Gorilla Glass 4 |
Kırılmayan Ekranlar Hayal Değil
Her ne kadar cep telefonlarımız son 10 yılda çok büyük değişimler geçirip bizlere imkansız gibi görünen özellikleri sunsalar da hepimizin aradığı bir özelliği çok fazla sağlayamadılar. Sağlamlık, bütün telefonların ortak problemi oldu ve artık insanların telefon satın alırken ilk olarak sorguladığı konu haline geldi. Artık bazı şeylerin değişme zamanı gelmiş olabilir? Nasıl mı? Yazımızda yeni ekran teknolojilerinden Gorilla Glass 4’ü ve onun sağlayacağı faydaları inceleyeceğiz.
28.11.2014 tarihli yazı 27898 kez okunmuştur.
Gorilla Glass ekranlar bugün birçok akıllı telefonun ön yüzeyini kaplıyor. Günümüzde en üst segment telefonlarda Gorilla Glass 3 modeli bulunuyor ancak Gorilla Glass 3’ün dayanıklılığına rağmen bugün hala en büyük problem, düşmeyle oluşan kırılmalar ve çatlamalar.
Corning firması geçtiğimiz günlerde Gorilla Glass 4’ü piyasaya tanıttı. Corning, yaptığı açıklamada, insanların en çok tecrübe ettiği telefon düşürme şekillerini simule ederek yüzlerce analiz gerçekleştirildiğini ve bu sayede Gorilla Glass 4’ün ortaya çıktığını söylüyor.
Corning firması geçtiğimiz günlerde Gorilla Glass 4’ü piyasaya tanıttı. Corning, yaptığı açıklamada, insanların en çok tecrübe ettiği telefon düşürme şekillerini simule ederek yüzlerce analiz gerçekleştirildiğini ve bu sayede Gorilla Glass 4’ün ortaya çıktığını söylüyor.
Telefonlarda En Çok Kullanılan Ekran Teknolojileri
►Soda Ekranlar
Bu ekran tipi, aralarında en ilkel teknoloji olmakla birlikte, düşme testlerinden geçme ihtimali çok düşük olan bir yapıya sahip. Corning’in testlerinde de çok nadir kırılmamayı başaran soda ekran, bu açıdan Gorilla Glass’ın önceki versiyonlarından bile çok geride.
►Alüminosiliket Ekranlar
Gorilla Glass’ın ekran tipi olan bu teknoloji, kırılmama konusunda rakiplerine göre öne çıkmaya başladı. Bu ekranların en büyük dezavantajı çizilme konusunda hala devrimsel yenilikler getirememiş olması. Gorilla Glass 4 de aynı ekran bileşimine sahip olduğundan kırılmama konusunda bir devrim olsa da çizilmemeyi en fazla Gorilla Glass 3 kadar sağlayabiliyor. Gorilla Glass kullanan bazı büyük telefon üreticileri Samsung, HTC, Microsoft, LG, Motorola ve Apple.
►Safir Ekranlar
Safir ekran üretimi, diğer ekranların üretimine nazaran daha zahmetli ve daha verimsiz olduğundan artık çok fazla tercih edilmese de çizilmeme konusunda Gorilla Glass’ın çok ilerisinde. Daha öncesinde Apple’ın akıllı ürünlerinin tamamının safir ekrana geçmesi planlanmıştı ancak üretici kanadındaki yetersizlikler Iphone 6’nın ekranında safirden vazgeçilmesine sebep olmuştu. Iphone 6 yine de safirden tamamen vazgeçmiş değil. Çizilmeme özelliği safir camların Iphone’un arka kamerasında yer almasını sağladı.
Corning'in Test Sonuçları
1 metre yükseklikten yere bırakılan, sert ve pürüzlü yüzeye düşen ekranların testlerinin sonuçlarında Gorilla Glass 4’ün bir önceki Gorilla Glass 3’e göre iki kat daha dayanıklı olduğu ortaya çıktı. Düşme deneylerinden %80 sağlam kurtulan bu cam yine de size sonsuz güven sağlamamalı, çünkü bu %80'lik başarı, camın direkt yere temas ettiği yere paralel düşme deneylerinden elde edildi, telefonların köşelerinin yere çarpmasıyla oluşan kırılmalar için Gorilla Glass’ın ötesinde telefon üreticilerinin getireceği yeni çözümler de önemli, çünkü o kırılmaların sebebi büyük ölçüde telefonun dış kaplamasındaki yetersizliklerden kaynaklanıyor.
Corning, yeni Gorilla Glass’ı birçok telefon üreticisine şimdiden göndermiş durumda. Tahminler birkaç aya kadar Gorilla Glass 4’ün, telefonlarda yer almaya başlayacağı yönünde.
Kısacası, kırık telefon ekranları tarihe karışmaya çok yaklaştı. Akıllı telefonların, aynı anda Nokia 3310 sağlamlığı edinebileceği günler çok uzakta olmayabilir.
Kaynak:
►Extreme Tech
►Forbes
►Corning
►Forbes
►Corning
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.