elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş enerjisi askeriye için önemli

Norm Enerji Sistemleri Yenilenebilir Enerji Departmanı Sorumlusu Özgür Sarpdağ: "Askeri açıdan güneş enerjisi çok faydalı. Dağlık arazilerde elektriğe ulaşmak çok zor."



A- A+
25.09.2008 tarihli yazı 5313 kez okunmuştur.

Norm Enerji Conergy'nin distribütörlüğünü aldı.  Conergy güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında hizmet veriyor.  Yatırımlarınız bu yönde mi olacak?

Conergy, 2007 yılında gerçekleştirmiş olduğu yaklaşık 1 Milyar Euro'yu aşkın satışıyla, Avrupa'nın bir numaralı solar enerji şirketidir. Gelişen yenilenebilir enerji pazarları için optimal teknolojilerin sağlanmasına dayalı ve müşteri odaklı bir küresel büyüme stratejisi izlemekteyiz. Ulusal pazardaki elektrik, talepleri yaygın bir biçimde farklılık göstermekte ve bu yüzden Conergy, uluslararası odaklı yönetim kadrosu ile ortak çalışarak, çok geniş bir yelpazede yeni ürünler sunmaktayız. Yeniden üretilebilir enerji konusundaki bölgeye özel gereksinimlere dayalı genişleme planlarının gerçekleştirilmesi için çaba sarf ediyoruz.


Türkiye'de de bölgesel ihtiyaçlara ve yaşam tarzlarına göre çözümler sunmaya çalışıyoruz. Elektriğe olan ihtiyacın daha çok ne yönde olduğu bizim için çok önemli. Örneğin; aydınlatma, güneş enerjisi ile damla sulama, alarm – güvenlik ve yayla evlerinin tüm elektrik ihtiyacının karşılanması ya da şebeke bağlantılı sistemler' örnekleri çoğaltmak mümkün. Görüldüğü gibi yaşam tarzı ve ihtiyaçlar daha çok bölgesel olarak değişiyor. Biz de bölgeleri inceliyor ve ihtiyaçları belirliyoruz.


Yatırımlarımızı bu şekilde hızla artıracağız. Çünkü biz Türk halkının bu konuda ne kadar istekli ve inançlı olduğunu biliyoruz. Başarımızın sırrı global düşün yer hareket et felsefesidir.


Türkiye'de yenilenebilir enerji potansiyeli sizce değerlendirilebiliyor mu?

Türkiye gerek rüzgar gerekse de güneş açısında tam bir cennet. Yılın 12 ayı güneş alıyoruz ve rüzgar açısından da oldukça zenginiz. Hal böyle iken mevcut durumda potansiyelimizin yeterli oranda kullanıldığından bahsetmek mümkün değil. Tabi ki bu birden bire olacak şey değil ama belli bir ivme yakalamamız da şart. Bugün petrol kuyularımız ve doğal gazımız olmadığına göre yenilenebilir enerjiye daha sıkı sarılmalıyız. İstatistikler de öyle diyor zaten; Türkiye'de kişi başına düşen güneş enerjisi miktarı yaklaşık olarak 14.000.000 kWh'tir. Bu sayı, Türkiye'de kişi başına yıllık tüketim miktarı olan 2.700 kWh'lık elektrik enerjisinin 5.000 katından fazladır. Siz karar verin potansiyelimizi doğru kullanabiliyor muyuz?


Rüzgar ve güneş enerjisi. Sizce hangi yönde çalışma yapılmalı?

Bu konuda elbette ki bireysel girişimler çok önemli ve gereklidir ancak yetmez. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devlet teşviki gereklidir. Yatırımcı ya da kullanıcılar için gereken destek sağlandığında hem tasarruflarımız artacak hem de ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığı azalacaktır. Açıkçası rüzgar ve güneş enerjisi için atılan her adım altın değerindedir ve bize fazlasıyla geri dönecektir. Halka kendi elektriğini üretebileceği, bundan para kazanabileceği anlatılmalıdır. Bu sayede ortadaki bilgi kirliliği de yok olacaktır. Ayrıca devlet somut adımlarla bunu teşvik edici yasalara imza atmalıdır.


İki farklı güç kaynağının bir arada kullanılması gerektiği ile ilgili görüşler var. Siz ne düşünüyorsunuz?

Güneş ve Rüzgar tekil olarak da birlikte olarak da yeterince güç sağlayacak potansiyele sahiptir. Böyle bir gerekliliğin olduğunu düşünmüyorum. Bölgesel şartlar, mali analizler ve fırsatlar incelenerek doğru karar verilmelidir. Bu konuda yatırım kararı alırken elde edebileceğiniz maksimum gücü ve minimum maliyeti düşünürsünüz. Güneşten yüksek kapasitede yararlanacağınız bir bölgede rüzgar türbini diye diretmek anlamsız olacaktır. Tam tersi de geçerli. Doğru kaynakları doğru yerde kullanmak çok önemlidir.


