Güneş Enerjili ve Yapay Zekalı Kamera Geliştirildi
Son yıllarda önemi bir hayli artan yapay zeka (Al), birçok alanda karşımıza çıkıyor. Yapay zekayı kullanarak cihazları minyatürleştirmede güçlü bir geçmişe sahip olan Xnor, ilk pilsiz, solar Al teknolojisini piyasaya sundu. Pil veya herhangi bir güç kaynağı kullanmayı gerektirmeyen, tamamen güneş enerjisi ile çalışan yapay zeka kameranın detayları haberimizde.
30.03.2019 tarihli yazı 6404 kez okunmuştur.
Xnor, neredeyse tüm makine öğrenme işlevleri gibi yapay zeka teknolojisini ürünlere entegre ederek cihazları akıllı hale getiriyor. Xnor modelleri, kaynak kısıtlı ortamlarda çalışmak üzere tasarlanıyor ve çok çeşitli donanım platformlarında performanslar en uygun hale getiriliyor. Uzun zamandır yapay zeka sınırlı kaldığından, günlük cihazlarda kullanımı engelliyordu. Çünkü yapay zeka teknolojisi, çoğunlukla bulutta çalışıyor, büyük veri merkezleri kullanıyor ve çok fazla işlem gücü tüketiyor.
Bir internet bağlantısı üzerinden uzaktan hesaplama yapmak için kullanılan yapay zekalı cihazlar yerine, doğrudan cihaz üzerinde çalışan algoritmalar daha fazla kullanılıyor. Bu yaklaşımla daha hızlı sonuçlar ve daha fazla güvenlik elde edilebiliyor. Xnor tarafından üretilen prototip, buluttan veya herhangi bir güç kaynağından bağımsız çalışıyor.
Bir internet bağlantısı üzerinden uzaktan hesaplama yapmak için kullanılan yapay zekalı cihazlar yerine, doğrudan cihaz üzerinde çalışan algoritmalar daha fazla kullanılıyor. Bu yaklaşımla daha hızlı sonuçlar ve daha fazla güvenlik elde edilebiliyor. Xnor tarafından üretilen prototip, buluttan veya herhangi bir güç kaynağından bağımsız çalışıyor.
Makine öğrenimi algoritmalarını donanım mimarisi ile birlikte düşünerek tasarlayan Xnor teknolojisi oldukça verimli. Kamera, 320x320 piksel çözünürlüğe ve nesne tanıma algoritmasına sahip. Ayrıca paralel işlemler için istenen uygulama veya işlevsellik gereksinimlerine göre yeniden programlanabilen FPGA (Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri) entegresini de içerisinde barındırıyor. Bu cihaz, açık havada herhangi bir yere yapıştırılabiliyor. Kamera, çevredeki nesneleri tanımlayabiliyor, sınıflandırabiliyor ve kodlayabiliyor. Daha sonra IoT (nesnelerin interneti) uygulamaları için tasarlanmış düşük veri hızlı kablosuz iletişim protokollerini kullanarak alıcıya bilgi gönderiyor. Daha da önemlisi, bu cihazdan çekilen fotoğraflar veya videolar cihazda depolanmadığından potansiyel olarak daha güvenli oldukları anlamına geliyor.
Ancak güneş enerjisi ile çalışan bu cihazın bazı kısıtlamaları bulunuyor. Örneğin, saniyede işleyebileceği kare miktarı, ne kadar güneş ışığı aldığına bağlıdır. Güneşli bir günde 32 fbs’de (saniyedeki kare sayısı) çalışıyor, neyse ki bu durum daha büyük güneş pilleri ile telafi edilebiliyor. Şirket, güneş ışığının yetersiz olduğu gün ve gecelerde cihazın çalışmasını sağlamak için, cihaza batarya takıldığında gün boyunca yeterli güç depolanabileceğini söylüyor.
Xnor’un kurucu ortağı olan Ali Farhadi, “Güç, yapay zekayı şekillendirmede en büyük engel olacak.” diyor ve ekliyor, “Xnor’un kanıtladığı şey, yapay zeka teknolojisinin bir aküye bile ihtiyaç duymayacak kadar düşük bir güçte çalıştırmanın mümkün olduğudur. Bu sadece gelecekte ürünlerin oluşturulma şeklini değil, tüm şehirlerin ve ülkelerin yapay zeka uygulamalarını nasıl ölçeklendirdiğini de değiştirecek.” Yapay zeka teknolojisini düşük güç seviyelerinde çalıştırmak, gereksiz yere fazla miktarda güç tüketmeden yapay zeka uygulamaları oluşturmanın artık mümkün olduğunu gösteriyor.
Bu yenilikle, giyilebilir ürünlerden otonom araçlara kadar çeşitli alanlara entegre edilen yapay zeka teknolojisinin, daha hızlı ve verimli bir şekilde ölçeklendirilmesi bekleniyor. Xnor’un teknolojiden sorumlu başkanı (CTO) Mohammad Rastegari, kameranın büyük ölçekli sivil projelerde, otomobil kabinlerinin içinin izlenmesinde ve drone’larda kullanılabileceğini söylüyor. Rastegari, daha çeşitli kullanım alanlarını da araştırdıklarını belirtiyor. Cihaz, hafif olması nedeniyle pahalı donanımlar kullanmayı gerektirmiyor. Henüz satışa hazır olmayan güneş enerjili ve yapay zekalı kameranın, gelecekte kullanımının daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.
Kaynak:
►theverge.com
►theverge.com
►xnor.ai
►businesswire.com
►techdipper.com
►techdipper.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.