Gürsu OSB, 2015 yılına kadar elektriğini doğalgazdan üretecek
Bursa'dabölge içinde yer alan Ak Enerji doğalgazdönüşüm santralini satın alan Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) Müdürlüğü,2015 yılına kadar tesisi faaliyete geçirerek doğalgazdan elektrik üretmeyihedefliyor.
Demirtaş OSB öncülüğünde bir araya gelerek Bursa'daki faal 11 OSB'nin ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretmek üzere kurulan BOSBİR Üretim AŞ yapılanması içerisinde de yer alan GÜSAB, yılda 75 milyon kilovat saat enerji tüketiyor. Yakıt depolamasına son verilerek 2005 yılından itibaren doğalgaz kullanmaya başlayan bölgede sanayicilere ucuz ve temiz yakıt temin etmeyi hedefleyen GÜSAB yönetimi ayrıca 10 bin kişinin istihdam edildiği bölgede 30 parselin kamulaştırmasını yaparak sanayicilere yeni yatırım alanları açmayı planlıyor. GÜSAB yönetimi sınırları içinde yer alan Kestel 2 no'lu sanayi bölgesi ile birleşme kararını da önümüzdeki günlerde karara bağlayacak.
GÜSAB'ın 2001 yılından bu yana ciddi bir yapılanmaya giderek altyapı çalışmalarını tamamladığını ve bölgenin sanayiciler için cazibe merkezi olması adına yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Gürsu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, 109 hektarlık alanda kurulu olan OSB'de 119 parsel ve 78 faal tesisin bulunduğunu söyledi. Tekstil ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Aydın, kamulaştırması yapılacak alanlarla birlikte OSB'de yatırımcılara daha fazla alan açılacağını kaydetti.
Arıtma tesisi hizmetini Kestel OSB ve Barakfakih'te bulunan sanayi kuruluşlarıyla birlikte bölgede yer alan Yeşilçevre Arıtma Tesisi'nden aldıkları bilgisini veren Yunus Aydın, bölgedeki tekstil firmalarının ağırlıklı olarak boyahanelerden oluştuğunu anlattı. Bölgenin 500 milyon dolarlık bir ihracat hacmine sahip olduğunu belirten Aydın, "Üretimin yüzde 50'den fazlası ihraç ediliyor. GÜSAB'da yer alan en büyük firmadan en küçüğüne kadar neredeyse tamamı muhakkak ihracat yapıyor. GÜSAB olarak Ak Enerji doğalgaz dönüşüm santralini aldık. İleride oraya da yatırım yapmayı planlıyoruz. GÜSAB olarak hedefimiz 2015 yılına kadar doğalgazdan elektrik üretmek. GÜSAB'ın yıllık tüketim miktarı 75 milyon kilovat saat" açıklamasını yaptı.
İdari bina ve sosyal tesislerin temelini atacağız
GÜSAB yönetimi olarak bölgedeki sanayicilere en iyi şekilde hizmet verebilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Aydın, "Önümüzdeki dönemde OSB çalışanlarının çocukları için kreş kuracağız. OSB içerisinde bir sağlık ve güvenlik merkezi oluşturulacak. GÜSAB idari binası ve sosyal tesislerinin temelini atacağız. Bölge içerisinde kamulaştırması yapılacak 30 kadar parselimiz yer alıyor. Onları da kamulaştırdıktan sonra tüm parselleri sanayicilerin elinde olan bir OSB haline geleceğiz yaptı.
Kestel'le birleşerek alanını büyütmek istiyor
Gürsu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, bölge sınırında yer alan Kestel 2 no'lu sanayi bölgesi ile birleşme kararını önümüzdeki gümlerde yönetim kurulunda tartışarak karara bağlayacaklarını belirterek, "Ankara yolunun altında kalan alanda Kestel'e ait küçük bir sanayi sitesi bulunuyor. Oranın GÜSAB ile birleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. GÜSAB'ın devamı niteliğinde sayılabilecek olan bu bölge aynı zamanda bölgemizin ileride daha da gelişmesinin yolunu açacak. Önümüzdeki günlerde müteşebbis heyetimiz içerisinde bu konuyu değerlendirip gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu birleşme oradaki sanayicilerin ve küçük üreticilerin de menfaatine olacak bir durum. Bu işletmeler OSB içerisinde yer aldıklarında enerji ve doğalgaz maliyetlerini geriye çekmiş olacaklar" diye konuştu.
GÜSAB'ta firmaların sektörel dağılımı (adet)
Tekstil 50
Oto yan sanayi 3
Gıda 5
Makine 2
Çelik Yapı 2
Mobilya 2
Demir dışı metaller 1
Tekstil kimyasalları 2
Sanayi tuzu 1
Petrol 1
Kaynak: Kobiden
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye