Güler'den Kızıldeniz projesi için Rusya'ya davet
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler 6 milyar dolarlık Kızıldeniz projesine Rusya'yı da davet etti.
Güler, Türkiye-İsrail-Hindistan arasında kurulması planlanan Ceyhan-Kızıldeniz petrol boru hattının maliyetinin 5-6 milyar dolar olacağını kaydederek, dünya piyasalarına göre maliyetinin değişebileceğini söyledi. Güler projede Rusya'nın da yer almasını istediklerini kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Norveç-Türkiye Hidroenerji Forumu 2008" toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Hindistan ziyaretinde gündeme gelen Ceyhan-Kızıldeniz Projesi'ni hatırlatması üzerine Güler, Ceyhan'ı enerji merkezi haline getirmek için çalıştıklarını belirterek, bu noktada Hindistan'ın da önemli bir partner olacağı kaydetti. Burada Hindistan'ın büyük bir avantaj sağlayacağını dile getiren Güler, normal şartlarda 39 günde giden petrolün proje sonrasında Hindistan'a 16 günde gideceğini söyledi. Hem Irak hem Hazar hem de Orta Asya olmak üzere üç ayrı özellikteki petrolün karıştırılacağını belirten Güler, "Yeni bir karışımda yeni petroller ortaya çıkacağı için buranın ayrı bir avantajı var. Petrol konusunda İsrail'de Bakan ile ayrıca bir görüşme yaptık" dedi.
Boğaz by-pass edilecek
Gemiyle Samsun'a gelecek olan petrolün Samsun-Ceyhan projesiyle Ceyhan'a taşınacağını ifade eden Güler, İstanbul boğazını by-pass edeceklerini vurguladı. Ceyhan'a gelen petrolün boru hattıyla İsrail'e geleceğinin altını çizen Güler, petrolün Kızıldeniz'den geçeceğini dile getirdi. Oradan da Hindistan'a, Malezya'ya, Japonya'ya ve Çin'e tankerlerle petrolün taşınacağını kaydeden Güler, bunun önemli bir "damar" olacağını söyledi. Güler, projenin fizibilite çalışmaları aşamasında olduğuna işaret ederek, "Teknik olarak ön çalışmalar yapıldı. Sadece petrol değil; doğal gaz, su, elektrik ve fiberoptik kablo da taşınacak. Komşu ülkeler de faydalanacak" diye konuştu.
Rusya'nın da bu projede yer almasını istediklerini belirten Güler, projenin önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Görüşmelerin ve fizibilite çalışmaların sonunda projenin hızlanacağını ifade eden Güler, projenin maliyetinin yaklaşık 5-6 milyar dolar olduğunu vurguladı. Güler, ancak maliyetin demir çelik fiyatlarında ve dolarda yaşanan değişime göre değişebileceğini söyledi.
Irak ile Merkezi Hükümetin Kuzey Irak'taki yerel yönetimle petrol ve doğal gazın taşınmasına yönelik bir anlaşma yaptığının anımsatılması üzerine Güler, bu konu da tam bir bilgi sahibi olmadığını, ancak bu yönde bir anlaşma olmasının beklenilen ve arzu edilen bir şey olduğunu kaydetti. Güler, Irak'ın hem kalkınmasına hem de barışına çözüm üretecek bir proje olduğunu belirtti.
DOĞALGAZDA İNDİRİM DEĞİL ZAM BELİRSİZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Aralık ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, "Bu konuda net bir şey söyleyemiyorum, çünkü ay daha bitmedi" dedi. Gazetecilerin Aralık ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruları üzerine Güler, bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğini, çünkü yetkili kuruluş ile henüz görüşmediğini ve Kasım ayının da henüz bitmediğini söyledi. Güler, "Artırımın olmaması için dolar kurunun oynamaması lazım, bazen bu bir günde bile değişebiliyor. Bu nedenle ay bitmeden herhangi bir şey söylemem doğru olmaz" dedi. Doğalgaza üst üste yapılan zamların kamuoyunda tepki oluşturmuş bunun üzerine hükümet doğalgazda indirim yapılabileceği sinyalini vermişti.
ÇUKUROVA'YA TÜRKİYE'NİN EN UCUZ DOĞALGAZI
Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye'nin en büyüğü olan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ihalesi geçen yılın temmuz ayında yapılan Çukurova Doğalgaz Dağıtım Projesinde ilk kazma vurulurken, bölgenin ihale anlaşması gereği 8 yıl boyunca ülkenin en ucuz gazını kullanacağı bildirildi.
Aksagaz Dağıtım AŞ Genel Koordinatörü Yaşar Arslan, yaptığı açıklamada, EPDK'dan 28 Şubat 2008 tarihinden itibaren Çukurova Doğalgaz Dağıtım Lisansı'nı almalarının ardından, alt yapı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Kentte ilk kazmanın Kuzey Adana ve Yüreğir ilçesi Atakent Mahallesi'nde vurulduğunu anlatan Arslan, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni ekmek fabrikasına da doğalgaz sisteminin bağlandığını bildirdi. AA
Kaynak: Anka
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri