elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hangi kurum ne bursu veriyor?

Hayırseverlerin kurduğu kurumlar, birtakım maddi imkânsızlıklardan dolayı eğitimde zorluklar yaşayan öğrencilerin ihtiyaçlarını bir nebzede olsa gidermeye çalışıyorlar.



A- A+
02.02.2010 tarihli yazı 4089 kez okunmuştur.

İşte öğrencilerin yükünü hafifleten kurumlar;



Eğitimin pahalı olduğu ülkemizde, harçlar, konaklama, yemek, ısınma ,eğitim masrafları derken ortaya çok kabarık bir fatura çıkıyor. Bu faturada maddi imkansızlığı bulunan aileleri zor duruma düşürüyor. Geçim derdiyle uğraşmaya çalışırken, birde üstüne böylesine bir yük binince aileler çözümü çocuklarını okula göndermemekte buluyor.





Bir çok öğrenci eğitimine maddi imkansızlıklardan dolayı ya ara veriyor ya da hiç okuyamıyor. Üniversite sınavına girecek öğrenciler bu yüzden sınavı kazanmadan telaşa kapılıyor. İkamet ettiği ilden farklı bir ile okumaya giden öğrencilerin şanslı olanları Devlet yurtlarında kalmayı hak kazanırken, bu şansdan nasiplenemeyenler ise kendini ya özel yurtlara atıyor ya da aynı okulda eğitim gören öğrencilerle ev tutmakta buluyor.





Türkiye'de hayırseverlerin kurduğu kurumlar, maddi imkânsızlıklardan dolayı eğitimine devam edemeyen öğrencilerin eğitimle ilgili eksiklerini bir nebzede olsa gidermeye çalışıyorlar. Kurumlar eğitim süresi boyunca burs alma kriterlerine uygun belli sayıda ki öğrencilere 85 TL ile 400 TL arasında değişen rakamlarda burs ücreti ödüyorlar. Vakıfların verdiği burslar öğrencinin eğitim derecesine göre farklılık gösteriyor. Mesela lise öğrencisi 85 TL ile 150 TL arasında değişen rakamlarda burs alırken üniversite öğrencisinin bursu ise 120 TL'den başlayıp öğrenim gördüğü alana göre 1.500 Dolara kadar aylık burs almaya hak kazanabiliyorlar.





Türkiye'de burs veren kurumlar...





Eymür Kültür Vakfı : Vakıf 130 ODTÜ'lü öğrenciye yılda 10 ay 120 lira burs ödemesi yapıyor. Vakıf bunun dışında özel başarı bursları veriyor. Burs başvuruları Kasım ayında alınıyor ve değerlendirmeler yapılıyor. Bu değerlendirmeler sonucu belirlenen öğrencilere burs bağlanıyor. Vakfın bir diğer kolu olan İstanbul Mezunları Derneği ise 400 öğrenciye 10 aylık 120 lira burs ödemesi yapıyor. Burslarla ilgili detaylı bilgiye vakfın sitesi olan www.eymir.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





Vehbi Koç Vakfı : Vakıf, Türkiye'de yılda 8.000 öğrenciye burs veriyor. Aylık üniversite öğrencisine 290 lira burs ödemesi yaparken, meslek lisesi öğrencisine ise 116 lira burs ödemesi yapıyor. Burslar, başvuran adaylar arasında maddi ihtiyaç sıralamasına göre ve yapılacak bir takım mülakatlardan sonra belirlenen öğrencilere veriliyor. Bu mülakatlardan sonra asil ve yedekler diye iki bölüm oluşturuluyor. Eğer ki asilden burs almayan olursa yedeklerde olan öğrencilere veriliyor. Burslarla ilgili detaylı bilgiye vakfın sitesi olan www.vkv.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





TEV : Türkiye Eğitim Vakfı, 8.500 kişiye yurt içinde burs verirken yurt dışında ise 80 kişiye burs veriyor. Üniversite öğrencisine üniversite öğrencisine 290 TL ödeme yapılırken, lise öğrencisine ise aylık 120 TL burs ödemesi yapılıyor. Üstün başarı bursu ise özel olarak seçilen 52 kişiye aylık 900 TL olarak ödeniyor. Üstün başarı bursu ilk 5.000 kişiye 3 aşamalı testlerden geçirildikten sonra veriliyor. Burs başvuruları ise Haziran ve Eylül ayları arasında değerlendiriliyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.tev.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





Anadolu Vakfı : Anadolu Grubu'na bağlı olan Vakıf, 800 öğrenciye 9 aylık 125 TL burs ödemesi yapıyor. Maddi imkanı olmadığını ispatlayan belge, anne ve babası olmayan öğrenciler, mülakatlara girip burs almayı hak kazanıyorlar. Sadece Devlet üniversitelerinde okuyanlara burs veriliyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.anadolugroup.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





Hacı Ömer Sabancı Vakfı : Sabancı Grubu bünyesinde 1974 yılında kurulan Vakıf, kurulduğu yıldan bu yana 33 bin öğrenciye burs veriyor. Vakıf her ay 1.300 öğrenciye 260 TL burs ödemesi yapıyor. Burs müracaatları 15 Eylül ile 15 Ekim tarihleri arasında değerlendiriliyor. Burs verilecek öğrenciler mülakatlar sonucu belirleniyor.





Sabancı Vakfı Bursları başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere verilmekte olup, karşılıksız ve öğrenciye bir mecburi hizmet ya da geri ödeme yükümlülüğü getirmiyor. Burslar, Ekim-Haziran arasında 9 ay süresince öğrencinin banka hesabına havale ediliyor. Sabancı Vakfı 2009-2010 ders yılından başlayarak uygulamaya koyduğu Sabancı Vakfı-Vista Bursu ile burs programına her yıl 380 yeni öğrenci ekliyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.sabancivakfi.org adresinden ulaşılabilir.





ÇYDD : Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak faaliyet gösteren dernek


2009-2010 Öğretim döneminde şu ana kadar 23.207 öğrenciye burs bağlanmış.


Dernek üniversite öğrencilerine ayda 125 TL burs ödemesi yaparken, İlköğretim- lise öğrencileri ise ayda 40 TL burs veriyor. Dernek, sadece devlet okullarında okuyan ilköğretim ve lise öğrencilerine burs veriyor. Devlet Üniversitelerinin 1. öğretiminde okuyan üniversite öğrencileri burs almaya hak kazanıyor. Dernek, ekonomik olarak burs ihtiyacını belgelendirebilen öğrencilere burs veriyor. Burs başvuruları yılda 1 kez sadece Eylül ayında kabul ediliyor. Derneğin verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.cydd.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





Elginkan Vakfı : Elinkan Topluluğu tarafından kurulan vakıf, ilk 2005 yılında üniversite öğrencilerine yönelik burs programını başlatmıştır. Vakıf, burs programı ile İTÜ, ODTÜ, EGE, İÜ ve Boğaziçi Üniversitelerinde lisans düzeyinde öğrenim gören başarılı ve maddi imkanları yetersiz öğrencilere karşılıksız burs vererek eğitime katkıda bulunmayı amaçlıyor. Vakıf, 2009-2010 öğretim yılında toplam 75 öğrenciye, 320 TL aylık olmak üzere 12 ay süreyle burs veriyor. Burslarla ilgili detaylı bilgiye www.elginkanvakfi.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





TED : Türkiye Eğitim Derneği, şu ana kadar toplam 604 öğrenciye burs veriyor. Derneğin burs uygulaması başarılı ve maddi imkanları yetersiz öğrencilerin öğrenimlerine TED okullarında devam etmelerine yönelik. Tam Eğitim Bursu almaya hak kazanan öğrenciler, varsa bölgelerindeki TED okullarında gündüzlü olarak, yoksa pansiyonlu TED okullarında yatılı olarak okutuluyor. Öğrencinin cep harçlığı, servis, yemek , kitap-kırtasiye, kıyafet, yatılı ise pansiyon giderleri dernek tarafından karşılanıyor. TED okullarından Tam Eğitim Bursu ile mezun olan öğrencilerin üniversite boyunca da bursları devam ediyor.





TED burslarına başvurmak için; T.C. vatandaşı olmak, 5, 6, 7, 8, 9. sınıflara devam ediyor olmak,


öğrencinin en son aldığı karne not ortalamasının 85- 100 arasında olması, gelir durumu itibariyle maddi desteğe kesinlikle ihtiyaç duyması, başka kurum veya kuruluşlardan burs, ücret, kredi vb. yardım almıyor olması gerekiyor. Burs başvurusu yapan öğrenciler önce yazılı sınava giriyorlar. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenciler mülakata alınıp, mülakat sonucu seçilip burs almaya hak kazanıyor. Burs sınavı 10 Nisan 2010 tarihinde yapılacak. Başvurular ise 4 Ocak 2010 tarihinde başladı ve 5 Mart 2010 tarihinde sona erecek. TED bursu ile ilgili detaylı bilgiye www.ted.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





Tefken Vakfı : Eğitim, Sağlık, Kültür, Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfi, her yıl Türkiye'de öğrenim gören ve maddi desteğe ihtiyaç duyan 180 başarılı lise, üniversite ve lisansüstü öğrencisine karşılıksız eğitim bursu veriyor. Tekfen bursları, sınavla girilen okulların öğrencilerine, sınav sonuçları ve başarı ortalamalarına göre veriliyor. Tekfen bursları ile ilgili bütün işlemler, 2004 yılından bu yana tümüyle internet üzerinden yapılabiliyor.Burslar lise öğrencilerine 150 TL, Üniversitelere 330 TL, Master yapan öğrencilere 330 TL aylık olarak veriliyor.Tekfen bursu ile ilgili detaylı bilgiye www.tekfenburs.org adresinden ulaşabilirsiniz.





Mehmet Zorlu Vakfı : Vakfın temel faaliyet alanı olan, eğitime destek çerçevesinde her eğitim döneminde yüzlerce öğrenciye burs vermektedir. Başarı ve ihtiyaç kriteri gözetilerek seçilen bursiyerler, Ekim-Haziran ayları arasında toplam 9 ay süreyle burs alıyorlar. Vakıf, 2008-2009 eğitim döneminde 1060 öğrenciye burs veriyor. Üniversite burs başvuruları ilgili üniversitelerin burs ofislerinden yapılıyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.mzv.org.tr adersinden ulaşabilirsiniz.





Hüsnü Özyeğin Vakfı : 1990 yılından bu yana yaklaşık 10.000 öğrenciye burs veren Vakıf, 2.000'in üzerinde üniversite öğrencisinin eğitimine de destek olmuş. 2008 – 2009 eğitim yılında ise 636 üniversite öğrencisine destek veriyor. Burs başvuruları 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında yapılırken, burs ödemeleri 9 ay süreyle – Ekim ve Haziran ayları arasında yapılıyor. Ekim ayında burs ile birlikte 1 defaya mahsus kitap yardımında bulunan Vakıf, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında burs ödemesi yapmıyor. Vakfın 2008 - 2009 eğitim/öğretim yılında aylık 240 YTL ve aylık 190 YTL olarak iki farklı burs miktarı bulunuyor. Vakfın burslarıyla ilgili detaylı bilgiye www.husnuozyeginvakfi.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





ALEV : Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı, eğitim çağındaki başarılı ve kabiliyetli gençlerin yetişmesi için her yıl karşılıksız burslar veriyor. Vakıf belli üniversite ve bölümlerde okuyan öğrencilere burs veriyor. Vakıf öğrencilerine aylık 2009-2010 öğretim dönemi için 190 TL burs veriyor. Ayrıca Endüstri Meslek Liselerinin ve Teknik Liselerin belli bölümlerinde öğrenim gören 25 öğrenciye aylık 85 TL burs ödemesi yapıyor. Vakffın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.alarko.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı : Akkanat Holding bünyesinde kurulan ve bu güne dek 4.000'in üzerinde üniversite öğrencisine karşılıksız burs sağlayan Vakıf, her yıl yaklaşık 500 öğrenciyi desteklemeyi sürdürüyor ve burs verdiği öğrencilerin başarılarını da yakından takip ediyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.akkanatholding.com adresinden ulaşbilirsiniz.