Conergy ile birlikte teknik eğitimler vermeyi düşünüyor musunuz?

CONERGY'nin uluslar arası tecrübesi bizim için çok önemli. Ayrıca yenilenebilir enerjide hatrı sayılır bir geçmişe sahipler. İlk etapta kendi firmamız bünyesinde önemli eğitimler aldık. Yenilenebilir enerji, güneş panelleri, rüzgar türbinleri konusunda teknik bakımdan iyi bir alt yapı oluşturduk. Ayrıca ülkemizi ve bölgemizi de inceleyerek doğru kararlar verme adına çok çalışıyoruz.


Bundan sonraki aşama ise bayilerimize, sektördeki diğer firmalardan arkadaşlarımıza ve son kullanıcılara çeşitli seviyelerde eğitim seminerleri ile katkıda bulunacağız. Çünkü biliyoruz ki insanlarımızın teknik ve teorik açıdan bilgilenmesi bizim için de çok önemli. Daha önce de bahsettiğim gibi bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması ile yenilenebilir enerji daha da değer kazanabilir. Biz de bu konuda elimizden gelen desteği yapmaya hazırız.


Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir potansiyeli olan ülkemizde çevre dostu, temiz enerji uygulamalarının artması yönünde çalışmalarınız olacak mı?

Elbette! Bu konuda da çeşitli projeler hazırlıyoruz. Daha önceden de yapmış olduğumuz yenilenebilir enerji konulu resim yarışmasını bu yıl da tekrarlayacağız. Bunu geleneksel haline getirmeyi planlıyoruz. Şubat ayındaki Güneş Enerjisi 08 fuarında bu resimleri sergileyeceğiz. Yarışmamız yine ilköğretim seviyesinde olacak. Bu yaş grubunu özellikle seçtik. Çünkü güneş ve rüzgarı ne kadar çok çocuğa sevdirirsek geleceğimize o kadar çok yatırım yapmış olacağız. Yeni yarışmamızı yakın zamanda sitemizden duyuracağız.


Sektörel olarak daha etkin olmak amacı ile GÜNEŞE DERNEĞİNİ kurduk. Açık ismi; GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİCİLERİ FOTOVOLTAİK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI  DERNEĞİ. Güneş enerjisi ile elektrik üretmenin kolay, ekonomik ve faydalı olduğunu herkese anlatacağız.


Bunun yanında çeşitli çevre derneklerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Teknik ve maddi açıdan destek olmaya çalışıyoruz. İnternet ve dergiler yardımıyla bilgilendirici yazılar yayınlayarak halkımızın bilinçlenmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.




AR-GE'ye ne kadar önem veriyorsunuz?

CONERGY bünyesinde AR-Ge bizim için en az güneş ve rüzgar kadar önemlidir. Teknolojinin büyük bir süratle ilerlediği dünyamızda buna kayıtsız kalmamız olanaksız. Güneş panelleri ve solar sistemlerde kullanılan yardımcı ekipmanların geliştirilmesi konusunda azalmaz bir ilgi ile çalışıyoruz. Bunun meyvesini de yüksek kaliteli ve uzun ömürlü ürünlerimizle alıyoruz. CONERGY ürünlerinin arkasında kaliteli bir mühendis ekibi vardır.


Güneş enerejisinin çevreye katkısının yanında istihdam sağlayacağı, dışa bağımlılığı azaltacağı görüşleri var. Sizce başka ne gibi avantajları olacak?

-Bahsettiğiniz örnekler en önemli ve en somut örnekler. Bunların yanında askeri açıdan da güneş enerjisi çok faydalıdır. Dağlık arazilerde elektriğe ulaşmak çok zor. Güneş panelleri sayesinde direk elektrikle ya da şarjla çalışan cihazlara gereken gücü sağlamak kolaylaşacaktır.

-Baz istasyonu benzeri yapılar genellikle dağlık arazilerde kuruludur ve çoğu yerde elektrik yoktur. Paneller bağımsız uygulamalar için özgürlük fırsatı olacaktır.

-Atıl durumdaki verimsiz tarlalar ve boş araziler güneş tarlaları haline getirilerek son derece verimli kullanılabilecektir. Bu hem o çevre hem de ülkemiz adına sevindirici bi gelişmedir.

-Ayrıca mimari açıdan büyük bir çeşitlilik ve estetik sağlayacağı da kesin. İlerleyen günlerde buna tanık olacağız. Çatı veya teraslardaki paneller giderek artacaktır.



 

Özgür Sarpdağ kimdir?

 


1984 Sivas'da doğdu. Lise öğrenimimi İstanbul Boğaziçi Behçet Kemal Çağlar Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesi'nde tamamladı. 2008 tarihinde Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği bölünü bitirdi. Yenilenebilir Enerji Alanında çeşitli yarışma projelerinde yer aldı. Şuan Norm Enerji Sistemleri'nde Yenilenebilir Enerji Departmanı Sorumlusu olarak çalışmaya devam ediyor.




 


Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.