Güler:
Nükleer enerjiyi, 5. enerji kaynağı olarak görüyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, boru hatlarıyla su taşıma projesi başlattıklarını bildirdi.
Bakan Güler, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Gümüşhane'de, bir otelde basın toplantısı düzenledi.
Güler, bir gazetecinin küresel ısınma karşısında hükümetin su politikalarıyla ilgili sorusu üzerinde,küresel ısınma ile ilgili üç önemli proje üzerinde durduklarını belirterek, ''Bir süredir, nasıl ki petrol ve doğal gaz boru hatlarıyla, Bakü-Ceyhan Boru Hattı ile petrol taşınıyorsa, denize akan akarsularımızı boru hatlarıyla suyu olmayan yerlere taşıma projesine başladık. Bu çalışmalarımız belli bir noktaya geldi'' diye konuştu.
Boru hattı ile suyu çok olan yerlerden az olan yerlere aktaracaklarını ifade eden Bakan Güler, ''Buna ek olarak barajlardaki suyu da sistemi ile suyu olmayan bölgelere pompalayarak kullanacağız. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ile ve elektrik idaresinin ortaklaşa başlatılan bir çalışması var.
Yeraltındaki boşluklardan dışarıya giden suları, yapılacak olan yeraltındaki depolarda depolayacağız. Bu çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor'' dedi.
Yeraltı kaynaklarını olduğu gibi rüzgar ve güneş enerjilerini de değerlendirdiklerini dile getiren Bakan Güler, bu noktada da önemli bir proje başlattıklarını söyledi.
Suyun petrolden daha önemli olduğunu vurgulayan Bakan Güler, şöyle devam etti:
''Petrolün yerine başka şeyler üretebilirsiniz, ama su doğanın vazgeçilmez en önemli unsurudur. Tabii kaynaklarımızın başında gelen suyu etkin bir şekilde kullanmak istiyoruz. Özetleyecek olursak projelerimizin birincisi su boru hatları, ikincisi barajlardaki suyu pompalama sistemi ile susuz bölgelere aktarma, üçüncüsü de yeraltındaki suyu depolama çalışmalarıdır.''
Bakan Güler, nehir ve ırmakların yabancılara satılması ya da kiralanması yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.
-NÜKLEER SANTRALLERNükleer santraller konusundaki bir soruyu ise Bakan Güler, şöyle yanıtladı:
''Zaman zaman doğal gazda yaşanan sorunlar, petrol ve doğal gazın zaman içerisinde azalmaya doğru gitmesi, nükleer santralleri de gündeme getirmiş bulunmaktadır. Küresel ısınma ile birlikte nükleer santrallerin de önemi artmaktadır. Nükleer enerjiyi kendi enerji sütunumuzun beşinci kaynağı olarak görüyoruz. Kömürden elektrik üretiyoruz, barajlardan elde ediyoruz, petrol ve doğal gaz, beşinci sütun da nükleer enerjidir.
Burada küresel ve ekonomik boyutunu da dikkate almak zorundayız. Kalkınmış ülkeler en ucuz enerji üretiminde nükleer santralleri kullanıyorlar. ABD 110 nükleer enerji santralini birden çalıştırıyor. Hatta İskandinav ülkeleri bile programlarını açıkladılar. Kore ve Çin'de bile bu konuda önemli gelişmeler var.
Bizim de hedefimiz Sinop'tur. Tabii tenkitler de var, yenilenebilir enerji olarak güneş, rüzgar ve suyun değerlendirilmesi konusunda. Biz bunları da dikkate alıyoruz.''
Güler, enerjinin kendileri için tercih değil mecburiyet olduğunu belirterek, ''bizde kurulan Nükleer Çevreciler Grubu değerlendirmelerini yapıyor. Küresel ısınma karşısında nükleer enerjiye dönüş konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yenilenebilir enerjiye ve doğal kaynaklarımıza öncelik veriyoruz'' diye konuştu.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler