Güç Kalitesi Ölçümü |
2. Bölüm
Elektrik sistemlerinde oldukça önemli olan ve yapılması gereken güç kalitesi ölçümünü yazımızın ilk bölümünde tanıtmış ve bazı ekipmanları incelemiştik. Bu bölümde ise ekipman incelemeye devam edeceğiz. Detaylar yazımızın devamında.
08.05.2021 tarihli yazı 5743 kez okunmuştur.
Güç kalitesinin önemini, ne işe yaradığını, nasıl yapıldığını ve ölçümünde hangi ekipmanların kullanıldığını yazımızın ilk bölümünde incelemiştik. İncelediğimiz ekipmanlar arasında harmonik analizörler ve güç kalitesi analizörleri bulunuyordu. Yazımızın bu bölümünde ise osiloskop, veri ve grafik kaydediciler ve true-rms metre gibi ekipmanları inceleyeceğiz.
Osiloskop
Osiloskop, temel olarak elektriksel işaretleri gözlemleme imkanı sunan bir alettir. Güç ve kontrol devrelerinde üst üste binen ve tekrarlayan yüksek frekanslı gürültü içeren dalga formlarını ölçmek için de kullanışlıdır. Osiloskopların örnekleme oranları çok yüksek olmakla birlikte, birkaç yüz milyon örnekleme oranına sahip osiloskoplar yaygın olarak kullanılıyor. Yüksek örnekleme oranı, cihazın yinelenen gürültüyü ve yüksek frekanslı dalga biçimlerini doğru bir şekilde kaydetme olanağı sağlar.
Şekil 1’de ayarlanabilir hızlı bir AC motora gerilim girişinin darbe genişlik modülasyonlu dalga biçimi gösterilmiştir. Bu tür veriler, harmonik analizörler ve güç kalitesi analizörler tarafından gözlemlenemez. Bu durum, osiloskopların çok yüksek örnekleme oranına sahip olmasından kaynaklanıyor.
Şekil 1: Ayarlanabilri AC Motoru Çıkışından Darbe Genişliği Modülasyon Dalga Formu Verisi
Şekil 2, bir mikroçip üretim tesisinin toprak şebekesindeki gürültüyü gösteriyor. Bu gürültü sadece osiloskop aracılığıyla tespit edilebiliyor. Toprak devresindeki bu gürültü, tesisteki üretimin durmasına neden oluyor. Osiloskop sayesinde bu durum ortadan kalkıyor. Osiloskopların doğru kullanımı için gerilim problarının seçimi çok önemlidir. Osiloskoplar için gerilim probları genel olarak pasif problar ve aktif problar olarak sınıflandırılır.
Şekil 2: Bir Mikroçip Üretim Tesisindeki Elektriksel Gürültü
Veri ve Grafik Kaydediciler
Veri kaydediciler ve grafik kaydediciler elektrik güç sistemlerinde gerilim, akım, talep ve sıcaklık verilerini kaydetmek için kullanılır. Veri kaydediciler ve grafik kaydediciler, uzun bir süre boyunca kararlı durum verilerini ölçmek için yararlı olan yavaş yanıtlı cihazlardır. Bu cihazlar, 1 saniye, 2 saniye, 5 saniye gibi önceden belirlenmiş bir sürede olayın bir örneğini kaydeder. Veriler normal olarak analiz için alınana kadar kaydedicilerde saklanır. Veri kaydedicilerden ve grafik kaydedicilerden gelen veriler, belirli bir konumdaki voltaj veya akımın uzun bir süre boyunca değişimini belirlemek için kullanılır. Yani bu ekipman anlık değişiklikler için uygun değildir.
Geçici koşullar içeren güç kalitesi değerlendirmelerinde bu cihazlar uygun değildir. Veri kaydedicilerin avantajı, güç kalitesi kayıt cihazlarına kıyasla nispeten ucuz olmalarıdır. Ayrıca kurulumu ve kullanımı daha kolaydır. Cihazdan gelen veriler bir metin formatında veya bir grafik formatta sunulabilir. Bu cihazlar, uygun gerilim, akım veya sıcaklık dönüştürücülerinin düşük seviyeli çıkışını kullanarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Veri kaydediciler ve grafik kaydediciler ölçülen verinin dalga şekli hakkında bilgi sağlamaz. Bu düzeyde bilgiye ihtiyaç duyulursa, bir güç kalitesi analizörü kullanılmalıdır.
