elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş enerjisi ile yüzde 60 tasarruf

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün geliştirdiği 'aydınlatma kontrol sistemi' yüzde 60'a varan enerji tasarrufu sağladı.



A- A+
02.10.2008 tarihli yazı 4402 kez okunmuştur.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Cenk Yavuz, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, projede gün ışığından daha fazla faydalanarak aydınlatma enerjisinden maksimum miktarda tasarruf sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Son derece verimli şekilde güneş alan Türkiye'de mesai saatlerinde güneş ışığının yeterli şekilde kullanılamadığını kaydeden Yavuz, güneş ışığını kullanarak aydınlatma elektriğinde önemli oranda tasarruf edilebileceğini belirtti.



Yurt dışında profosyonelce uygulanan konunun Türkiye için yeni olduğunu vurgulayan Yavuz, projeyi Prof. Dr. Ertan Yanıkoğlu ile birlikte yürüttüklerini bildirdi. Yavuz, "Özellikle nisan ayından ekim ayının sonuna kadar mesai saatlerinde çok iyi şekilde gün ışığı alıyoruz. Çalışma ortamında sağlıklı bir şekilde dikkat dağılmadan ve konsantrasyon bozulmadan çalışılabilmesi için gerekli olan ışığın bir kısmını veya daha fazlasını gün ışığından sağlayabiliyoruz. Bu bilinen bir gerçekti. Madem güneş ışığından bu şekilde faydalanabiliyoruz. O zaman aydınlatma elektriğinden tasarruf ederek genel elekrtik ve enerji harcamamızı hem maddi, hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yeniden değerlendirmeliyiz. Onun için aydınlatmada tasarruf sağlamak için çalışmalara başladık. Bu kapsamda üniversitemizde aydınlatmada enerji tasarrufu başlıklı bir projeyi yürütüyoruz." dedi.



Proje kapsamında 55 metrekarelik bir deney odası kurduklarını ifade eden Yavuz, 3 sensör ve 1 kontrol ekipmanı kullanarak odadaki lambaların ayarlı olarak kullanılmasını sağladıklarını dile getirdi. Yavuz, sistemle ilgili şunları söyledi: "Deney odasında yaklaşık 5 metrekare genişliğindeki bir pencereden odaya giren gün ışığı asıl ışık kaynağı olarak kullanılıyor. Buna paralel olarak kontrol sistemine bağlı lambalar var. Sistemin görevi belirlenen çalışma noktalarındaki aydınlık düzeylerini tespit etmek ve sağlıklı ortamda çalışılması için ihtiyaca göre lambaları açıp kapamak. Ev veya iş yerlerinde kullanılan klasik yöntemde lamba elle anahtarına basılarak açılıp kapatılıyor. Biz burada gelişmiş elektronik ekipmanlar kullanarak lambaların ayarlı bir şekilde kullanılmasına başladık. Elektronik kontrol sistemi sayesinde odanın ne kadar ışığa ihtiyacı varsa lamba yüzde olarak o kadar yanıyor. Bizim lambanın vereceği yüzde 20'lik ışığa ihtiyacımız varsa lamba sensörlerden aldığı bilgiye göre ihtiyaç duyulan ışık kadar yanıyor. Geri kalan ışık gün ışığından yani pencereden içeri giren ışıktan alınıyor. Sisteme önceden tanımlama yapabiliyoruz. İhtyaç duyulan aydınlık düzeyi sisteme girildiğinde belirtilen saatler arasında sistem istenen aydınlık düzeyini size verecek şekilde çalışıyor. Sistem hareket sensörü eklendiğinde içeride herhangi biri olmadığında veya ışık açık unutulduğunda lambaları kapatıyor. Hareket algılandığında sistem yeniden çalışıyor ve kendini gün ışığına göre ayarlıyor."



KAMU KURUMLARINDA CİDDİ ORANDA TASARRUF SAĞLAYACAK



3 aydır sürdürdükleri çalışmada sistem sayesinde hareket sensörü kullanmamalarına rağmen aydınlatma amaçlı kullanılan elektrikten yüzde 50-60 oranındatasarruf yaptıklarını vurgulayan Yavuz, "Bu oran sadece bir oda için. Bunu aylık orana vurduğumuzda ve bir kamu dairesi için hesapladığınız zaman özellikle yaz aylarında aydınlatma elektriğinde tasarruf yapılması ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu sistem kamu kurumları ile özel teşebbüslere inanılmaz bir tasarruf sağlayacak." şeklinde konuştu. Projenin sonunda sistem sayesinde tasarruf edilecek enerji oranı ile maliyet hesabını bir rapor haline getireceklerini bildirdi.



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.