Hava Kirliliğini Mürekkebe Dönüştürün! |
KAALINK
Gün geçtikçe dünyayı yaşanmaz hale getiren çevresel faktörlere karşı teknoloji çözüm üretmeye devam ediyor. Bu sefer karşımıza, araçların egzozlarından çıkan isi yakalayabilen ve bunu mürekkebe dönüştürebilen bir cihaz ile çıkıyor.
21.04.2017 tarihli yazı 11655 kez okunmuştur.
Fosil yakıtların kullanımı 150 yıldan uzun süredir olumsuz çevresel etkiler ortaya çıkarmıştır ve kirlilik gün geçtikçe artan bir problem haline gelmektedir. Bununla beraber gözle görülebildiği kısmıyla en önemli sorunlardan biri de meydana getirdiği istir.
Birkaç yıl önce, Hindistan’da doğup büyüyen eski MIT öğrencisi Anirudh Sharma, Hindistan’da gün geçtikçe artan kirlilikle karşılaşınca bu soruna çözüm üretme arayışına girmiş ve geliştirdiği projeyle siyah tortuyu havadan ayıklayıp yeniden kullanılabilir hale getiren bir cihaz üretmiş. KAALINK adı verilen bu cihaz, egzoz borusunda bulunan bir donanım ile havadan kirliliği ayıklayacak bir mekanizmaya sahip. GravikyLabs’ta ki araştırmacılar, mekanizmanın herhangi bir müdahale olmadan belirli kirliliklerin % 95’ini ortadan kaldırabildiğini iddia ediyorlar.
Kickstarter'da destek bekleyen KAALINK projesi ile bir kaleme yeterli olacak mürekkebi üretmenin sadece 45 dakika süreceği iddia ediliyor. Cihaz şu anda sertifikalandırma aşamasındadır.
KAALINK Nasıl Çalışıyor?
Hava, egzozdan is parçacıklarını yakalayan bir kanal boyunca hareket eder. Daha sonra is plakalar arasına çekilir ve orada sıkışıp kalır. Bu sistem havayı küçük geçitlere yönlendiren bir kanala dayanmaktadır. Borular birleşince kanallar küçük parçacıkları fırçalar. Gelişmiş sensörler ile cihazın işleyişi ve performansı ölçülerek gözlem yapılır. Eğer geri basınç fark edilirse hava, elektronik olarak çalıştırılan havalandırma deliklerine yönlendirilir.
KAALINK sistemi, egzoz borularından dışarı çıkan isleri yakalayabilmek için tüm boru hattına uygulanabilir. Motor çalıştırıldığında ve egzozdan gaz çıkmaya başladığında sistem otomatik olarak açılır. İlk olarak termosensörü etkileşir ardından mekatronik yakalama sistemi devreye girer. Tüm parçacıklar yakalanır fakat bu durum gaz geçişine engel olmaz ve motor bu durumdan etkilenmez. Ayrıca ünitenin dışındaki ışıklar maviden kırmızıya döndüğünde tutma alanı dolmuş demektir.
► İlginizi Çekebilir: Nükleer Reaktörler ve Çevre Kirliliği
İs çok fazla yabancı madde ve karsinojen içerir. Motorun mikro parçaları kopar ve iste birikir. Aynı şekilde yakıtta bulunan yabancı maddeler, zehirli bileşikler oluşturur, dolayısıyla tüm bunları mürekkebe dönüştürmeden önce özenle isten ayıklamak gerekmektedir.
Yakalanan kirlilik, bütün yabancı maddeleri ortadan kaldırmak için laboratuvar ortamında bazı işlemlere tabii tutulur. Rafine edilen is, çeşitli sanayii süreçlerinden geçerek imal edilir. Çeşitli kimyasal işlemlerle saflaştırılan kirlilik, son olarak mürekkep pigmentine benzer boyuta getirilmek için öğütme işlemine alınır.
Bu teknoloji kalıcı bir çözüm olmasa da emisyonları azaltmak için oldukça başarılı bir fikirdir. Bu cihazın hala birçok engeli mevcut olsa da gelecek adına umut verici bir çözüm olarak görülmektedir. İnsanların dünyadaki olumsuz etkilerini azaltmak için oldukça iyi bir yöntem olacaktır.
Kaynak:
► InterestingEngineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.