Kibar Eğitim Ve Sosyal Yardım Vakfı : İlk, orta, yüksek ve lisans üstü eğitim düzeylerinde okuyan, araştırma ve inceleme yapan yetenekli, maddi olanaktan yoksun çocuklara ve gençlere, burs veriyor. Vakıf toplamda 60 öğrenciye burs veriyor. Üniversite öğrencilerine 12 aylık 85 TL burs verirken, İlköğretim öğrencilerine 75 TL burs veriyor.Burs başvuruları Eylül ayında yaplıyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.kibarholding.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





İstanbul Ticaret Odası Bursu : Oda tarafından 1952 yılından bu yana her yıl artan sayıda karşılıksız burs veriliyor. Bugüne kadar burs imkanı sağlanan üniversite öğrenci sayısı 16.000'in üzerinde.





Yükseköğrenim (lisans) Bursları : ÖSYM tarafından %100 burslu olarak yerleştirilen yükseköğrenim (lisans) öğrencileri ile vakıf üniversitelerinin belli fakültelerinde %100 şehit bursu ile eğitim ve öğrenim gören öğrencilere verilir. Başvurular 1 Ekim – 26 Kasım tarihleri arasında alınıyor.


Yüksek Lisans Bursları : Odanın çalışma alanında bulunan devlet üniversitelerinin belli bölümlerinde okuyan öğrencilere veriliyor. Başvurular 1 Ekim – 26 Kasım tarihleri arasında alınıyor.





Doktora Bursu : Türkiye içinde veya Yurtdışında öğrenim veren yükseköğretim kurumlarında doktora yapan öğrencilere veriliyor.Lisans ve Yükseklisans bitirme genel not ortalamasının 4 üzerinden 3 veya 100 üzerinden en az 75 olması gerekiyor. 1 ekim 26 kasım tarihleri arasında başvurular alınıyor. Vakfın verdiği burslarla ilgili detaylı bilgiye www.ito.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.





TÜBİTAK : Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Vakfı, Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda bilim insanı yetişmesini yarışma, burs ve eğitim programları aracılığı ile yönlendirmek ve teşvik etmek, bilim insanlarına destek vermek, toplumda bilim ve teknoloji kültürünün oluşmasına yardımcı olmak için faaliyet gösteriyor.





Üniversite Lisans Burs Programı : Program kapsamında; 2009 yılı ÖSS sonucunda yapılan sıralamada, sayısal ağırlıklı puan türünde, belli bölümlerde ve belli başarı sıralamasına giren 263 öğrenciye, Uluslararası Bilim Olimpiyatları takımlarında yer alan 14 öğrenciye, Uluslararası Proje Yarışması'nda dereceye giren 2 kişi de dahil olmak üzere toplam 279 öğrenciye lisans bursu veriliyor. Bursiyerlere aylık 500 TL burs bağlanıyor. Başvurular Eylül ayında değerlendiriliyor.





Yurt İçi Yüksek Lisans ve Yurt İçi Doktora Burs Programı : Program kapsamında; üniversitelerin belli bölümlerinde lisansüstü çalışmalar yapan üstün başarılı öğrencilere burs veriliyor. 2009 sonu itibarıyla bursiyerliği devam eden 2.953 Yurt İçi Yüksek Lisans ve 1.988 Yurt İçi Doktora bursiyeri olmak üzere toplam 4.941 lisansüstü bursiyer bulunuyor. Normal bursiyerlik başvuruları 15-21 Ekim tarihleri arasında tek dönem halinde; doğrudan bursiyerlik başvuruları ise 4 - 17 Mart / 30 Eylül-14 Ekim iki dönem halinde www.ebideb.tubitak.gov.tr adresinden online olarak alınıyor.





Burs Miktarı : Yurt İçi Yüksek Lisans Bursu'ndan başka burs, kredi, ücret, maaş, ticari kazanç vb. düzenli geliri olmayanlar için 1.250TL/ay, başka bir burs ya da desteği olanlar için 300TL/aylık olarak veriliyor.





Yurt Dışı Doktora Burs Programı : Program kapsamında; üniversite mezunlarının yurt dışında doktora yapmalarına destek olmak üzere, belli bölümde okuyan öğrencilere burs veriliyor.


2009 yılı içerisinde program kapsamındaki bursiyer sayısı 110'nu bulmuş. Başvurular 4 Ocak-31 Mart tarihleri arasında www.bideb.tubitak.gov.tr üzerinden online olarak alınacaktır.





Aylık yaşam gideri, öğrenim harçları ve sağlık sigortası da dâhil olmak üzere toplam burs miktarı en çok 35.000 ABD Dolar. Aylık yaşam gideri en çok (1.500 ABD Doları) üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Gidiş-dönüş yol giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.





Yurt Dışı Araştırma Burs Programı : Programa 2009 yılı içinde 235 aday başvurmuş ve 142 adaya destek verilmiştir. 2009 yılı içerisinde program kapsamındaki bursiyer sayısı 487'dir. Başvurular www.ebideb.tubitak.gov.tr üzerinden online olarak alınacaktır. 1. dönemin son başvuru tarihi 26 Şubat ve 2. dönemin son başvuru tarihi 24 Eylül'dür. Aylık burs miktarı Avrupa ülkeleri için en fazla 1400 Avro, diğer ülkeler için en çok 1500 Amerikan doları olup, araştırmanın yapılacağı yöredeki yaşam giderleri göz önünde bulundurularak saptanır.





Son Sınıf Lisans Öğrencileri İçin Yurt İçi Lisansüstü Programı : 2006 yılında ilk kez uygulamaya konulan bu program kapsamında, üniversitelerin belli alanlarında lisans öğrenimlerinin son sınıfında olup da mezun olacakları yılı takip eden eğitim döneminde bu alanlardan birinde tezli yüksek lisans veya lisans sonrası doktora programına başlayacak öğrencilere burs veriliyor. Başvurular 19-25 Mart tarihleri arasında www.ebideb.tubitak.gov.tr üzerinden online olarak alınıyor.





Aylık burs miktarı, bu programdan alınan burstan başka burs, kredi, ücret, maaş, ticari kazanç vb düzenli geliri olmayan yüksek lisans öğrencileri için 1.250 TL/ay, olanlar için 300 TL/ay'dır. Doktora öğrencileri için bu miktarlar 1.500 TL/ay ve 400 TL/ay'dır. Doktora bursiyerlerine ayrıca yılda iki kez (Mart ve Temmuz burslarıyla birlikte) 400 TL ek destek veriliyor.





Yurt Dışı Yüksek Lisans Burs Programı : 2008 yılında toplam 12 kişi desteklenmiş; 10 kişi bu program kapsamında yurt dışında yüksek lisans eğitimlerine başlamıştır. 2009 yılında ise toplam 6 kişi desteklenmiştir. Bu programla ülkemizin uzay bilim ve teknolojileri alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Başvurular 7 Aralık 2009 - 26 Şubat 2010 tarihleri arasında www.ebideb.tubitak.gov.tr üzerinden online olarak alınıyor. Aylık yaşam ve kırtasiye gideri dahil olmak üzere, aylık burs miktarı 1.500 ABD Dolarıdır.





Türkiyede Burs veren diğer kurumlar...








Halis Toprak Vakfı


www.toprak.com.tr





Emin Horoz Eğitim Vakfı


www.horev.org.tr





İstek vakfı


www.istek.org.tr





İstanbul Teknik Üniversitesi


www.itu.edu.tr





Galatasaray Eğitim Vakfı


www.gev.org.tr





Boğaziçi Üniversitesi Vakfı


www.buvak.org.tr





Sema Yazar Gençlik Vakfı


www.semayazar.org.t





Uran Vakfı


www.uranholding.com





21'inci Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı


www.yekuv.org





Başbakanlık Fonu


www.sydgm.gov.tr





Türkiye Petrolleri A.O.


www.tpao.gov.tr





Milli Eğitim Bakanlığı


www.meb.gov.tr





Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu


www.kyk.gov.tr





İzmir Ticaret Odası


www.izto.org.tr





İş Dünyası Vakfı


www.isdunyasivakfi.org.tr





Sağlık ve Eğitim vakfı


www.sevakfi.org





İzzet Baysal Vakfı


www.izzetbaysalvakfi.org.tr





Teknik Eğitim vakfı


www.tekev.org





Türk Anadolu Vakfı


www.turav.org





Ensar vakfı


www.ensar.org





Sanko Vakfı


www.sankovakif.com





Kaynak: Ekotrent






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.