True-Rms Metre
Gerçek RMS terimi genellikle güç kalitesi uygulamalarında kullanılır. Akımın veya gerilimin RMS değeri, gerilim veya akımın temel bileşeninden önemli ölçüde farklı olabilir. Dalga formunun RMS değerine ihtiyacımız olursa, bir miktarın ortalama veya tepe değerini ölçen bir ölçüm cihazı kullanmak hatalı sonuçlar üretebilir. Harmonik bakımından zengin dalga formları için ortalama ve tepe değerleri, tamamen sinüzoidal veya sinüzoidale yakın olan dalga formlarından önemli ölçüde farklı olur. Bir sinyalin ortalama veya tepe değerini ölçmek ve değerleri bir RMS değeri elde etmek için ölçeklendirmek hatalara yol açabilir.
Şekil 3’teki kare akım dalgasını inceleyecek olursak ortalama ve tepe değerlerinin sırasıyla 111 A ve 70,7 A RMS akım değerlerini gösterdiğini görebiliriz. Kare dalga formu ortalama 100 A değerine sahiptir. Dalga formunun tepe değeri de 100 A değerine sahiptir. RMS değerine ulaşmak için, 100 A ortalama değeri 1,11 ile çarpılır. RMS ile saf sinüzoidal dalga formunun ortalama değeri arasındaki oran 1.11'dir. Tepe değeri 100 A’dir. Tepe değerini 0.707 ile çarparak 70.7 A RMS değerine ulaşırız. 0.707, RMS değeri ile saf sinüzoid dalga biçiminin tepe değeri arasındaki orandır.
Şekil 3: Bir Kare Akım Dalgası
Analog panel metreler, sinüzoid olmayan akımları ölçerken hatalı okumalar verir. Daha yüksek frekans bileşenleri nedeniyle, analog ölçerler gerçek değerlerden daha düşük değerleri gösterme eğilimindedir. True RMS ölçüm cihazları, doğru bir RMS değeri üretmek için dalga formunun ısıtma etkisini türeterek bu sorunların üstesinden geliyor. RMS değeri, bir gerilim veya akım sinyalinin ısıtma etkisini temsil eder. Çoğu gerçek RMS ölçer, ölçülen miktarın dalga biçimi hakkında herhangi bir gösterge sağlayamaz. Bunu başarmak için, sayaçlar yüksek frekanslı sinyal örnekleme özelliğine ihtiyaç duyar. Makul derecede doğru sonuçlar elde etmek için, örnekleme oranı Nyquist kriterlerini karşılamalıdır.
Şekil 3’teki kare akım dalgasını inceleyecek olursak ortalama ve tepe değerlerinin sırasıyla 111 A ve 70,7 A RMS akım değerlerini gösterdiğini görebiliriz. Kare dalga formu ortalama 100 A değerine sahiptir. Dalga formunun tepe değeri de 100 A değerine sahiptir. RMS değerine ulaşmak için, 100 A ortalama değeri 1,11 ile çarpılır. RMS ile saf sinüzoidal dalga formunun ortalama değeri arasındaki oran 1.11'dir. Tepe değeri 100 A’dir. Tepe değerini 0.707 ile çarparak 70.7 A RMS değerine ulaşırız. 0.707, RMS değeri ile saf sinüzoid dalga biçiminin tepe değeri arasındaki orandır.
Şekil 3: Bir Kare Akım Dalgası
Güç kalitesi ölçüm ekipmanlarının kurulması ve kullanılması güç ölçüm testinin en kritik yönüdür. Dolayısıyla kurulum ve kullanım aceleye getirilmemeli, özen gösterilmelidir.
Kaynak:
► electrical-engineering-portal.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET