Güneş Enerjili Şarj Aleti Nasıl Yapılır?
Küçük ev aletlerini şarj etmek için güneş enerjili bir şarj cihazı yapmak, sanıldığı kadar çok da zor değil. Bazı temel ekipmanları kullanarak bu işin üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Detaylar yazımızda.
Güneş panellerinin artan kullanımı, bu durumu daha da kolaylaştırdı. Günümüzde güneş panellerini, çok uygun fiyatlarla, en küçüğünden en büyüğüne tüm boyutlarda bulmak mümkün. Bununla birlikte güneş enerjili şarj cihazı yapmak, çok karmaşık bir işlem değil. Gelin, güneş enerjili şarj cihazı yapmanın adımlarını birlikte inceleyelim:
1) Gerekli Araçların Toplanması
Güneş enerjili şarj cihazı yapmak için gerekli bazı özel araçlar var. Bu nedenle ilk adım, gerekli materyallerin toplanması. AA piller, pil sabitleyiciler, USB uzantılı a/a kablo, kablo sarma bandı, parçaları bir arada tutmak için tutkal tabancası veya bant, uç bağlantısı (klemens) veya havya, durdurma diyodu, bir matkap ve 6 voltluk bir güneş paneli ilk adımda ihtiyacımız olan şeyler.
2) Diyot Seçimi
Standart diyotlar gerilimi 0.6 V düşürürken, Schottky diyot 0.2 V düşürür. Bu, şarj edicinin çalışıp çalışmadığını belirleyici bir faktör olabilir. Bu durumda şarj aletinin işleyişinin kalitesini sağlayacak standart bir diyot seçmek daha iyi olacaktır.
3) USB Kablosunu Kesme
Kiti oluşturmak için, USB kablosunu jakın olduğu yerden, sonundan kesin ve kırmızı ile siyah tel hariç herşeyi kaldırın. Bu kablo daha sonra devre yapımında kullanılacak.
4) Güneş Kollektörlerini Test Etme
Devreye bağlamadan önce, güneş kollektörlerinin düzgün çalıştığından emin olmak için onları kontrol edin. Oda içinde 2 V ve açık güneş ışığında 2.5 V çıkış gerilimi sağlamalı.
5) Lehimleme
Bir sonraki adım, devremizi oluşturmak için lehim yapmak. Kablonun kırmızı telini diyoda ve diyodu da güneş panelinin kırmızı teline lehimleyin. Daha sonra, güneş panelinin siyah telini kabloya lehimleyin. Böylece lehimleme adımı tamamlanmış oldu. Lehimleme, gerilimleri birbirine ekleyen seri bir bağlantı oluşturur ve standart bir şarj aletinin çalışması için gerekli gerilim olan 4 ila 5 V arasında bir çıkış gerilimi verir.
6) Delme İşlemi
Kabloların güneş panelinin üzerinden geçmesi için bir delik açın.
7) Kurulumun Sonuçlandırılması
Bu adımda ise, güneş enerjili şarj aletinin bileşenlerini proje kutusunun içine yerleştiriyoruz. Bu işlem dikkatli yapılmalı, çünkü son adımdaki dikkatsizlik tüm modelimizi mahvedecektir.
8) Test Etme
En az güç gereksinimi isteyen herhangi bir aleti, test etmek için güneş enerjili şarj aletinize bağlayın. Güneş panellerinin, parlak ışık aldığından emin olun ve şarj aletinin şarj etmesine izin verin. Aletinizi şarj olurken kapatmak iyi olacaktır.
Güneş Enerjili Şarj Aleti Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
► Şarj aletinizi, güneş panellerinin yeterli ışık alabileceği açık bir alana yerleştirin.
► Yüksek enerji ihtiyacı olan aygıtlara şarj aletinizi bağlamayın, şarj aletinizi kapasitesi ölçüsünde kullanın.
► Şarj aletinizi, elektrik yüklü herhangi başka bir kaynağa çapraz bağlama yapmayın. Bu şarj aletinize zarar verebilir. Şary aletinizi aygıta uygun bir şekilde bağlayın.
► Aygıtları, kapalı durumdayken şarj edin. Bu, güneş panelinin ömrünü uzatacaktır.
► Şarj aletinize şarj etmesi için uygun zamanı verin, aceleci olmayın. Güneş panelinin performansı, düşen ışığın miktarına göre değişecektir.
Kaynak:
► Ecofriend
Emre GÜRBÜZ
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı