dev tünellerde proton denilen atom parçacıkları ya da atom çekirdekleri birbirleriyle çok yüksek hızlarda çarpıştırılabiliyor.

 
►İlginizi Çekebilir : Cern'de Tanrı Parçacığı Bulundu


Bu harika tesisin içerisine girerek kontrol merkezleri ve yeraltı tünelleri, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, 7000 tonluk ATLAS detektörü ve LHC halka üzerinde bulunan ağır-iyon detektörü ALICE’i 360 derece fotoğraflar ile görüntüleyen Google Street View, bilim adına yapılan milyar dolarlık tesisleri gözler önüne seriyor.
 
 

 

CERN'den iletişim bölümü başkanı James Gillies'in Google'a giriş izni verdiklerini, böylece "müthiş tesislerini mümkün olan en büyük çevreye ulaştırabileceklerini" söyledi. Gillies, bu çevreye CERN'de çalışan ancak LHC'yi ziyaret etme şansı bulamayan araştırmacıları da içerdiğini söylüyor. 360 derecelik görüntülerdeki detaylar çok yüksek olmadığından hangi makinenin ne işe yaradığını anlamak biraz güç. Atomların birbirleriyle çarpıştığı LHC'ye inmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

 
►İlginizi Çekebilir : Bilimin En Büyük Deneyi:CERN - Bölüm 3


Kaynak :

► Google Street View 
► Wikipedia


 
Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.